Am aflat punctul de vedere de mai sus indirect de la o casa de avocatura. Totusi nu pot avea textul scris.
Zic sa analizam si dpdv procedural, nu numai ca principiu: si chiar rezultate indirecte:
-dupa varsta standard, clar e necesar alt contract cu acordul anual al angajatorului
-angajatorul, doar in baza unei notificari initiaza incetarea CIM ? Ce se intampla daca angajatul nu este multumit si refuza decizia de pensionare (nefiind la varsta standard). La varsta standard nu mai poate refuza. Daca angajatorul initiaza incetarea CIM si angajatul il da in judecata?
-ce riscuri exista pt un angajator daca acesta tacit (dupa primirea notificarii de la Casa de pensii) lasa totusi contractul sa continue pana la varsta standard? (N-a vazut decizia asa ca n-a intrerupt CIM). Cum ar putea fi penalizat?
-angajatul, cum spuneam, nu este obligat sa aduca decizia pt a o prezenta angajatorului, o aduce daca doreste doaer (GDPR)
-daca dupa un timp Autoritatile constata ca angajatul respeciv, care nu a ajuns la varsta standard, a beneficiat si de pensie si de salariu ii poate lua cineva ban inapoi : pensia e drepul omului dupa ani de munca iar munca prestata nu se poate returna, deci salariul platit ramane.
Sunt firme care aplica ce-am sous eu mai sus: lasa angajatii si cu pensie si cu salariu atat timp cat au nevoie de ei...bineinteles in caza de restructurare sunt primii vizati.
Fara a jigni m-ar interesa foarte mult unraspuns al unei persoane "din interior" care a avut acces la asemenea cazuri...
"la data comunicarii deciziei de pensie....pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare" Angajatul primeste acea decizie, angajatorul doar o notificare si nu decizia. Daca angajatorul nu primeste decizia (nu i-o aduce) angajatul) poate desface contractul de munca? Angajatul nu este obligat sa aduca angajatorului decizi de pensionare. decat daca vrea sa ramana numai la pensie. In acest caz contractul nedesfacut formal poate continua, nu-i asa? Angajatul va putea lua si pensie si salariu nu-i asa pana la implinirea varstei standard de pensionare?
Am 62 ani, vechime neintrerupta 37 ani, facultate 5 ani la zi si servciu militar 9 luni, deci pot solicita pensie fara penalizare. Dupa aprobarea dosar Casa de pensii notifica angajatorul iar mie imi trimite decizi de pensionare.
In aceste conditii, daca pe langa pensie doresc sa-mi cuntinui activitatea pana la varsta standard de 65 ani (sunt barbat) pot sa-mi continui activitatea pe contractul de munca existent? Este neaparat nevoie de un alt contract?