avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Activitate adria_bd

Activitate adria_bd

Buna ziua,
As dori sa ma ajutati cu sfaturi si lamuriri in urmatoarea privinta:

Acum aproape 4 ani, o ruda de-a mamei a permis unui om nevoias sa locuiasca in casa mostentita de mama de la parintii ei, spunand ca acesta va avea grija sa intretina cat de cat casa si curtea aferenta. Trebuie spus ca situatia a fost acceptata tacit, persoana statea deja in casa in momentul in care noi am fost informati.

Desi nimeni dintre noi - mama, tatal meu, fratele meu sau eu- nu si-a dat acordul scris sau verbal in mod explicit, am tolerat aceasta situatie deoarece casa se afla la 400km de domiciliul nostru, iar in ultimii 10 ani, nelocuind nimeni acolo, casa a fost vandalizata in repetate randuri, desi periodic, o data sau de doua ori pe an, cineva dintre noi (eu, fratele, tatal sau mama), mergeam sa vedem in ce stare e proprietatea si sa facem reparatiile necesare.

Am continuat sa facem acest lucru si dupa ce a ventit sa locuiasca aici acea persoana (despre care am aflat tarziu ca este un fel de om al strazii). De fiecare data, observam ca lucrurile nu sunt in ordine si ii atrageam atentia ca, DACA STA GRATIS AICI trebuie sa faca curat. Gasea mereu scuze ca e bolnav si nu poate sa munceasca, dar eu personal l-am gasit consumand alcool in curte in compania unor necunoscuti... .

Pentru ca a inceput sa adune tot felul de lucruri de la gunoi (pe care le folosea sa faca focul in casa - lucru care a dus la degradarea accentuata a casei batranesti), am decis sa il dam afara de pe proprietate.

Si acum incep PROBLEMELE:
1. omul pe care l-am tolerat (GRATIS) sa se adaposteasca in aceasta casa, a disparut si, desi i-am cerut sa isi stranga lucrurile (mai bine zis, mizeriile pe care le-a adunat pe proprietatea noastra), s-a eschivat de la acest lucru si acum eu stau cu sacii de lucruri infecte in casa...

2. POLITIA LOCALA imi spune ca NU AM DREPTUL LEGAL SA IL DAU AFARA avand in vedere ca l-am tolerat atat timp pe proprietate.
Reamintesc faptul ca NU EXISTA NICIUN ACT INCHEIAT INTRE PROPRIETAR /IMPUTERNICIT AL PROPRIETARULUI si acest om.

Mai mult, politistul mi-a interzis sa ii arunc lucrurile persoanei adapostite (care, sunt un focar de infectie - fiind luate de la gunoi) sau sa fac curat in curte, pe motiv ca "distrug locul faptei".

3. ruda care i-a permis accesul pe proprietate nu mai recunoaste acest lucru


As vrea, daca se poate, sa ma lamuriti urmatoarele lucruri:
1. Care ar fi demersul legal pe care trebuie sa il fac IN ACEASTA SITUATIE pentru a evacua persoana respectiva? (Care sunt institutiile carora trebuie sa ma adresez, documente pe care trebuie sa la am, martorii pot fi si din familie???)

2. Mama plateste anual impozitul pe proprietate, fara a fi fost vreodata datornica. Care sunt obligatiile autoritatilor locale in aceasta situatie?

3. Politistul a invocat faptul ca tolerarea acelei persoane ar echivala cu un contract civil si asta ar fi motivul pentru care nu il pot evacua.
As vrea sa imi spuneti ce argumente/motive (legale sau nelegale) poate avea un politist in aceasta situatie care sa ma impiedice sa evacuez un om adapostit care nu se achita de obligatiile ce ii revin.
Aceasta ultima cerinta poate parea inutila si ciudata, dar pe mine m-a socat atitudinea politiei locale, astfel incat cred ca e bine sa stiu si aceste lucruri.

In speranta unor raspunsuri la postarea mea din partea unor specialisti in domeniu, multumesc anticipat pentru sprijinul si rabdarea acordate!
Cu stima pt efortul dvs.,
Adria
Buna ziua,

As dori sa stiu in baza carui motiv mi se poate reduce salariul de baza de la 1567 la 1133. Mentionez ca sunt cadru didactic (deci bugetar). Am observat aceasta reducere de abia pe fluturasul din ianuarie... nu am avut in aceasta perioada niciun fel de concediu sau penalitati...

multumesc anticipat pt raspuns!
Buna ziua,

As dori sa stiu cum trebuie sa procedez pentru a obtine deducerea salariala pentru intretinerea unui copil. Mentionez ca lucrez in invatamant si sunt la prima nastere.
Ma intereseaza sa-mi spuneti care sunt institutiile carora trebuie sa ma adresez si care sunt legile care prevad aceste deduceri.deduceri salariale pt intretinere copil.

multumesc!
Buna ziua,

Sunt cadru didactic titular, cu o vechime de 5 ani in invatamant si definitivat. As dori sa-mi spuneti care ar putea fi riscurile la care ma expun luandu-mi anul viitor, din luna mai, un an de concediu fara plata. Ma exact, as vrea sa stiu daca exista pericolul de a-mi pierde locul de munca (avand in vedere vremurile tulburi pe care le traim ...)?.

Multumesc !
Nu renunt la angajatorul unde am CIM pt ca acolo sunt titulara pe post (lucrez in invatamant), iar la celalalt angajator, contractul cu timp partial de munca este pe o durata de 2 ani si jumatate.

Credeti ca, in conditiile in care am stagiu complet de cotizare, sa mi se acorde CCC fara plata (macar un an) in conditiile in care solicit acest lucru?


Inca o data, mii de multumiri!
Multumesc domnului Tudor Valeriu pt raspuns.

Cu toate acestea, eu tot nelamurita sunt intr-o privinta... Legea imi interzice sa intru in concediu de crestere copil fara plata (la angajatorul unde am CM) si sa fiu in acelasi timp in activitate la angajatorul cu contract cu timp partial de munca???

Daca se poate, as dori un raspuns clar: da (imi interzice legea) sau nu (adica pot fi in CCC fara plata la angajatorul unde am CM si in activitate la celalalt angajator)..

Imi cer scuze pentru insistenta, dar un raspuns documentat la aceasta intrebare ma ajuta sa iau o decizie buna pt viitor....

Mii de multumiri celor care mai au rabdare sa-mi raspunda :)!
orca a scris:

adria_bd a scris:

Buna ziua,

As dori sa stiu daca e posibil ca - in timp ce ma aflu in concediu de maternitate (pre si post natal - 126 zile) - sa primesc pe langa indemnizatia de maternitate, si salariul stabilit cu un alt angajator in baza unui contract cu timp partial de munca.

Este posibil ca in aceste conditii sa mi se suspende plata indemnizatiei de
maternitate?
Stiu ca plata indemnizatiei de crestere a copilului (pana la 2 ani) se suspenda in cazul in care mama realizeaza alte venituri impozabile.

Mi-ar fi de folos cateva referinte la textul legii.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!!

Normal ar fi ca in cele 126 de zile sa figureze ca sarcina si lauzie si la un angajator si la altul. Pentru ca trebuie sa prezentati concediul cu 08 in original la fct de baza si in copie legalizata/ certificata la angajatorul unde cumulati.
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se află în două sau mai multe situaţii dintre cele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator. În această situaţie primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii certificate de către medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unităţii, parafa şi semnătura medicului prescriptor, precum şi, după caz, parafa şi semnătura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plătitori au obligaţia respectării prevederilor art. 1.
conform normelor de aplicare a OUG 158 / 2005


Din cele de mai sus, inteleg ca - pe langa angajatorul la care am cartea de munca si al doilea angajator, la care am contract cu timp partial de munca - trebuie sa imi plateasca o anumita suma reprezentand indemnizatie pentru concediul de maternitate pe durata celor 126 de zile (sau minim 42 zile de la nasterea copilului)

Va rog sa-mi confirmati daca am inteles corect!

In aceste conditii, mai am o intrebare: este posibil sa intru in concediu de crestere a copilului FARA PLATA la angajatorul la care am cartea de munca si, in acelasi timp, sa-mi continui activitatea la angajatorul unde am contract cu timp partial de munca? In acest caz, as vrea sa stiu si daca voi mai primi acei 200 de ron care se acorda copilului pana la varsta de 2 ani.
Ratiunea este aceea ca indemnizatia de crestere a copilului e mult mai mica decat salariul pe care il voi primi pe contractul cu timp partial de munca...

Va multumesc pt. raspunsul oferit si sper ca voi primi si lamurile necesare!!!
Buna ziua,

As dori sa stiu daca e posibil ca - in timp ce ma aflu in concediu de maternitate (pre si post natal - 126 zile) - sa primesc pe langa indemnizatia de maternitate, si salariul stabilit cu un alt angajator in baza unui contract cu timp partial de munca.

Este posibil ca in aceste conditii sa mi se suspende plata indemnizatiei de
maternitate?
Stiu ca plata indemnizatiei de crestere a copilului (pana la 2 ani) se suspenda in cazul in care mama realizeaza alte venituri impozabile.

Mi-ar fi de folos cateva referinte la textul legii.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!!
CNP-ul este al meu. Nu am avut vreun contract de mandat, vreo conventie civila sau altceva. La scoala unde sunt titulara am fost platita ca orice alt cadru didactic (conform grilei de salarizare a cadrelor didactice), iar la cealalta scoala am fost platita la plata cu ora (8h / saptamana) doar in perioada cursurilor.

E adevarat ca NU am depus nicio declaratie 200 pana pe 15.05.2009, deoarece ambele si singurele surse de venit fiind de la buget (activand ca si cadru didactic), credeam ca fisele fiscale vor fi trimise de scolile unde activam (cum a fost si in anii 2007, 2008). Fiind bugetara, era obligatia mea sa trimit aceasta declaratie? Aceasta sa fie motivul acestei retineri de impozit??

Pe 27.08.2009 eram acasa, nimeni altcineva nu avea cum sa ridice plicul, daca acesta ar fi fost pus in cutia mea postala. Daca postasul nu ma gasea acasa, nu era obligat sa lase un aviz in cutia postala, asa cum a fost in cazul titlului executoriu?

Multumesc mult pentru lamuriri!
Discuție contabil ONG
Buna ziua,
As dori sa-mi dati cateva sugestii privind lucrurile care trebuie discutate cu persoana care urmeaza sa devina contabilul ong-ului nostru proaspat infiintat.
ex: 1. care ar fi suma potrivita pt a o plati (lunar), avand in vedere ca o perioada mai lunga de timp nu vom avea activitati care sa presupuna rularea unor bani?
2. ce competente trebuie sa aiba un astfel de contabil? (trebuie sa fie expert contabil?)
3. ce responsabilitati revin membrilor fondatori din perspectiva contabilitatii?
Orice alte idei sunt binevenite!

Multumesc anticipat !