avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Activitate Anaj

Activitate Anaj

Buna seara,
Urmeaza sa se faca o concediere individuala ca urmare a desfiintarii postului, iar salariatul a refuzat sa primeasca preavizul trimis prin curier.
In mod normal, preavizul(20 zile lucratoare) curge de la data luarii la cunostinta de catre salariat. Verbal salariatul a fost notificat, de aceea a si refuzat sa primeasca plicul stiind ce contine acesta. Cum pot eu sa fac dovada comunicarii daca acesta nu semneaza si nu ridica de la posta sau curier nimic?
Termenele sunt:
preaviz emis in 03.08.2015 pentru perioada 04.08-31.08, urmand ca in 31.08 sa se emita decizia de concediere care va avea efecte incepand cu 01.09. Asta daca salariatul nu refuza primirea documentelor de la curier (salariatul a refuzat sa-l primeasca in data de 04.08, probabil maine voi primi plicul inapoi cu mentiunea refuz de primire),
Toate aceste termene se decaleaza pana ce salariatul va semna ori preavizul ori o confirmare de primire a acestuia(pentru ca preavizul incepe sa curga de la data luarii la cunostinta)?
Răspuns la discuția CIM-Condiţii de muncă
Nu are, dar nici nu este cazul. Toata lumea lucreaza in conditii normale de munca.
Deci paragraful nr. 1 nu se trece in aceasta situatie, ramane doar paragraful nr. 2, da?
Buna ziua,
in c.i.m al unui angajat care lucreaza in conditii normale de munca, 8 ore/zi ce se trece la pct. G. Condiţii de muncă?
1. Activitatea se desfăşoară în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de muncă sub 8 ore pe zi pentru salariaţii care lucrează în condiţii deosebite - vătămătoare, grele sau periculoase.
2. Activitatea prestată se desfăşoară în condiţii normale de muncă, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.
AMBELE PARAGRAFE SAU NUMAI PARAGRAFUL NR.2?

Multumesc.
Salariata se afla in concediu postnatal toata luna aprilie. Cu ocazia Pastelui angajatorul a acordat prime care sunt avantaje de natura salariala si se trec pe stat. La generarea decl. 112 am primit atentionare " Nu exista zile lucrate in conditii de munca normale si exista sume" din cauza aceste prime.
Este corect ca salariata sa poata beneficia de aceasta prima?
Care este regimul acesteia d.p.d.v al contributiilor datorate? Nu se datoreaza somaj pentru aceasta suma? Tinand cont ca programul ia in considerare doar aceasta suma ca si venit, se aplica deducerea de 250 lei si nu mia calculeaza impozit. Este corect? sau ar trebui datorat impozit pe aceasta suma?
Multumesc.
va multumesc!
in acest caz putem proceda astfel: (absenteaza din 01.03)
- am intocmit referatul costatator in 31.03 - acesta trebuie comunicat salariatului?
- am transmis convocarea in 06.04 prin Posta cu confirmare de primire pentru prezentare la sediul societatii in 14.04
--- daca nu se prezinta la sediu in data respectiva putem intocmi decizia de concediere in acea zi?
- apoi comunicam decizia si operam in revisal la data primirii confirmarii de primire a deciziei? cu data incetarii mentionate in decizie?
---daca se prezinta la sediu se poate ajunge la o intelegere si se poate incheia cim cu acordul partilor?
Buna ziua,
spuneti-mi va rog care este temeiul legal cu care as putea justifica faptul ca nu am suspendat cim pe perioada absentelor nemotivate?
Am un salariat care din 01.03 nu s-a mai prezentat la munca. S-a decis inceperea cercetarii disciplinare, astazi 06.04 i-a fost trimisa convocarea.
Nu ar fi trebuit suspendat cim incepand cu 01.03?
Multumesc!
Puteti sa-mi confirmati ca pentru codurile 08-sarcina si lauzie, codul 09-ingrijire copil bolnav... si cod 15-risc maternal indemnizatia se suporta integral din FNUASS?
Multumesc.
Multumesc pentru raspuns!
Mai sunt si alte coduri de boala, inafara de 08-sarcina si lauzie, pentru care indemnizatia se suporta integral din FNUASS?

Ce alte particularitati mai cunoasteti la concediile medicale?
Buna ziua,
Spuneti-mi va rog daca sunt corecte urmatoarele afirmatii:
1. Primele 5 zile calendaristice (din care platite doar zilele lucratoare) se suporta de angajator, iar restul din bugetul FNUASS.
De exemplu: CM 14 zile calendaristice in perioada 01-14.01.2015
primele 5 zile calandaristice 01-05.01.2015 suportate de angajator, urmatoarele 9 zile calendaristice 06-14.01.2015 suportate din FNUASS.
Modul de calcul al indemnizatiei, la o medie zilnica de 156 lei, este:
Indemnizatie suportata de angajator: 1 zi x 156 lei (este corect aici 1 zi??? tinand cont ca din cele 5 zile calendaristice doar 1 zi este lucratoare)
Indemnizatie suportata din FNUASS: 7 zile x 156 lei
2. Pentru codul 08 (sarcina si lauzie) indemnizatia se suporta in totalitate din bugetul FNUASS
3. Contributia CAS se calculeaza: (35% x Salar mediu brut / Nr. zile lucratoare din luna x nr. zile lucratoare CM ) x 10.5%
4. CASS - nu se datoreaza
5. Contributie somaj: Indemnizatie CM suportata de angajator x 0.5%

Multumesc.