avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cind transmit in Revisal incetarea unui CIM pt.absente ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cind transmit in Revisal incetarea unui CIM pt.absente nemotivate?

Un salariat lipseste nemotivat din 21.05.L-am convocat pt.cercetare disciplinara(prin posta) pe 13.06.Nu a venit,deci pot sa-i desfac contractul de munca cf.art.248,alin.1 litera e.
Nu stiu insa cu ce data fac decizia si cand transmit Revisalul,pt.ca,cf.art.77,produce efecte de la data comunicarii.Adica,decid azi,18.06 ca incepand 23.06,sa zicem(trimit prin posta pe 19,primeste pe 23,teoretic) si tot pe 23 trimit la Revisal.
E bine?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:07, 6 Aprilie 2015
Nu e bine ce spuneti, nu este bine deloc.
Vedeti art.251 si 252 din Codul muncii.
Art.251 zice sa-l convoc la cercetare disciplinara,asa am facut,n-a venit,deci il sanctionez fara cercetare.
Art.252 zice ca "Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii". aici era problema mea,cu ce data fac decizia si cand o transmit la ITM.
Deci,cum e bine?
Art.251 si 252 C.mun.nu are nicio legatura cu ce ati intebat dvs.

Transmiterea REVISAL-ului este reglementata de HG 500/2011. In acest sens, incetarea c.i.m. se opereaza si se transmite in REVISAL la data incetarii c.i.m.

In speta, daca in data de 13.06 , salariatul nu s-a prezentat la comisia de disciplina, atunci aceasta data poate fi data incetarii raportului de munca si, prin urmare, revisal-ul trebuia transmis la acea data.
carmenbn a scris:
Deci,cum e bine?

Deci abaterea s-a produs incepand cu 21.05.2014, deci cf art 252, trebuie sa aplicati sanctiunea prin decizie scrisa in 30 de zile, adica pana la data de 21.06.2014.
Aceasta decizie trebuie comunicata si ea salariatului (la fel cum ati facut cu convocarea pt cercetarea disciplinara).
La momentul cand ati emis decizia (azi - 19, maine - 20) puteti sa o transmiteti in revisal cu data desfacerii contractului de munca in aceeasi zi (dar mai inainte incetati suspendarea cim care ati dispus-o anterior datorita absentelor nemotivate - sau cel putin asa ar fi trebuit sa fi facut). Si cu asta basta. Mai departe, salariatul poate sa conteste aceasta decizie intr-un termen care incepe sa curga de la data primirii deciziei (dar asta este deja treaba lui).
Termenul de aplicare a sanctiunii este de30 de zile dela data inregistrarii raportului comisiei de disciplina.

Vedeti Decizia ICCJ nr. 16/2012 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 817 din 5 decembrie 2012, prin care se admite recursul in interesul legii inaintat de Procurorul General al Romaniei, astfel :

Pentru considerentele aratate, in temeiul art. 3307 cu referire la art. 329 din Codul de procedura civila, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr. 202/2010, Legea nr. 71/2011 si Legea nr. 60/2012,

INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE
In numele legii

D E C I D E
Admite recursurile in interesul legii declarate de Avocatul Poporului si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.Obligatorie, potrivit art. 3307 alin. (4) din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 12 noiembrie 2012.

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinra Ibi88 Ibi88 Buna seara, care este procedura de concediere disciplinara a unei salariate daca are CIM suspendat in Revisal pentru absente nemotivate? Mentionez ca s-a ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca potarnichegalbena potarnichegalbena Buna ziua, un angajat a solicitat suspendarea CIM cu acordul partilor,pana in data de 11.04, de atunci nu s a mai prezentat la serviciu si nici nu mai raspunde ... (vezi toată discuția)
Abs nemotivate alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna seara, Am urmatoarea problema: un salariat lipseste nemotivat din data de 12.12.2012, vineri 14.12.2012 am primit si inregistrat referatul, cu data de ... (vezi toată discuția)