avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Activitate edipav

Activitate edipav

va puteti indrepta in instanta cu succes daca difuzarea respectiva v-a produs dvs, mamei dvs un prejudiciu de imagine care trebuie demonstrat cu probe. In caz contrar, daca nu aveti probe , nu va sfatuiesc sa actionati in justitie.
Temeiul de drept este 73-77 Cod civil coroborat cu raspunderea pentru fapta proprie (art 1357 si urm Cod civil).
Atentie ca fapta de a difuza imaginea respectiva poate fi considerata exceptiea prevazuta de art 75 Cod Civil.

Este bine sa apelati la un avocat si sa-i descrieti intreaga situatie de fapt pentru estimarea sanselor de reusita inainte de a initia actiunea in instanta.
Răspuns la discuția Marca in registrara
Da este legal, atat timp cat dvs nu incalcati dreptul la marca al tertilor (ex daca eticheta dvs este identica sau similara cu alte marci ale tertilor, inregistrate ptr haine sau ptr comercializare haine)
NU puteti inregistra acel concept la OSIM fiindca nu este susceptibil de inregistrare ca brevet.
Exista doua aspecte:
-folosirea fotografiei dvs realizata de un fotograf si
-folosirea imaginii dvs.

In primul caz, fotograful este cel ce detine dr. de autor asupra fotografiei. Este foarte probabil ca fotograful sa fi incheiat un acord cu banca in care sa-i fi cedat bancii drepturile de autor privind fotografia, inclusiv dreptul de a publicara acesteia in ZF. In aceasta situatie, dvs sunteti tert si nu puteti intreprinde nimic vis a vis de dr. de autor asupra fotografiei.

In al doilea caz problema se pune in ce masura si context dvs v-ati dat consimtamantul sa fiti fotografiat de catre fotograf . Dati mai multe detalii. Ati avut o sedinta foto din initiativa bancii pentru realizare de fotografii ce se utilizeaza pe siteul bancii? Fisa postului prevedea o clauza ca angajatul bancii accepta folosirea imaginii sale de catre banca? Trebuie clarificata intreaga aceasta situatie de fapt.

In cazul in care ati participat la sedinta foto organizata de banca ptr angajatii sai, v-ati dat si consimtamantul la folosirea imaginii. In aceasta situatie, pentru a putea intreprinde o actiune civila impotriva bancii, trebuie fie sa dovediti un prejudiciu suferit ca urmare a folosirii imaginii (prejudiciul suferit care trebuie cuantificat), fie sa va indreptati printr-o actiune intemeiata pe institutia "imbogatirii fara justa cauza" din codul civil, evident daca exista conditiile unei astfel de actiuni. In concluzie, trebuie clarificata in detaliu situatia de fapt pentru a vedea daca exista vreo solutie.
catre Consultant protectMark-

citarea in subsolul paginii a adresei de Internet nu are efecte similare cu citarea unui fragment dintr-o opera scrisa. Utilizarea pozei fara consimtamant in scop comercial atrage raspunderea civila care nu este inlaturata de citare.
nu este suficient sa indicati pagina de internet a imaginii avand in vedere ca respectiva publicatie o realizati in scop comercial.

In cazul in care, respectiva imagine nu este licentiata pentru utilizarea publica, inclusiv utilizare comerciala, trebuie sa aveti drepturile de autor de la autorul imaginii, in caz contrar puteti fi parte in calitate de parat intr-un proces privind incalcarea dreptului de autor.
ajungeti la termen si cereti termen pentru luarea la cunostinta a motivelor contestatiei.

conform art 50 (6) din Regulamentul de aplicare al Legii 84/1998, dvs (in calitate de intimat) puteti depune raspunsul la contestatie cu cel putin 5 zile inainte de termenul fixat ptr solutionarea contestatiei.

Avand in vedere ca motivele contestatiei nu v-au fost comunicate, puteti cere termen pentru luare la cunostinta.

In mod normal nu fiindca respectivele retete nu fac obiectul protectiei prin drept de autor.

Aveti totusi grija sa nu incalcati drepturile sui generis ale titularului bazei de date care contine retetele respective (art 122^1 si urmatoarele din Legea 8/1996). Chiar daca informatiile privind retetele nu sunt protejate prin dr de autor, modul in care ele sunt structurate, face obiectul protectiei ca drept sui generis al fabricantului de baze de date.
fotografiile acelea au fost facute de un fotograf care are drept de autor, si care poate a cesionat aceste drepturi unei companii care se ocupa cu valorificarea acelor imagini prin diferite tipuri de licente. Preluarea acelor fotografii fara consimtamantul fotografului/titularului de drepturi, intr-un scop oneros ( folosire pentru castig prin vanzare filme), poate reprezenta o incalcare a dr. de autor .

Nu este importat faptul ca fotografiile au fost facute public, pe internet. trebuie sa cercetati aspectele legale prin care acestea pot fi folosite de terti (ex. gratis in interes personal neoneros, sau oneros indeplinind anumite conditii, etc)
drepturile de autor apartin copiilor cu handicap fizic, daca nu au fost cesionate catre atelier (daca nu exista o conventie incheiata cu atelierul in acest sens).

In cazul minorilor , dr. de autor pot fi cesionate de catre minor cu incuviintarea parintelui sau al tutorelui;

in cazul in care minorul este incapabil (pus sub interdictie judecatoreasca), dr. de autor pot fi cesionate de incapabilul insusi cu incuviintarea reprezentantilor legali.

In consecinta trebuie vazut la cine sunt aceste drepturi- la minori sau la atelierul respectiv