avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Activitate Edbah

Activitate Edbah

Un angajat este pensionat conf art.56 d cu data de 01.06.2011 pt P.L.V


Temeiul legal ce implica pensionarea este 56 lit c, dupa renumerotarea Codului Muncii.
Răspuns la discuția delegare sau nu?
Daca mentionarea locului muncii in fisa de post are aceiasi valoare ca locul muncii in insusi CIM, atunci rezulta ca fisa postului are valoare juridica egala cu cim.

Raspunsul meu initial a fost bazat pe o logica mai putin juridica: in cazul unui conflict intre fisa de post si cim, prevaleaza cim.


Binenteles ca nu putem pune semnul egalitatii intre fisa de post si cim. Primul document e subsecvent celui de-al doilea.
Dar, in cazul de fata, ele nici nu intra in conflict, deoarece cim-ul nu mentioneaza niciun loc al muncii, pe cand fisa de post da.
Ori, atata vreme cat fisa de post este singurul document care mentioneaza locul muncii in acest raport de munca, atunci are valoarea ei si trebuie tinut cont de ea, chiar daca, juridic, inserarea acestui element in fisa de post e inferioara juridic uneia in cim.

Moral, si eu sunt de parere ca nu este delegare, motivat de faptul ca locul de munca se afla in aceeasi localitate.

In acest caz, este complet nerecomandata modificarea unilaterala a fisei de post cu scopul de a putea "muta" oamenii mai usor.


Corect. Si acum si inainte, fisa de post implica semnatura salariatului.
Răspuns la discuția delegare sau nu?
Interesanta speta.

In primul rand trebuie stabilit daca este vorba despre o schimbare a locului de munca. Desi in CIM nu este mentionat acest element el apare precizat in fisa de post, document care acum este componenta obligatorie a cim , iar inainte de modificarea Codului Muncii era anexa a cim.
Sunt de parere ca, in ambele variante, mentionarea locului de munca in fisa de post are aceeasi valoare juridica ca si prevederea lui in cim. Deci este vorba de o schimbare a locului de munca.

In al doilea rand, trebuie vazut daca schimbarea locului de munca la acelasi angajator, in aceeasi localitate intruneste conditiile consitutive ale delegarii.
Din pacate Codul Muncii nu cuprinde astfel de conditii astfel ca pare a fi vorba de delegare ( adica o schimbare a locului de munca fara conditie de distanta).

Totusi, singura reglementare care aprofundeaza delegarea si prevede niste conditii pentru acest instrument este HG 1860/2006. Conform ei, delegarea presupune deplasarea in alta localitate si chiar o conditie de distanta (5 km).
Este adevarat ca aceasta HG se refera la personalul autorităţilor şi instituţiilor publice, dar puteti sa generalizati si sa o invocati in sprijinul dvs, atata vreme cat este singurul normativ in domeniu.

In problema de fata nu am luat in considerare existenta unui ccm la nivel de unitate sau a unui regulament intern care sa contina prevederi referitoare la delegare ( nu ati mentionat nimic in sensul asta).
CCM -ul la nivel de ramura turism a expirat in 2010 si nu am stiinta sa se fi incheiat unul nou.

Finalmente, cel mai bun sfat este sa modificati unilateral fisa de post in sensul stergerii mentiunii privind locul de munca sau inlocuirii lui cu un termen general.
CODUL MUNCII
ART. 171
(5) Măsurile privind securitatea şi sănătatea în muncă nu pot să determine, în nici un caz, obligaţii financiare pentru salariaţi.


Răspuns la discuția Comisie de disciplinã
Comisia de disciplina poate fi una permanenta sau una ocazionala.
Nu exista un numar obligatoriu de membri (poate fi formata dintr-o singura persoana).

Asta, potrivit Codului Muncii. Trebuie sa verificati si prevederile contractului colectiv de munca aplicabil (desigur,daca exista unul).
Salariatul face presiuni pentru obtinerea mai multor avantaje din partea angajatorului, in baza respectivei diplome de licenta.
Respingerea pretentiilor se face usor cu prevederi din dreptul muncii, dar am dorit o extrapolare a subiectului din motive teoretice.
Va multumesc mult pentru raspunsuri.


Conditia studiilor superioare la ocupare unei functii de conducere este prevazuta prin statute speciale in cazul unor profesii astfel reglementate sau prin regulamentul intern al fiecarui angajator.

Pentru genul de functii mentionate de dumneavoastra nu exista asemenea conditionare.

Exista inclusiv unitati de stat unde ocuparea unei functii de conducere nu presupune studii superioare.
Răspuns la discuția CIM perioada determinata
Acest contract nu mai poate fi prelungit. Sunt admise doar doua astfel de prelungiri.
Puteti in schimb sa-i incheiati alt contract pe durata determinata. Vedeti articolele 80 si urmatoarele din Codul Muncii.
Respectivul act aditional nu poate produce niciun efect, deoarece nu este semnat de ambele parti. Dupa cum v-a mentionat si doamna avocat, modificarea clauzelor contractului individual de munca nu se poate face unilateral.
Luarea la cunostiinta si motivarea refuzului de catre dumneavoastra nu au valoare de accept, de vointa exprimata.
La acest moment actul aditional este lovit de nulitate. Nu are valoare decat de propunere, de vointa a uneia dintre parti ( angajator).

Sfatul meu este sa-i lasati sa-l puna efectiv si in aplicare - sa va retrogradeze in functie. Abia atunci veti suferi o vatamare legala a drepturilor ce deriva din raportul de munca si ii veti putea actiona in judecata.
Avand in vedere si calitatea angajatorului veti putea dubla actiunea la instanta de litigii de munca cu o plangere penala vizand infractiunea de abuz in serviciu .
Si daca demonstrez, pe baza statele de prezenta, ca in data examenelor de an si de licenta a pontat prezent la locul de munca? Il mai felicit?