avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 105 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... delegare sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

delegare sau nu?

In cazul in care unei receptionere ii este schimbat locul de munca de la un hotel X la un alt hotel Y, unitatile hoteliere apartinand aceleiasi Sucursale si fiind situate in acelasi oras, Cluj, se considera ca este delegare sau nu? Pun aceasta intrebare deoarece locul de munca ramane in acelasi oras Cluj si nu este "delegata" in alta localitate.

Precizez ca in CIM al receptionerei se arata ca este angajata la Sucursala societatii din localitatea Cluj, fara precizarea ca locul de munca este la hotelul X sau la hotelul Y.

Totusi, in fisa postului semnata de salariata se arata ca locul de munca este Sucursala Cluj-hotelul X.

Avand in vedere ca prevederile art.44 alin.2 din Codul muncii arata ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si de cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile stabilite de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 09:21, 2 Iunie 2011
In opinia mea nu este delegare (deoarece locul muncii, asa cum este prevazut in contract, nu s-a modificat).
Interesanta speta.

In primul rand trebuie stabilit daca este vorba despre o schimbare a locului de munca. Desi in CIM nu este mentionat acest element el apare precizat in fisa de post, document care acum este componenta obligatorie a cim , iar inainte de modificarea Codului Muncii era anexa a cim.
Sunt de parere ca, in ambele variante, mentionarea locului de munca in fisa de post are aceeasi valoare juridica ca si prevederea lui in cim. Deci este vorba de o schimbare a locului de munca.

In al doilea rand, trebuie vazut daca schimbarea locului de munca la acelasi angajator, in aceeasi localitate intruneste conditiile consitutive ale delegarii.
Din pacate Codul Muncii nu cuprinde astfel de conditii astfel ca pare a fi vorba de delegare ( adica o schimbare a locului de munca fara conditie de distanta).

Totusi, singura reglementare care aprofundeaza delegarea si prevede niste conditii pentru acest instrument este HG 1860/2006. Conform ei, delegarea presupune deplasarea in alta localitate si chiar o conditie de distanta (5 km).
Este adevarat ca aceasta HG se refera la personalul autorităţilor şi instituţiilor publice, dar puteti sa generalizati si sa o invocati in sprijinul dvs, atata vreme cat este singurul normativ in domeniu.

In problema de fata nu am luat in considerare existenta unui ccm la nivel de unitate sau a unui regulament intern care sa contina prevederi referitoare la delegare ( nu ati mentionat nimic in sensul asta).
CCM -ul la nivel de ramura turism a expirat in 2010 si nu am stiinta sa se fi incheiat unul nou.

Finalmente, cel mai bun sfat este sa modificati unilateral fisa de post in sensul stergerii mentiunii privind locul de munca sau inlocuirii lui cu un termen general.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
Edbah, utilizator
Bravo Edbah, foarte buna analiza, foarte pertinenta opinia :). Dar ....
:training: ( :giggle: )
Daca mentionarea locului muncii in fisa de post are aceiasi valoare ca locul muncii in insusi CIM, atunci rezulta ca fisa postului are valoare juridica egala cu cim.
Mai mult, in modificarie de codul muncii, fisa de post apare ca un document consensual, un acord intre parti.
In acest caz, este complet nerecomandata modificarea unilaterala a fisei de post cu scopul de a putea "muta" oamenii mai usor.
E drept ca nu inteleg de ce un angajator ar scrie locul muncii si in fisa de post. :)

Raspunsul meu initial a fost bazat pe o logica mai putin juridica: in cazul unui conflict intre fisa de post si cim, prevaleaza cim. :">

Pe de alta parte, daca initiatorul topicului este salariatul potential delegat, iata cum am rezolvat eu (angajator) o problema similara.
Am vrut sa modific locul muncii unui salariat de la un birou din vestul orasului, la unul din est. Din prostia mea, in cim al angajatului scria "birou vest".
Angajatul nu a vrut sa semneze act aditional de modificare a locului muncii (ii spusese lui cineva ca nu am cum sa-l mut fara sa platesc delegarea).
Din pacate nu am avut bugetul necesar sa-i platesc delegarea din vest in est, insa aveam mare nevoie de un om in est, si nu mai aveam nevoie de om in vest (in timp chiar am inchis biroul de tot).
Iaca asa am desfiintat postul de la punctul de lucru est, si am initiat concedierea salariatului.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
smeagull, utilizator
Nu cred ca este vorba nici despre delegare, nici despre modificarea locului muncii daca in c.i.m. nu este precizat expres ca isi desfasoara activitatea la hotelul X.
Locul muncii se referă la localitatea şi unitatea în care salariatul îşi desfăşoară activitatea.
Daca mentionarea locului muncii in fisa de post are aceiasi valoare ca locul muncii in insusi CIM, atunci rezulta ca fisa postului are valoare juridica egala cu cim.

Raspunsul meu initial a fost bazat pe o logica mai putin juridica: in cazul unui conflict intre fisa de post si cim, prevaleaza cim.


Binenteles ca nu putem pune semnul egalitatii intre fisa de post si cim. Primul document e subsecvent celui de-al doilea.
Dar, in cazul de fata, ele nici nu intra in conflict, deoarece cim-ul nu mentioneaza niciun loc al muncii, pe cand fisa de post da.
Ori, atata vreme cat fisa de post este singurul document care mentioneaza locul muncii in acest raport de munca, atunci are valoarea ei si trebuie tinut cont de ea, chiar daca, juridic, inserarea acestui element in fisa de post e inferioara juridic uneia in cim.

Moral, si eu sunt de parere ca nu este delegare, motivat de faptul ca locul de munca se afla in aceeasi localitate.

In acest caz, este complet nerecomandata modificarea unilaterala a fisei de post cu scopul de a putea "muta" oamenii mai usor.


Corect. Si acum si inainte, fisa de post implica semnatura salariatului.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
Edbah, utilizator

Alte discuții în legătură

Modificarea locului de munca DoamnaS DoamnaS Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste lamuriri pentru urmatoarea situatie: sunt angajata unei companii cu sediul in orasul X. In contractul meu ... (vezi toată discuția)
Felul muncii gigel65 gigel65 Este o schimbare a felului muncii daca un angajat este mutat efectiv in alt birou (in organigrama este alt compartiment al aceluiasi serviciu) cu alte ... (vezi toată discuția)
Delegare sau schimbarea locului de munca fara acordul angajatului ContSters21696 ContSters21696 Personal am o problema, si as vrea sa aflu si alte pareri. De 2 ani sunt consilier juridic in cadrul Compartimentului Achizitii. In luna septembrie ma aflam ... (vezi toată discuția)