avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Activitate patruvictor

Activitate patruvictor

Adică legislația permite schimbarea destinației construcției din "casă de locuit" în "pensiune" fără acordul notarial al vecinilor? Mă îndoiesc.
Dacă vecinul obține autorizație de construcție pentru "casă de locuit" și apoi îi schimbă destinația în pensiune, ce e de făcut? Deja există cazuri în zonă.
Vecinul a demolat vechea casă care avea un perete de-a lungul liniei de hotar, iar noua construcție permite tuturor ferestrelor vedere în curtea mea. Refuză construirea unui zid în locul celui vechi deși are fundație nouă, solidă, pe același amplasament. De asemenea, locuiește în străinătate și va lăsa administrarea pensiunii în grija altor vecini, neafectați de funcționarea acesteia.
Dacă vecinul are autorizație de construcție pentru casă de locuit dar de fapt construiește (și deschide) o pensiune, cum pot împiedica funcționarea acesteia? Situația e identică pentru cel puțin 15 pensiuni, unele având și câte două corpuri de clădiri. Desigur, taxele sunt plătite ca pentru case de locuit (apă, curent, gunoi, impozite). Are legătură cu faptul că pentru deschiderea unei pensiuni e obligatoriu acordul vecinilor dat în fața notarului?
Primăria scoate la vânzare prin licitație publică un teren de 40 mp din domeniul său privat. Pe teren există un ponton fix construit legal în 2008 și totodată, terenul face parte dintr-o suprafață de 120 mp câștigată ulterior (2010) de către proprietarul pontonului prin licitație în vederea concesionării, pentru care primăria nu a întocmit contract de concesiune deoarece aceasta nu întocmise cadastru. Practic, suprafața de 120mp a fost transformată în 2017 în cea de 40mp, în urma efectuării cadastrului. Costurile evaluării suprafeței de 40mp au fost achitate în 2019 tot de către proprietarul pontonului, la solicitarea primăriei. Întrebare: Terenul de 40mp este liber de sarcini, sau trebuia atribuit prin vânzare directă proprietarului pontonului (și totodată câștigător al licitației pentru cei 120mp din anul 2010)?
Detin un teren intravilan intr-o comuna, la strada, intre doua case vechi de peste 50 ani, peretii acestora fiind totodata si limite ale proprietatii mele. Intentionez sa construiesc o casa, P+M, lipita de una dintre case.Mentionez ca aceasta casa a vecinilor contravine art. 611-614 Cod Civil, precum si art. 615, intrucat 16 m din cei 22 ai acoperisului sunt astfel construiti incat apa se scurge pe terenul meu (practic, asteriala se afla deasupra terenului meu). Pot executa proiectul astfel incat sa lipesc casa de cea a vecinilor, obligandu-i astfel sa schimbe si forma acoperisului? Care sunt caile legale?
Am cumparat terenul in anul 2005, iar intre vecini si fostii proprietari nu a existat niciodata un acord - scris - privind constructiile in speta.