avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Activitate Tania D

Activitate Tania D

Răspuns la discuția Acordare concediu odihna
Ok, atunci va rog sa-mi spuneti dvs cum se procedeaza in cazul muncii in ture de 12/24 12/48 sau 5 zile 11 ore si 5 zile liber etc, cum procedeaza firmele care au in astfel de program, cum procedeaza insitutiile medicale (sunt sigura ca nu vreau eu sa inventez apa calda acum si mai sunt sute de comapnii cu problema asta) de ex care lucreaza pe sistemul acesta, daca angajatul solicita concediu intr-o zi de sambata pt ca atunci este tura lui si practice pt el atunci este zi lucratoare. Si ce faci atunci in cazul in care angajatul are tura sambata si nu vine la lucru, pur si simplu ii dai pace dupa spusele dvs, adica nu-l poti pune nemotivat fiindca nu-I zi lucratoare.
Codul muncii se bazeaza pe program de 8 orede L_V ca fiind norma intreaga insa asta este in element de ghidaj.

Cornel Vasile a scris:

Concediu nu are cum sa se acorde pentru sambata si duminica ... sunt zile nelucratoare ..imi aratati si mie unde este mentionata prevederea ca CO se acorda in ore ????

Răspuns la discuția Acordare concediu odihna
Eu inteleg ca se raporteaza, dar totus nimeni nu-mi raspunde punctual la intrebare. Am angajati care lucreaza in ture de 11 ore 5 zile urmate de 5 zile libere, ei pot sa solicite concediu si in zilele de sambata si duminica pt ca el atunci ar trebui sa fie la munca conform planificarii de la inceputul lunii nu? Adica celor care lucreaza de luni pana vineri 8 ore pe zi le dau 21 zile de concediu si la cei care lucreaza 11 ore in ture de 5 zile le dau 21 zile a cate 11 ore ? Nu e logic si nici correct nu exista echitate. Pe de alta parte pontajul trebuie sa reflecte realitatea astfel incat eu nu pot sa pontez pe cineva in concediu de odihna in turele libere correct? Ce imi spuneti dvs este ca daca angajatul care trebuie sa fie conform planificarii la munca in zilele de sambata si duminica si vrea co eu nu pot sa-i dau co dar el nici nu vine la munca si ramane cu zilele de co, e correct asa, nu banuiesc ca nu si nici dvs daca ati fi angajator nu cred ca v-at place asta si nu este correct nici fata de ceilalti angajati.

Cornel Vasile a scris:

CO se raporteaza la numarul de zile lucratoare (de luni pana vineri), indiferent de durata timpului de munca .

daca am in angajat care lucreaza 11 ore /zi timp de 5 zile urmate de 5 zile libere. Contract cu norma intreaga cu 21 zile de concediu. Logica mea, avand in vedere ca legislatia muncii si codul muncii se raporteaza intodeauna la o nroma intreaga de 8 ore pe zi , atunci asta inseamana 21 zile de concediu * 8 ore = 168 ore, si atunci cineva care lucreaza 2 ore pe zi are dreptul la 21 zile concediu a cate 2 ore pe zi corect? , iar cel care lucreaza 11 ore pe zi are o zi de co de 11 ore adica (8+3) . pentru ca 168:11= 15 si pentru ca 21 zile *8 ore=168.
daca s-a mai intalnit cineva cu situatia asta sau daca aveti angajati care lucreaza asa in true va rog sa-mi spuneti cum procedati. va rog sa nu puneti articole din lege pentru ca pe acelea le-am citit, as vrea ceva concret. Sunt sigura ca sunt zeci sute de companii si institutii care au program in ture si ca nu vreau eu acum sa inventez apa calda.
Răspuns la discuția zile libere sarbatori legale


Cornel Vasile a scris:

Nu este discriminare daca se intreaba angajatul carui cult apartine ... Gestionarea situatiei este simpla ....cei care sunt catolici vor avea liber de Pastele lor , iar cand va pica Pastele ortodox fie vor veni la munca, fie vor fi liber cu recuperarea zilelor libere.(o solutie)


Cand lucrezi intr-o firma unde ai angajati de mai multe confesiuni si nationalitati nu doar catolici si ortodocsi credeti-ma ca e mai dificil de gestionat.
Răspuns la discuția zile libere sarbatori legale


Cornel Vasile a scris:

Nu-i ia nimeni dreptul , dar cel care se declara ortodox de ce nu ar avea dreptul la liber si de pastele catolic ?


Pai asta va intreb si eu? cum poti gestiona situatiile acestea? ca legea ii lege trebuie sa ii dai omului drepturile, sa fie liber cand sarbatoreste dar cum stii care cand sarbatoreste ca daca ii intrebi zice ca ii discriminare si ca e o chestiune de alegere personala si pana la urma asa si este.
Răspuns la discuția zile libere sarbatori legale


Cornel Vasile a scris:

Doar de Pastele lor.Bun si de unde stii care ce religie este ca doar nu ai voie sa ii intrebi la angajare ca e discriminare nu?
Adica pot sa am un angajat care anul asta zice ca e catolic, anul viitor zice ca e ortodox?
Si din cate vad acum cel mai bine e sa fii noncrestin ca mai primesti ceva zile libere in plus.
Nu poti lua omului dreptul sa fie ce vrea el nu, anul asta ceva anu viitor altceva.

Răspuns la discuția zile libere sarbatori legale


Cornel Vasile a scris:

Codul Muncii
Art.139
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
.....
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Cei de religie catolica fac parte din acelasi cult : crestinism.- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine - cult religios legal este si Catolicismul, deci celor declarati catolici le dai liber de pastele lor si de pastele orthodox sau doar de pastele lor sau doar de pastele orthodox?
multumesc
Buna ziua, am inteles eu bine cei care apartin de alt cult religios decat cel Ortodox au dreptul la zile libere si de Rusaliile Ortodoxe si de cele catolice de ex? si cei care aprtin de culte necrestine mai primesc in plus zile libere cu ocazia celor trei sarbatori majore ale propriei religii?Răspuns la discuția Concediu medicale ture 12 ore
Program inegal.

Cornel Vasile a scris:

In c.i.m., ce timp de munca este prevazut?

Buna ziua,
am o nelamurire legata de zilele de concediu medical. La un program de 12/24 12/48 cum caluculez zilele de medical? angajatul sa spunem ar fi trebuit sa lucreze in 21 si 22 aprilie dar el primeste certificat medical pt 21-24, pentru el zilele de 23 si 24 fiind ture libere programul de hr nu-mi calculeaza medical pe zilele respective ceea ce este correct pentru ca el nu at fi trebuit sa fie prezent oricum.
Intrebarea este ii platesc 2 zile sau 4 zile ? Intr-o eventuala adeverinta medicala ii trec 2 zile sau 4 zile de medical? Multumesc.