Asa este, infractiunea de loviri sau alte violente e sanctionata de legea penala , in acord cu art.180 din Codul penal ,
chiar daca nu exista 10 zile de ingrijiri medicale.
Necesare sunt , insa , intentia , ca forma de vinovatie ( indiferent de modalitate , directa sau indirecta ) si un rezultat socialmente periculos, anume lezarea , asa cum sublinieaza @legally mai sus.
@max, in raport cu mentiunile facute de dumneavoastra, va aduc la cunostinta ca dispozitiile normative ne spun cu totul alte lucruri...
am 15 ani,intr-o seara un baiat de 18 ani s-a luat de un prieten de-al meu.eu m-am duc sa vb cu persoana respectiva sa vad ce s-a intamplat,iar acesta a inceput sa imi adreseze cuvinte urate,in monentul acela el a sarit la minesa dea cu pumnul,iar in momentul acela incercand sa-l calmez a dat cu capul de un zid si si-a spart
Este minor, insa legea penala aminteste ca , de la varsta de 14 ani pana la implinirea celei de 16 ani, acestia
raspund penal daca au savarsit fapta cu discernamant.
In acest caz, expertiza psihiatrica e obligatorie.
(e o prezumtie relativa de raspundere penala).
De la varsta de 16 ani, toti minorii raspund penal.
Fata de acestia, insa , legiutorul a prevazut sanctiuni speciale: mustarea, libertatea conditionata, internarea intr-un centru de reeducare sau un institut medical educativ.
Iar in cazul tentativei pedepsele sunt reduse la jumatate.;)
Fara antecedente penale si o buna conduita, e posibila amenda administrativa.