avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... sunt minor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

sunt minor

am 15 ani,intr-o seara un baiat de 18 ani s-a luat de un prieten de-al meu.eu m-am duc sa vb cu persoana respectiva sa vad ce s-a intamplat,iar acesta a inceput sa imi adreseze cuvinte urate,in monentul acela el a sarit la minesa dea cu pumnul,iar in momentul acela incercand sa-l calmez a dat cu capul de un zid si si-a spart,capul si-a scos certificat medico-legal pe 9 zile si a depus plangere penala el are un martor de varsta lui,iar eu nu am nici un martor.ce poate sa mi se intample?poate sa-mi faca dosar penal?
Cel mai recent răspuns: Elisabeta Cocolos , Consilier juridic 18:34, 14 Mai 2010
In cel mai rau caz veti primi o amenda administrativa dupa parerea mea.
Este insa bine sa rezolvati problema amiabil cu celalat tanar pentru a nu se mai intampla si pe viitor astfel de fapte antisociale...

avocat Claudiu Lascoschi
Stoica Ioana a scris:

In primul rand , relevente, in vederea angajarii raspunderii penale , sunt ingrijirile medicale.In cazul de fata , chiar daca sunt noua zile care presupun tratarea leziunilor cauzate prin savarsirea faptei , este retinuta infractiunea prevazuta de art.180 din Codul penal , in speta loviri sau alte violente.
Rezolutia infractionala e intrunita, cata vreme conduita antisociala a avut loc cu intentie.

[;;;]
Succes.;)

Cu parere de rau va informez ca, incadrarea este total gresita. Pentru a se putea incadra la art.180 din Codul penal, ingrijirile medicale trebuiesc sa fie cuprinse intre 10 si 20 de zile. Ce este sub 10 zile de ingrijiri medicale, nu constituie infractiune. Mai apoi, nu poate raspunde penal deoarece este minor, iar fapta lui nici nu indeplineste conditiile esentiale ale infractiunii.
max, Art. 180 , alin. 1 mentioneaza ca orice acte de violenta care produc o suferinta fizica , sunt pedepsite , fara a fi nevoie de ingrijiri medicale chiar. Adica, daca doar ai atins pe cineva, fara drept sau l-ai impins, poate fi considerat act de violenta, deoarece legea apara persoana fata de orice act care aduce atingere atributelor sale fundamentale . Conform Constitutiei ,dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate.
Asa este, infractiunea de loviri sau alte violente e sanctionata de legea penala , in acord cu art.180 din Codul penal , chiar daca nu exista 10 zile de ingrijiri medicale.
Necesare sunt , insa , intentia , ca forma de vinovatie ( indiferent de modalitate , directa sau indirecta ) si un rezultat socialmente periculos, anume lezarea , asa cum sublinieaza @legally mai sus.

@max, in raport cu mentiunile facute de dumneavoastra, va aduc la cunostinta ca dispozitiile normative ne spun cu totul alte lucruri...

am 15 ani,intr-o seara un baiat de 18 ani s-a luat de un prieten de-al meu.eu m-am duc sa vb cu persoana respectiva sa vad ce s-a intamplat,iar acesta a inceput sa imi adreseze cuvinte urate,in monentul acela el a sarit la minesa dea cu pumnul,iar in momentul acela incercand sa-l calmez a dat cu capul de un zid si si-a spart

Este minor, insa legea penala aminteste ca , de la varsta de 14 ani pana la implinirea celei de 16 ani, acestia raspund penal daca au savarsit fapta cu discernamant.
In acest caz, expertiza psihiatrica e obligatorie.

(e o prezumtie relativa de raspundere penala).

De la varsta de 16 ani, toti minorii raspund penal.
Fata de acestia, insa , legiutorul a prevazut sanctiuni speciale: mustarea, libertatea conditionata, internarea intr-un centru de reeducare sau un institut medical educativ.

Iar in cazul tentativei pedepsele sunt reduse la jumatate.;)

Fara antecedente penale si o buna conduita, e posibila amenda administrativa.
Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Max_ a scris:

Stoica Ioana a scris:

In primul rand , relevente, in vederea angajarii raspunderii penale , sunt ingrijirile medicale.In cazul de fata , chiar daca sunt noua zile care presupun tratarea leziunilor cauzate prin savarsirea faptei , este retinuta infractiunea prevazuta de art.180 din Codul penal , in speta loviri sau alte violente.
Rezolutia infractionala e intrunita, cata vreme conduita antisociala a avut loc cu intentie.

[;;;]
Succes.;)

Cu parere de rau va informez ca, incadrarea este total gresita. Pentru a se putea incadra la art.180 din Codul penal, ingrijirile medicale trebuiesc sa fie cuprinse intre 10 si 20 de zile. Ce este sub 10 zile de ingrijiri medicale, nu constituie infractiune. Mai apoi, nu poate raspunde penal deoarece este minor, iar fapta lui nici nu indeplineste conditiile esentiale ale infractiunii.

Eu cred ca daca primiti un pumn si lesinati nu veti primi nici macar o zi de ingrijiri medicale.Adica nu se va vedea.
Dar, de lesinat ati lesina...
Daca va bate cineva cu parul puteti primi 8 zile de ingrijiri medicale...

In ambele cazuri persoana va raspunde penal...
O amenda administrativa in cazul in care este minor este cumva si meritata si...justificata...
Se poate si mai mult dar in cazul dat cam asa se vede treaba...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Zile spitalizare andrale andrale La cate zile de spitalizare se poate baga in penal? (vezi toată discuția)
Ce se poate intampla??? nanucu nanucu In urma cu 2 saptamani am avut o altercatie cu un coleg, ne-am injurat, el a venit mi-a dat o palma, dupa care ne-am impartit cate un pumn, el mi-a invinetit ... (vezi toată discuția)
Cred ca sunt chemat in instanta Alexz Alexz In urma cu cateva zile am avut o altercatie cu un baiat el m-a lovit si vazand ca vrea sa continue am inceput sa il lovesc si eu,dupa ce s-a terminat bataia el ... (vezi toată discuția)