avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa de timbru uzucapiune, cum e corect si de ce?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa de timbru uzucapiune, cum e corect si de ce?

este vorba de o actiune in constatare deci taxa de timbru este de 183.000, eu consider ca nu este corect sa fie in functie de valoare. Daca totusi sunteti de parere ca taxa un procent din valoarea terenului si a casei atunci pentru a stabili valoarea se considera valoarea de impunere de la primarie, cea pentru care se plateste impozit sau trebuie efectuata expertiza care sa evalueze valoarea ?
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 09:10, 12 Februarie 2007
Solutiile din practica sunt (probabil) unanime in a considera ca in cazul uzucapiunii taxa de timbru se datoreaza la valoare. Sigur ca la inceput reclamantul indica valoarea obiectul cererii, "dupa pretuirea reclamantului" zice 112 C. p. c., iar acesta poate indica valoarea de impunere (zicand ca la alta pretuire nu-l duce capul) si va timbra la acesata valoare. Dar daca se efectuaza o expertiza din care rezulta o valoare de piata mai mare decat cea indicata de reclamant, taxa de timbru se va completa in raport de acesta valoare.
Revin si arat :"> Conform art. 6 din Normele metodologice ale Lg. 146/1997, astfel de cereri se taxeaza la valoare.
Asa cum s-a spus deja, reclamantul pretuieste el, la introducerea cererii, bunul, urmand ca ulterior, daca i se constata valoarea printr-o expertiza, sa se completeze taxa de timbru.
expertiza e obligatorie? Eu nu am avut avocat, m-am reprezentat singur, judecatoarea mi-a spus ca trebuie sa fac expertiza, si apoi in incheierea de sedinta am gasit scris ca eu am cerut expertiza. Nu-i corect !!!
ce-i de facut? Ca in cazul asta o sa platesc 10% din evaluare
regula este cel putin in sistemul de carte funciara (veche) ca se dispune expertiza. ai nevoie de valoare si la intabulare, deci.... eu zic ca da expertiza se impune si taxa va fi la valoare.
daca se impune expertiza atunci apare in incheierea de sedinta ca se impune expertiza,nu apare ca am solicitat eu expertiza. Corect?

Alte discuții în legătură

Invocarea prescripției pe cale de excepție. timbrarea la valoare ContSters221975 ContSters221975 vad ca invocarea prescriptiei pe cale de exceptie, potrivit ncc intrerupe prescriptia.. fata de aceasta imprejurare, credeti ca cel ce invoca prescriptia ( ... (vezi toată discuția)
Invocare uzucapiune - help ! n12345 n12345 HELPPP !!! Pentru invocarea uzucapiunii este valabila posesia de peste 30 ani asupra unui teren pentru care nu sa platit impozit, dar care sa contopit cu ... (vezi toată discuția)
Obligatie de a face - cum se taxeaza? dan1mircea dan1mircea Buna ziua, instanta mi-a pus in vedere sa evaluez capatul de cerere si sa timbrez corespunzator (la valoare). Eu am o actiune prin care am cerut ca paratul ... (vezi toată discuția)