avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Ce parere aveti despre televiziuni,dar mai ales despre ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Ce parere aveti despre televiziuni,dar mai ales despre prestatiile si profesionalismul oamenilor de televiziune ?

Am sa deschid acest subiect,cu o opinie care mi se pare deosebit de sugestiva ,emisa intr-un interviu,acordat in Gazeta Sporturilor,din 02.04.2010 de catre scriitorul Fanus Neagu,remarcabil om de litere,ziaristului Ov.Ioanitoaia:

"Din pricina televiziunii presa a innebunit,a luat-o razna.E servita de barbati fara har si de fetite fara vocabular,care rostogolesc,bietele de ele,doar 5-6 cuvinte ! Altadata ar fi adunat informatii,nu s-ar fi inghesuit in fata,,vedetele de chirpici !"

Referindu-se la comentatorii sportivi,arata:
"Si comentatorii meciurilor turuie in nestire.Te zapacesc de cap si nu te lasa sa vezi"

Nu stiu daca fata de cele aratate,atat de sugestiv de un maestru al penitei,eu,un biet muritor,mai pot adauga multe lucruri,dar cred -cu mici exceptii-ca este o invazie de incompetenti si agramati,ale caror "perle"ar face si fac deliciul celor mai multi dintre noi.
Mai cred ca acestia au fost alesi de angajatorii lor,nu pe criterii de competenta,ci pe pile ,dar mai ales pe baza"calitatii"de buni executanti,fara cracnire, ai ordinelor date de patronii lor.
Am vazut o realizatoare de emisuni de la un post de televiziune arhicunoscut si de mare intindere a emisiilor sale,canal cu intindere nationala,adresandu-i-se telefonic unui invitat in maniera:
"Si eu,ce sa va mai intreb acum ?"
Am vazut dezbatandu-se subiecte,unele chiar juridice, de catre oameni de televiziune ,care nu au avut bunul simt sa se informeze despre respectivele probleme,inainte de a intra in emisie,dar emitand pareri cu titlul de"adevaruri absolute"

Am vazut invitati in emisuni tv, persoane si "personaje" care deranjeaza ,prin incultura,prin mitocanie,prin discursul lor agramat si"insalubru",transformate in asa-zise vedete pentru rating,dar si pentru un" pumn de arginti".
Exista jurnalisti care si-au construit case cu banii primiti in schimbul" tamaierii" unor astfel de persoane
Exista in televiziuni o"colcaiala" non-stop,generata de interese si de intelegeri,facute pe sub masa.

Nu stiu daca cele aratate,pot fi de natura sa deschida o discutie,despre televiziune,eventual, despre presa in general,dar mai ales,despre rolul pe care aceasta ar trebui sa il indeplineasca
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Aprilie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 21:04, 10 Aprilie 2010
@r.gabi Felicitari pentru initierea acestei discutii!=D>

Personal sunt de parere ca aceasta este intr-adevar o discutie de actualitate.
Domnul Fanus Neagu a cuprins in cateva fraze esenta realitatii din televiziunile noastre de astazi.
Din nefericire,gradul de profesionism si de ce nu cultura al prezentatorilor tv este din ce in ce mai scazut. Zilnic se poarta diverse discutii interminabile pe tot soiul de teme (unele chiar scuzati-mi exprimarea,stupide),dar fara nicio esenta. In final,realizezi ca de fapt nu s-a spus nimic.
S-a produs o adevarata explozie de posturi tv,de aparitii a unor asa-zisi oameni de televiziune,care incearca din rasputeri sa se afirme,insa unii dintre ei esueaza lamentabil.Nu conteaza pentru acestia ce si cum fac,orice doar sa ajunga "pe sticla"sau in presa (de cele mai multe ori in cea de scandal).
Dar care sunt de fapt criteriile pe care sunt selectati?Sa fie oare competenta,nivelul de cultura? Pe zi ce trece ne dam seama ca nu este asa.Sunt alte "calitati"care au prioritate in fata celor anterior mentionate.Cu cat ai mai multe "relatii",cu atat ai mai multe sanse sa ajungi un star tv.

In nici un caz rolul teleziviunii si al presei nu este acela de a informa gresit sau de a produce peste noapte "vedete",de a sustine incultura si agramatii.
Acest rol ar trebui sa fie unul educativ,de informare corecta si completa,de relaxare (de ce nu?) si de promovare a celor cu adevarat talentati si care au ceva inteligent de spus.
Dar din fericire exista si exceptii.:)

Unii cred ca pt a reusi in viata trebuie sa ai silicoane, sa pui mana pe un mos cu bani, sa apari la televizor chiar daca nu ai nimic de zis, sa nu te ocupi cu nimic dar sa dai interviuri in fiecare zi...

Altii cred ca daca "scrie in ziar" sau "au zis la televizor" este si adevarat. Cutare politician trebuie sa fie vinovat din moment ce au zis la televizor, a mai fost si arestat preventiv, deci e clar ca a savarsit fapta...Sunt alimentate prejudecatile si "barfa" de cartier. Oamenii legii in sus, oamenii legii in jos...

Stereotipurile sau cliseele sunt parte integranta din toate zonele mass-media. Pastele este despre miel, Craciunul despre porc, cat scoate romanul din buzunar, sa punem cele trebuincioase pe masa...

Tradarea si lasitatea sunt prezentate ca fapte de onoare si trebuie sa ni se para normal ca o persoana care astazi este impotriva cuiva va fi maine alaturi de el. Il credem si azi ca e rau sa faci parte din mafia personala a unora, ii credem si maine ca e bine sa fii alaturi de ei, si ca nu era de fapt nici o mafie. Dar asta e alta discutie...

Bineinteles ca sunt persoane incompetente in televiziune. Sunt incompatibile fizic, psihic si intelectual cu aceasta profesie. Dar sunt atatea astfel de persoane in toate domeniile, incat de ce sa ne miram ca sunt si in televiziune? Nu aflam in fiecare zi ca un fiu de om politic a capatat nu-stiu-ce functie in stat? Nu sunt unele profesii atat de sectante, incat nu permit decat apropiatilor sa faca parte din breasla? De ce ar fi acesti apropiati mai profesionisti sau mai pregatiti cand pot fi mai putin sau deloc?

Eu nu cred ca rolul televiziunii este de a educa. Pt asta exista familie, scoala etc.
Si putem selecta informatiile primite in functie de intelectul si capacitatea noastra de filtrare a acestora.
Din pacate, marea masa a populatiei nu le selecteaza, si acestora li se
adreseaza manipularile, intoxicarile si crearea de mituri false din televiziune.

Uau! Super! Avem televiziune in RO? Uau! Exista si jurnalisti?!! Unde? Va rog sa ma informati…
Sigur, si pe ecranul televizorului meu apar uneori personaje ciudate, care se rastesc unele la altele si se incrunta si la mine… Despre aceia ziceti ca sunt jurnalistii si – banuiesc – invitatii lor? Nuuuu… Un jurnalist nu arata asa… Un individ care are ceva de spus nu arata asa. Cine are ceva de spus nu striga, sa acopere strigatele celorlalti – daca are de spus ceva important ceilalti vor tacea, sa asculte…
E jurnalista tipa care ranjeste la mine si citeste un prompter sau aceea care nu-si lasa invitatii sa vorbeasca? E jurnalist tipul care spumega – la propriu – incercand sa ma convinga ca are dreptate?
Ah! Sigur! Probabil ca jurnalista e tipa care intreaba o mama careia tocmai i-a fost ucis copilul: “Si ce ati simtit in momentele acelea?” Da-da-da… Vai, cat de ignoranta sunt…
Ceea ce azi numim televiziune e doar show – uneori de prost gust. Sigur, de prost gust sunt si emisiunile “distractive” (poate nu toate, nu stiu)… Bine, sigur, asa gandesc eu – gusturile si culorile nu se discuta, dar aceasta nu inseamana ca nu sunt discutabile.
Show-ul de slaba calitate pe care-l numim azi televiziune este menit sa “bucure”, sa “informeze” sufletele si creierele saracutze… care n-ar putea “cuprinde” mai mult.
Probabil, daca intrebi un “jurnalist” cine este Kant te-ar corecta, spunand: “se spune ce este cant?”… “e muchie”… Sigur, jurnalistul nu trebuie sa aiba cultura generala – trebuie doar sa stie de unde sa copieze stirile pentru a le recita cu un microfon sub nas… Si, bineinteles, trebuie sa aiba scoala multa: altfel cum ar putea debita asa multe intrebari stupide?!
“Cu prostul care n-are scoala te lupti putin si ai scapat, dar duci o lupta colosala cu prostul care are scoala” (nu mai stiu cine a zis-o ).

Corect: rolul televiziunii nu este de a educa, dar nici acela de a ne zapaci de cap… cu ineptii. Bine ca nu ne obliga nimeni sa urmarim “emisiunile”.
Care ar fi rolul televiziunilor? Hm… Sa informeze, in general… dar si sa… amuze… Dar informatiile sunt asa cum sunt iar divertismentul… e amuzant cam pentru toti: unii se amuza “pe bune” iar pe altii ii amuza… stupiditatea… celor care se manifesta “pe sticla”.

Informatii primite prin “canalele TV” – 30 de emisiuni “de stiri” daca urmaresti – despre acelasi eveniment – vei realiza ca… nu intelegi nimic: pe un canal TV omu’ e in varsta de 50 de ani; pe altul batranul de 50 de ani a murit pe loc; la altul, barbatul de 50 de ani (50 de ani unde, ce??? ) a decedat in timp ce i se acorda primul ajutor de echipajul sosit dupa un sfert de ora; pe alt post acelasi barbat a decedat asteptand ambulanta timp de 15 minute… Mai vreti informatii?! :D

Parerea mea despre televiziuni? Folosesc TV-ul pentru a viziona filme sau altele… nu pentru a urmari “emisiile” posturilor TV (exceptand o singura emisiune-pamflet, anumite seriale / filme si anumite documentare). As minti sa afirm ca nu “butonez” uneori… doar-doar gasesc ceva interesant…
Imi pare rau,dar cred eu ca revenind cu niste gogumanii ale unei televizuni de stiri care in timpul desfasurarii procesului celor trei,la ICCJ,scria in bursiera,urmatoarele:

"Procesul celor trei retinuti,suspendat"
De fapt ,este vorba despre suspendarea sedintei de judecata.

A doua gugumanie,apartine unui asa-zis reporter de teren ,care il intreaba pe unul dintre cei retinuti,liberat imediat dupa expirarea ordonantei de retinere:
"Domnule "X",cum v-ati simtit in arest ? "

Las la latitudinea dvs,aprecierile...
Aprecieri… da… :)
Oare acesti “reporteri de teren” sunt platiti “la cuvant rostit”? Insira prostie dupa prostie… Unii repeta acelasi lucru de cate 3-4 ori, doar sa “acopere timp”… Si se mai mira ca mai sunt pocniti de cate unul… :">

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perle ,bijuterii , marcutii in mass-media romaneasca Radu Gabrian Radu Gabrian De mult timp in mass-media romaneasca si-au facut aparitia \"personaje\" care scriu sau \"emit\" pe anumite posturi de televiziune , unele cu acoperire ... (vezi toată discuția)
Timp liber - televizorul Magda Staicu Magda Staicu Va mai uitati la televizor ? Daca da, de ce, daca nu , de ce ... (vezi toată discuția)
Rezistenta impotriva culturii Radu Gabrian Radu Gabrian Un cotidian aparut astazi a cuprins un articol, cred eu determinant ,nu atata prin problematica dezbatuta ,dar mai ales prin realismul si acuratetea ... (vezi toată discuția)