Lucrez la o firma care are ca obiect de activitate transportul. La angajare am semnat CIM dar nu si CCM. Imi puteti spune daca in aceste conditii firma la care lucrez se supune CCM ramura transporturi sau doar CCM unic pe tara?
Deci CCM la nivel de ramura se aplica si in cazul salariatilor care nu sunt membri de sindicat?
In CIM scrie asa: Prevederile prezentului contract individual de muncă se completează cu dispoziţiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii şi ale contractului colectiv de muncă aplicabil
încheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramurii/naţional, înregistrat sub nr. ........... / .............. la Direcţia generală de muncă şi solidaritate socială a judeţului/municipiului ........................... /Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
In locurile cu puncte nu este completat nimic....doar judetul.
Astept raspunsuri urgente pentru ca in cateva zile urmeaza sa am confruntarea cu patronul si vreau sa fiu bine informat in acest sens.
Da, CCM la nivel de ramura se aplica tuturor salariatilor din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel, indiferent saca sunt sau nu membri de sindicat.
Si mai am o problema...in CIM scrie ca durata programului este de 8 ore/zi 40 ore/saptamana. Eu lucrez pe o nava fluviala si programul este de 15 zile prezent la munca si 15 zile tura libera...in prezent sunt singur pe nava ea fiind scoasa din exploatare dar trebuie sa-i asigur paza si siguranta dupa regulile impuse de catre Autoritatea Navala Romana. In aceste conditii eu fiind singur si neavand posibilitatea de a a lucra in ture la locul de munca consider ca efectuez ore suplimentare...am dreptate? Si inca un lucru...ca tot suntem in ziua de Paste....nu e normal sa fiu platit pentru aceasta zi pe care o petrec la serviciu? Si pentru zilele nelucratoare chiar daca am programul de lucru mai sus mentionat?
In perioada cat stati la serviciu trebuie sa fiti pontat. Daca lucrati mai multe ore decat norma (in cazul dvs. 8 ore/zi, 40 ore/saptamana) se cheama ca faceti ore suplimentare. Aceasta se compenseaza cu zile libere in maxim 30 zile sau se platesc dublu.
Sunt pontat 12 ore/zi timp de 15 zile pe luna asta insemnand 180 ore/luna dar eu efectiv sunt la nava 360 ore/luna si fiind singur nu are cine sa ma schimbe ca sa pot lucra in ture. Nu primesc absolut nimic suplimentar la salariu.
Ccm nivel ramura
gentilom
La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele ... (vezi toată discuția)