avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Intrebare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Intrebare

As dori sa stiu daca profitul realizat in romania unei societati straine (sucursala, filiala etc) este impozitat in romania sau in tara unde este inregistrata. Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: ContSters75906 , utilizator 14:49, 6 Aprilie 2010
Buna seara.
Pentru un mai bun control al venitului impozabil declarat si al modului de calcul al profitului net, profitul obtinut in Romania de catre orice fel de societate comerciala , romana sau straina,se impoziteaza in Romania,conform legii romane, impozit care conform principiului evitarii dublei impuneri,nu se va mai impune in tara de origine.Cu stima.
Multumesc pentru raspuns. Este valabil si petru societati straine care nu sunt inregistrate in Romania? Ca sa fiu mai precis este vorba de profitul obtinut din investitii pe piata de capital. Daca compania straina foloseste platforma de tranzactionare a unui broker roman(presupune un contract cu acesta) este obligata sa se inregistreze in Romania?
buna ziua, profitul care se impune in Romania este numai cel aferent sediilor permanente ale firmelor straine. Astfel ca un sediu permanent se considera numai atunci cand respectiva persoana juridica a desfasurat activitate printr-un sediu fix pe teritoriul Romaniei ca un loc de decizie(management) de ex : birou, santier, mina, fabrica mai mult de 183 de zile care incep sau se incheie in anul calendaristic vizat in timp de 12 luni.
Dupa cele 183 de zile este obligatoriu ca firma straina sa-si infiinteze sucursala sau filiala in Romania.

Pentru cazul dvs. daca firma straina foloseste direct platforma prin angajatii sau reprezentantii sai atunci trebuie sa-si declare sucursala dupa 183 de zile.
Dar daca brokerul roman foloseste platforma in functie de ordinele de vanzare si cumparare care sunt date din afara tarii de reprezentantii firmei straine atunci nu se impoziteaza in Romania. Statul roman va impozita numai comisionul brokerului.

Conventiile de evitare a dublei impuneri prevad si cazul in care afacerile sunt efectuate prin intermediul unui broker ca fiind independent si rezident al statului celalalt. In acest caz sunt neimpozabile profiturile insa asa cum am mentionat trebuie sa analizati bine contractul si sa stabiliti obiectiv cine tranzactioneaza ? brokerul sau firma straina ?
Pentru ca firma straina sa tranzactioneze direct ii va trebui autorizatie de la CNVM.

Cum este contractul (contract de intermediere ? sau contract de utilizare a platformei ?).

Exista si un caz mai diferit si anume cand actiunile tranzactionate apartin unei firme cu activitati imobiliare in Romania care detine peste 50% din activele sale in proprietati imobiliare (in afara proprietatilor folosite in scop administrativ)
In acest caz daca investitorul obtine controlul firmei adica va cumpara peste 50%
din drepturile de vot atunci profitul obtinut la vanzare va fi impozitat in Romania cu 16 % categoric indiferent de sediul firmei straine.

O zi buna si bafta.


Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
ContSters75906, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sucursala societate straina anonim24 anonim24 Buna ziua, am incheiat un contract de prestari servicii cu o societate din spania, in baza caruia el trebuie sa-mi livreze calculatoare si softuri. Problema e ... (vezi toată discuția)
Punct de lucru societate straina Montoya8 Montoya8 Buna, sunt nou si deci nu prea stiu cum sta treaba pe aici, dar am o dilema, un prieten are o firma in strainatate si ar vrea sa deschida un punct de lucru in ... (vezi toată discuția)
Contributii salariale si impozit aferent salariului obtinut din strainatate Cateye Cateye Sunt angajata a unei firme cu sediul in Polonia, cu un contract de munca pe perioada nedeterminata. Activitatea pe care o desfasor este exclusiv pe teritoriul ... (vezi toată discuția)