avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Contributii salariale si impozit aferent salariului ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Contributii salariale si impozit aferent salariului obtinut din strainatate

Sunt angajata a unei firme cu sediul in Polonia, cu un contract de munca pe perioada nedeterminata.
Activitatea pe care o desfasor este exclusiv pe teritoriul Romaniei.
Firma nu are o reprezentanta, filiala sau sediu in Romania.
In contract este specificat faptul ca salariul este supus legislatiei romane.

Unde se inregistreaza contractul de munca?
Unde se platesc contributiile salariale si impozitul pe venit, in Polonia sau Romania?
Cel mai recent răspuns: scrichy , utilizator 20:46, 23 Iunie 2010
Atata timp cat firma la care lucrati nu are filiala , reprezentanta sau alta forma de organizare in Romania , dvs sunteti practic detasat pe teritoriul Romaniei ! Inregistrati contractul in Polonia!B-)
Contractul de munca se inregistreaza in Polonia, in baza permisului de munca obtinut pt Polonia.
Contributia de CAS se plateste in Polonia, la fel ca si CASS iar pentru a dovedi in Romania ca sunteti asigurata veti avea nevoie de formularul E101.
Impozitul pe salarii se plateste de catre dvs. in Romania si veti depune declaratia 224 lunar la finante.
Parerea mea este ca daca firma din Polonia nu are sucursala, filiala sau un punct de lucru in Romania contractul de munca se inregistreaaza in Polonia.
(2) Angajatorul calculeaza si vireaza lunar, la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla sediul acestuia, contributia de asigurari sociale pe care o datoreaza bugetului asigurarilor sociale de stat impreuna cu contributiile individuale retinute de la asigurati.Art.28-Legea 19/2000.
Cat priveste impozitul pe venit Codul Fiscal prevede ca : Art. 39. - Urmatoarele persoane datoreaza plata impozitului conform prezentului titlu si sunt numite in continuare contribuabili:a) persoanele fizice rezidente;

b) persoanele fizice nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania;

c) persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania;

d) persoanele fizice nerezidente care obtin venituri prevazute la art. 89.


Am si eu urmatoarea speta : o firma romaneasca cu angajati romani care plateste toate contributiile angajatilor in romania la un moment dat tb sa trimita un anume numar de personal in strainatate pentru mai mult de 183 zile (sa zicem in afara UE) pentru un contract cu un partener strain insa ATENTIE ei vor ramane in continuare angajatii firmei romane.
Intrebari :
1.Care sunt reglementarile referitoare la impozitul pe venit -unde se platesc.
2.Care sunt reglementarile referitoare la asigurarile sociale - unde se platesc.
3.Este nevoie si de asigurare de sanatate pentru calatorii in strainatete?
1. reglementarile referitoare la impozitul pe venit le veti gasi in conventia de evitare a dublei impuneri intre RO si tara respectiva si se plateste in tara de detasare
2. Asigurarile sociale se retin si se platesc in RO
3. CASS se retine si se plateste in RO. Nefiind vorba despre UE in mod sigur angajatii vor trebui sa aibe cel putin asigurare de sanatate pt calatorii daca nu si asigurare obligatorie de sanatate in tara respectiva - depinde de legislatia tarii respective.
4 In mod sigur detasatii vor avea nevoie de permise de munca pt tara respectiva.

Veti avea multe formulare de completat..... Spor :)

Alte discuții în legătură

Cetatean roman angajat in alt stat membru cu desfasurea activitatii in romania burleanu burleanu Buna ziua, Datorita situatiei de criza filiala companiei la care lucrez isi va inchide portile in romania. Din acesta cauza, compania respectiva doreste ... (vezi toată discuția)
Detasare personal in germania crystyna2000 crystyna2000 cazul este urmatorul: firma din Romania doreste detasarea de personal in Germania.In acest caz ma intereseaza urmatoarele: -trebuie intocmit act aditional la ... (vezi toată discuția)
Nerezident al carui venit este suportat de o persoana juridica nerezidenta in romania Corina_Mitrica Corina_Mitrica Un cetatean estonian, nerezident, angajat al unei societati din Estonia este detasat pe teritoriul Romaniei pe o perioada de 12 luni. Salariul este achitat de ... (vezi toată discuția)