avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul familiei sau probleme juridice de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua,

Parintii mei sunt divortati si au un bun comun impreuna si anume un imobil cu 3 camere. Partajul nu a fost facut datorita faptului ca nu au fost bani. Acum in momentul de fata de aproape 3 ani tatal meu a suferit o operatie foarte grava ( are certificat de handicap) si am fost nevoiti sa ne ocupam de el datorita situatiei critice in care se afla.
Vreau sa stiu si eu daca unchiul meu fratele acestuia are dreptul la acest apartament??????? stiind ca este un mitocan si ca e infometat dupa bani ma astept la orice din partea lui...... mi-e frica sa nu i-o fi cerut vreo semnatura in lipsa noastra, sa nu cumva sa i-o fi donat partea lui acestuia . ce ar fi de facut in cazul acesta ????? el este inca in viata dar nu se stie pentru cat timp...... mama ar fi vrut sa dea acest apartament fratelui meu dar daca partea lui e donata, fapt care nu-l stiu sigur traim asa cu incertitudinea asta aproape un an, decand ne-am dat seama ca fratesu vrea sa i-a tot ce ii apartine tatalui meu.....are el acest drept??// totusi are copiii.... ce este de facut ???? va rog frumos sa ma ajutati si sa ma indrumati ce as putea face .......
Va multumesc o zi buna va doresc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 17:18, 9 Aprilie 2010
Mergeti la cartea funciara si obtineti un extras cf de informare cu privire la acest imobil, bun comun al parintilor dv. Asa, va veti edifica daca a intervenit vreo modificare in situatia juridica a bunului.
Dupa aceea, reveniti! ;)
la cartea funciara nu apare nici o modificare sunt tot parintii mei, (s-a interesat doamna notar cu care fac actul de donatie)dar ma gandesc ca poate unchiul ar avea vreo foaie la mana si o sa vrea sa ne poarte prin tribunale dupa moartea acestuia. si dupa cum va spuneam am facut act de donatie pe partea tatalui acesta mi-o doneaza mie fiica lui ( deci practic devin coproprietar)si eu la randul meu partea mea si partea mamei o dam fratelui cand v-a putea sosi in tara sa-si fac documentele contract vanzare cumparare.
Acum mi se spune ca am facut gresala facand act de donatie deoarece unchiul ma poate combate oricand, ca era mai bine act de vanzare cumparare.........
totusi nu inteleg de ce e asa cu actul de donatie ptr ca e un act facut prin notar consider ca e o forma legala, de acea vroiam sa va intreb si pe dvs.? si oricum acum cand am facut actul de donatie s-a obtinut un extras de la cartea funciara si erau trecuti doar parintii mei....
va multumesc!
deci ceea ce vreau sa stiu eu daca voi fi in regula cu actele casei in sensul ca mama a ramas cu partea ei si partea tatalui mi-a donat-o mie si daca vom reusi pana acesta moare sa trecem apartamentul pe numele fratelui, daca nu unchiul nu cred ca ar putea sa mai faca nimic, chiar daca zice ca m-ar purta prin tribunale sa-l despagubesc cu partea tatalui
Daca ati fi fost atenta la ceea ce am scris, nu ajungeam sa ma repet.
In timpul vietii tatalui dv., acesta poate face cu bunurile sale ceea ce doreste. Daca a decis sa va doneze partea sa din acest imobil dv. prin act autentic, va veti intabula dreptul de proprietate astfel obtinut si cu asta basta.
Unchiul, daca ar fi avut vreun act valabil de transmitere a dreptului de proprietate asupra acestui bun de la tata la unchi, acest drept trebuia sa fie inscris in cf, moment de la care acesta produce efecte juridice fata de terti.
Astfel, nu va faceti griji: intabulati-va dreptul de proprietate obtinut cu titlu de donatie de la tata si obtineti un extras cf.
Unchiul nu poate face absolut nimic. Lasati-l sa va ameninte cu procese in instanta, acestea sunt fara suport juridic.
Actul de donatie facut de tata in favoarea dv. poate eventual atacat, la moartea tatalui dv., numai de catre fratele dv. - mostenitor rezervatar daca prin aceasta donatie i s-a incalcat rezerva succesorala. Dar nu as vrea sa fac aici un curs de drept succesoral...
Deocamdata, cele de mai sus sunt suficiente pentru dv. pentru a sta linistita. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract uzufruct viager pentru un fiu radutech radutech Buna ziua, Parintii mei au un apartamaent in proprietate. Mama mea doreste sa imi lase mie jumatatea ei din apartament din timpul vietii. Mentionez ca am un ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Tatal meu a decedat ,am ramas eu , mama si fratele meu ,eu locuiesc ... florinm58 florinm58 Tatal meu a decedat ,am ramas eu , mama si fratele meu ,eu locuiesc in acelasi apartament cu mama mea ,fratele are familia lui si casa lui ,in vederea ... (vezi toată discuția)