salutare. Va rog sa cititi cele de mai jos, poate imi puteti da niste lamuriri:
Prin noiembrie o ruda a inceput sa lucreze la o firma care i-a cerut sa-si faca PFA (vechiul truc pt ca firma sa plateasca mai putine dari la stat). A obtinut autorizatia de infiintare de la primarie, apoi a luat niste formulare de la finante pe care trebuia sa le completeze si returneze pentru luarea in evidenta. Intre timp insa, a renuntat la a mai lucra la firma respectiva si, nemaiavand nevoie de PFA, n-a mai dus formularele completate la finante (nu si-a luat registru, chitantier, nu si-a facut stampila, nimic). Acu cica ar vrea sa desfiinteze PFA-ul daca tot nu il foloseste, dar i-a spus cineva ca ar fi pasibil de amenda din cauza ca n-a terminat inregistrarea la vremea respectiva.
- Stie cineva daca intr-adevar se da amenda la desfiintare (in conditiile in care n-a avut nici o secunda de activitate si nici chitantier, stampila). Daca da, aveti idee cam cat e amenda?
- E mai bine sa nu se duca s-o desfiinteze, ci sa o lase sa "expire" (daca se poate asa ceva) ? Exista vreo regula de desfiintare din oficiu (fara consecinte gen amenda & shit) daca nu exista activitate un anumit numar de luni/ani sau daca nu s-a inreg la finante la un anumit timp dupa obtinerea autorizatiei ?
- Daca omul decide sa nu faca nimic si s-o lase sa "expire", exista vreo posibilitate sa stie cei de la finante ca a fost inregistrata la primarie o PFA care nu a mai fost inscrisa la ei si sa-i trimita intre timp acasa vreo amenda sau sa-i ceara sa plateasca impozit, chiar daca firma nu a activat deloc ?
multumesc frumos. sper ca am explicat destul de clar.
Din moment ce esti inregistrat ca PFA la fisc e si normal(art.16 Legea 300/2004) sa evidentiezi in acte faptul ca nu ai activitate daca nu ai activitate.Altfel...amenda daca nu cumva si art 9 alin. 1 lit.b din legea 241/2005
Daca a facut PFA dupa legea veche era obligat sa depuna formularele la fisc in 15 zile de la autorizare.
Da dar art 16 spune:
(6) Data comunicarii certificatului de inregistrare catre comerciant va fi transmisa de catre primarii organelor fiscale competente din structura teritoriala a Ministerului Finantelor Publice, pentru evidenta fiscala.
(7) Transmiterea se face in scris, nominal, in intervalul cuprins intre prima si a cincea zi a fiecarei luni, pentru luna anterioara
Asta inseamna ca pe la fisc exista datele pfa-ului respectiv. Eu asa inteleg. Una era sa desfiinteze pfa-ul atunci si una e sa desfiintezi dupa cateva luni. Macar daca ducea vreun act cu care sa demonstreze ca nu are activitate in tot aces timp. La societati se lasa sigur cu amenda(in astfel de cazuri) nu stiu de ce pfa-urile ar fi scutite de la asa ceva.
Pfa
ankalaura85
M-am inregistrat la finante ca PFA cu obiectul agent marketing..as dori sa stiu ce obligatii imi revin? borderoul mi-l efectueaza compania cu care colaborez. (vezi toată discuția)
Inchidere pfa
DanaXSerban
Buna ziua,
In 2009 mi-am luat autorizatie de traducator si am mers si la ANAF sa ma inregistrez. Nu sunt platitor de TVA. Din 2009 de cand am aceasta ... (vezi toată discuția)