avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare C.I.M. la pensia anticipata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare C.I.M. la pensia anticipata

Aparitia Legii 49/2010 a reglementat un termen (cu 30 zile inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare se pot depune dosarele atat la pensia pentru limita de varsta, cat si la pensia anticipata), dar "a disparut" momentul incetarii C.I.M., prin modificarea art. 56, lit. d) din Codul Muncii.
Concret, un angajat si-a depus dosarul la Casa de Pensii, iar in data de 15.04.2010 implineste 60 ani. Sunt convins ca nu va primi decizia de pensionare pana atunci. Cand ii va inceta C.I.M. si in ce baza?
Raptor_40 a scris:

Multumesc pentru stradanii! Am inteles ca se va desface CIM la data primirii deciziei de pensionare. Totusi nu gasesc in baza carui act normativ ii va inceta CIM, deoarece art. 56, lit. d) din Codul Muncii are un alt continut.#-o

C.i.m. va inceta in baza art.56 lit.d C.mun.
Am si eu un caz similar.Angajatul a primit decizia de pensionare anticipata partiala,de acum 1 luna.Si vreau sa stiu cat are voie angajatorul sa il mai tina,desi decizia de la casa de pensii i-a iesit de 1 luna de zile?Cat este prevazut legal sa il mai pastreze cu contract?Stiu ca trebuie sa ii inceteze in baza art56,lit"d" imediat ce a primit decizia.
Trebuia sa-i inceteze c.i.m., in baza art.56 lit.d C.mun. la data comunicarii deciziei de pensionare .... cei pensionati anticipat nu pot cumula pensia cu salariul.
Prin urmare, ori ramane la munca si renunta la pensie ... sau i se inceteaza c.i.m. sunt cele doua variante posibile.
Vechea reglementare
Art. 56. [cazurile încetării de drept a contractului individual de muncă]
Contractul individual de muncă încetează de drept:
[...]
d) la data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare anticipată, pensionare anticipată parţială sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;

Noua reglementare cf. "Lg." 49/2010:

Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
[...]
d) la data îndeplinirii cumulative a conditiilor de vârsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;

Caz :

Cerere pensionare invaliditate efectuata 04.02.2010 (in vigoare vechea reglementare).
Decizie pensionare emisa 07.04.2010 si comunicata angajatorului 28.04.2010 (in vigoare noua reglementare)

In baza carui temei juridic inceteaza CIM in conditiile in care sintagma "pensionare pentru invaliditate" nu mai exista in actuala reglementare a art. 56 lit. d) Codul Muncii?

Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
goredole, utilizator
In baza a art.56 lit.d C.mun. va inceta c.i.m. ... intrucat la data cererii era in vigoare veche reglementare.

Alte discuții în legătură

Cumul salariu pensie noneyro noneyro Se poate continua CIM dupa virsta de pensionare, cumulind salariul cu pensia, deci fara incetarea CIM ? (vezi toată discuția)
Incetarea cim - pensie de invaliditate ioanav04 ioanav04 Buna seara tuturor, am rugamintea sa-mi spuna cineva cum inceteaza CIM al unui salariat in momentul inscrierii la pensie de invaliditate (gradul ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca meri402003@yahoo.com meri402003@yahoo.com in cazul pensiei de invaliditate care este temeiul legal de incetare a contractului individual de munca. Multumesc. (vezi toată discuția)