avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inselatorie.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inselatorie.

Am si eu o intrebare:
Mai intai o sa povestesc faza....
O persoana a intrat intr-un magazin si a vrut sa sustraga un Monitor LCD intr-o cutie pentru o bicicleta pe care a platit-o in momentu in care a ajuns la casa, persoanele de la supraveghere siau dat seama.
Au fost anuntate organele in drept, acum a inceput procedura de urmarire penala..
Intrebarea este : Ce sanse sunt ca persoana sa fie incadrata la inselaciune si nu furt. Partea proasta este ca respectivu a si lovit organele de paza din magazinul respectiv....
O solutie va rog, sau o posibilitate de ameliorare a situatiei
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:29, 8 Aprilie 2010
N-as spune ca n-a reusit sa fure. Spune clar ca a platit apoi a fost prins.
Oricum sunt 2 infractiuni acolo. N-o sa scape usor.
GabrielaA a scris:

N-as spune ca n-a reusit sa fure. Spune clar ca a platit apoi a fost prins.
Oricum sunt 2 infractiuni acolo. N-o sa scape usor.

Corect! Dar ar fi fost furt daca reusea sa iasa din incinta magazinului si ar fi fost prins in parcare ! Ori asa , este doar tentativa!
Sunt de acord cu punctul de vedere al dlui R.Gabi. Eu am zis lovire , dansul a zis ultraj. Poate fi considerat ultraj avandu-se in vedere faptul ca agentii de paza se aflau in exercitarea atributiunilor de serviciu.=D>
In opinia mea avem de-a face cu o tentativa( terminata, proprie, perfecta) a infractiunii de furt calificat. Nu poate fi vorba despre inselaciune.
Cat priveste incadrarea faptei de lovire a agentilor de paza si protectie la ultraj, nu cred ca sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni, deoarece, conform legii:
Garda de corp se asigura de către societăţile specializate de paza şi protecţie care au primit licenta în acest scop, numai prin personal special atestat.
Acesti agenti de paza, de fapt firmele la care acestia sunt angajati, au obtinut atestarea de la IGP, insa ,ei nu pot avea statutul plitistilor ori a functionarilor publici .
Interesant ar fi de comentat daca , in cazul in care infractiunea de furt calificat, ramasa inf azade tentativa , plus exercitarea violentelor , ar putea fi incadrata la infractiunea de talharie.....
Ultima modificare: Miercuri, 7 Aprilie 2010
ContSters47264, utilizator
Cred ca este vorba despre aplicarea prevederii al.2 de la art.239 c.pen"ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii",aflata ca varianta la prima parte a propozitiei.
Este vorba despre o violenta savarsita asupra unei persoane aflate in interesul serviciului,chiar daca aceasta nu este functionar public.
Cu atat mai mult,cu cat in cazul de fata ,angajatii firmei de securitate,care incercau sa zadarniceasca comiterea unei infractiuni de furt calificat,au fost agresati de autorul tentativei de furt,tocmai pentru a putea sa isi duca la bun sfarsit fapta.

RESPECTIVUL, NU A FOLOSIT VIOLENTA PENTRU A-SI DUCE FAPTA LA BUN SFIRSIT, CI DIN CAUZA NERVILOR CA A FOST PRINS..

Alte discuții în legătură

Ultraj Jonny93 Jonny93 Vă rog să îmi spuneţi dacă un paznic de vânătoare, angajat de o filială judeţeană a Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din ... (vezi toată discuția)
Ajutati ma sa-mi raspund la o intrebare pauldorin87 pauldorin87 actiune in tren,noaptea,2 persoane. una fura poseta,a 2 pers undeva pe hol,departe de usa compartimentului. prima pers intra in compartiment,victima vorbea ... (vezi toată discuția)
Speta coleg de munca prins la furat anthynidiany anthynidiany Ce se poate retine in cazul in care o femeie prinde un coleg de munca in momentul in care fura ceva din societate si ii propune acestuia pentru a nu-l da in ... (vezi toată discuția)