avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nu avem acte pe casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nu avem acte pe casa

buna ziua. tatal meu a decedat in urma cu trei ani. casa in care locuim este a bunicilor mei. bunicul a decedat si el. tata nu are decat rol pe numele lui. tata mai are un frate. in urma decesului tatalui meu am ramas eu, sora mea si mama. ce trebuie sa facem pentru a trece sasa pe numele mamei. stiu sigur ca am platit aproximativ 30 de ani la primarie taxele si impozitele pe numele tatalui. va multumesc. am nevoie de un raspuns
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 19:08, 7 Aprilie 2010
pentru inceput mergeti la un notar public, in raza caruia se afla imobilul in cauza, si deschideti procedura succesorala. certificatele de mostenitor obtinute, initial de tatal dv. in calitate de mostenitor si, ulterior de dv. va confera dreptul de proprietate asupra imobilului. imobilul fiind al bunicilor dupa tata, mama dv. nu poate avea calitate de mostenitor. aceasta poate avea calitate de creditor pentru sumele investite in decursul timpului in intretinerea si imbunatatirea imobilului.
vreau sa va spun ca nu am nici un act al casei. totate sunt la bunica, iar tata nu avea nici un certificat de mostenitor cum spuneti dvs. stiu doar ca platim la primarie taxele si impozitele pe numele lui. dar fratele lui are vreun drept la casa?
va multumesc
Ce acte are bunica? Pentru ca daca exista deja act de proprietate, nu se poate face inca unul. Bunica are cumva titlu de proprietate pentru curte sau vreun act de v-c pentru casa? Daca da, pe numele cui?
Daca nu exista nici un fel de acte, va recomand calduros procedura Ordinului Prefectului (art. 23 din legea 18/1991). Daca rolul era pe numele tatalui dvs. intre anii 1986-1990, actul va iesi direct pe numele tatalui dvs, urmand abia apoi sa dezbateti succesiunea.
Ordinul prefectului reprezinta procedura constatarii existentei dreptului de proprietate pe cale administrativa. La primaria unde se afla imobilul, veti depune un dosar care va contine urmatoarele acte:
- cerere;
- certificat de calitate de mostenitor de pe urma tatalui (il obtineti de la notariat, prezentand Anexa 24 - de la primarie si un certificat de atestare fiscala, de la administratia financiara);
- acte stare civila mostenitori;
- extras registrul posesorilor 1990 si registrul agricol 1986-1990 (ambele de la primarie), pentru pozitia de rol aferenta imobilului in cauza;
- schita cadastrala executata de un expert autorizat;
- declaratii ale vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din evidentele primariei;
- istoric de rol fiscal.
Ordinul prefectului valoreaza titlu de proprietate pentru casa si curte, iar prin aceasta procedura se evita calea instantei (mai costisitoare si, in unele cazuri, mai de lunga durata).
:offtopic:Certificatul de mostenitor nu valoreaza act de proprietate pentru imobil. Acest document nu face decat sa ateste transfesul dreptului de proprietate pentru bunurile care compun masa succesorala, de la defunct la mostenitori, numai in masura in care exista acte care fac dovada calitatii de proprietar pentru defunct. Daca defunctul nu are acte, nici un notar nu va mentiona bunurile intr-un CM/sau nu ar trebui sa le mentioneze (chiar daca unii notari, pe la tara, mai fac exceptii, un bun imobil care figureaza intr-un CM, nu va putea fi niciodata intabulat, in lipsa unui act de proprietate).
Ultima modificare: Miercuri, 7 Aprilie 2010
Kyandra, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte proprietate - ce trebuie facut pentru intabulare? coriand coriand Tatal meu are un certificat de mostenitor dobandit in urma decesului bunicilor in 1989,este singur mostenitor fiind singur la parinti.Din 1989 pina in prezent ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren wolfyman wolfyman Buna ziua. Tata a mostenit un teren (cu o casa batraneasca) de la mama lui iar mama lui il mostenise de la mama ei. Actul de mostenire vechi al bunicii spune ... (vezi toată discuția)
Cum se face un rol aiurelu36 aiurelu36 Tatal meu a decedat anul trecut,pentru a face succesiunea ,notarul mi-a cerut mai multe documente de la primarie, logic am fost la primarie si am solicitat ... (vezi toată discuția)