avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Un chirurg estetician are sau nu dreptul de a publica ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Un chirurg estetician are sau nu dreptul de a publica o fotografie a pacientului (pe un site) fara acordul scris al acestuia?

Un chirurg estetician are sau nu dreptul de a publica o fotografie a pacientului (pe un site) fara acordul scris al acestuia?
Situatie:
- imagini cu sanii unei paciente inainte si dupa interventia chirurgicala
- chirurgul nu are acordul scris al pacientei respective de publicare a imaginilor
- pacienta are semne particulare in locuri vizibile care o fac usor identificabila (ex. semn vizibil pe umar)
In aceasta situatie, pacienta poate avea castig de cauza (daca intenteaza proces medicului) si care ar fi repercursiunile asupra chirurgului respectiv?
Multumesc anticipat pt. raspuns (eventual daca se pot preciza si articole din codul civil/penal).

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:21, 12 Aprilie 2010
Am mai primit o informatie... nu stiu cat de "aplicabila" ar fi aceasta lege in cazul prezentat (nici daca i s-au adus modificari acestei legi pana in prezent).

Leg. nr. 677 /2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date:

- CAPITOLUL II: Reguli generale privind prelucrarea datelor cu caracter personal
Art. 5: Condiţii de legitimitate privind prelucrarea datelor
(1)Orice prelucrare de date cu caracter personal, cu excepţia prelucrărilor care
vizează date din categoriile menţionate la art. 7 alin. (1), art. 8 şi 10, poate fi
efectuată numai dacă persoana vizată şi-a dat consimţământul în mod expres şi
neechivoc pentru acea prelucrare
.
- Art. 7: Prelucrarea unor categorii speciale de date
(1)Prelucrarea datelor cu caracter personal legate de originea rasială sau etnică, de convingerile politice, religioase, filozofice sau de natură similară, de apartenenţa sindicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate sau viaţa sexuală este interzisă.

Nota:
- art.8 si 10 nu intra in discutia cazului de fata
- sursa preluare Lege 677/2001: [ link extern ]
Eu cred ca instanta poate da orice solutie in caz de proces.
Depinde foarte mult de argumente.
Exista argumente si de o parte si de alta...

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea drepturilor pacientului ttnkmn ttnkmn Buna ziua! Sunt medic de familie si, ca urmare a unor controale operative desfasurate de sistemul de asigurari de sanatate, am fost chemat la Corpul de ... (vezi toată discuția)
Proprietate imagini rezultate din investigatii imagistice Flaviuta1985 Flaviuta1985 Buna ziua, In urma efectuarii unei investigatii imagistice efectuate prin Computer tomograf, Rezonanta Magnetica Nucleara, radiografie etc, rezulta niste ... (vezi toată discuția)
Camere supraveghere pe balcon propriu in condominum pentru parcare auto YO3ITD_1 YO3ITD_1 Buna ziua, Locuiesc la un bloc situat pe o proprietate privata, aflat in condominiu. As dori sa adresez o solicitare sau o lamurire, prin care sa mi se ... (vezi toată discuția)