avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acte proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acte proprietate

buna ziua ,am si eu urmatoare problema trebuie sa facem succesiunea la o casa si un teren dar nu avem niciu act de prorietate pt ca bunici sotului meu au decedat si nu am gasit niciun act care sa ateste ca ei au fost proprietari ,am fost la primarie si de acolo ne-au spus ca nu au titlu de proprietate decat o declaratie de avere pe baza careaia au platit impozit decand au construit casa ,nu stim ce sa facem ca sa obtinem actele.
Cel mai recent răspuns: Adrian Marin , Consilier juridic 21:31, 12 Aprilie 2010
Buna ziua ! Nu cred ca despre declaratie de avere este vorba , ci despre declaratia de impunere pe care au depus-o la organul fiscal (primarie) . Daca vreti un raspuns obiectiv precizati :
1.Exista autorizatie de constructie pt. casa ?
2. De cand se plateste impozit pe numele bunicilor decedati ?
In raport de raspunsuri puteti deschide actiune in instanta cu sanse reale de castig pt constatarea dreptului de proprietate asupra imobilelor .
Pentru casa - actiune in constatre a dobindirii dreptului de proprietate prin construire, iar daca a fost construita inainte de 1989 nu aveti nevoie de autorizatie de constructie ci doar de un certificat de edificare a constructiei de la primarie.
Pentru teren - uzucapiune daca posesia s-a exercitat neintrerupt si sub nume de proprietar timp de 30 ani sau au trecut 20 ani de la moartea proprietarilor tabulari.
eu cred ca tot ce "spune" primaria asa cum tot ce "spuneti" dumneavoastra primariei nu prea va ajuta... Trebuie sa "scrieti" si primaria la fel: o adeverinta ca ternul pe care se afla casa nu a facut obiectul legilor proprietatii!
Pentru ca daca nu va aflati in Transilvania ( unde exista Carte Funciara si terenurile, actele si proprietari se gasesc inscrise acolo) e posibil ca "bunica sotului" sau altcineva sa fi facut in ultimii 15 ani o cerere de retrocedare daca terenurile intravilan din localitate au facut obiectul legilor proprietatii ( printe altele scopul acestora fiind ca nu toata Romania sa faca procese de uzucapiune #-o ).
Abea dupa ce aflati ca rudele dvs au omis sa ceara retrocedarea ( si nu ca cererea e inca nerezolvata) cautati un avocat pentru un proces de uzucapiune ( care va include si casa ).
Daca este vorba de teren intravilan si casa, va recomand procedura Ordinului prefectului, in baza art. 23 din legea 18/1991 - procedura de constatare a dreptului de proprietate pe cale administrativa, fara a ajunge in instanta, unde taxa de timbru pentru o actiune in uzucapiune este de 3% din valoarea bunului in cauza (curte si teren, la un loc):D
Ordinul prefectului va iesi pe numele cui era evidentiat ca proprietar al imobilului in 1990.
Dosarul se depune la primarie si va contine:
- cerere;
- extras registrul posesorilor 1990 si registrul agricol 1986-1990 pentru fila de rol aferenta imobilului (ambele se obtin de la primarie);
- istoric de rol fiscal;
- schita cadastrala pentru casa si curte;
- certificat de calitate de mostenitor pentru solicitant, daca cel identificat proprietar in 1990 nu mai traieste in prezent;
- acte stare civila solicitant;
- istoric de rol fiscal.
Ordinul prefectului eliberat in aceste conditii constituie act de proprietate si sta la baza efectuarii cadastrului si intabularii imobilului.
Succes!
@kyandra , raman stupefiat cand vad ca in baza art. 23 din legea 18/1991 (care are ca obiect exclusiv retrocedarea terenurilor ) , se poate emite OP pt un imobil (casa de locuit) . Sigur nu e vorba de teren "curs constructii" care e.. "alta mancare de peste" ? :angry:

Alte discuții în legătură

Cum as putea sa fac un act autentic? Mariusik_84 Mariusik_84 Buna ziua, In anul 1974 am cumparat, cu chitanta de mana, un teren si in acelasi an am construit si o casa. Am rol la financiar pe numele meu si platesc ... (vezi toată discuția)
Succesiune sau uzucapiune de 30 de ani? calinbubu2004 calinbubu2004 buna...am si eu o problema mare...avem o casa la tara...dar nu avem act de propietate pe teren si pe casa.casa este a strabunicii lui mama. de dansa nu stim ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? lylygry lylygry Buna seara, Ati putea sa imi spuneti care sunt primii pasi ptr obtinerea unui titlu de proprietate prin uzucapiune? Bunica mea detine terenul plus toate ... (vezi toată discuția)