Buna ziua,
Art.56 lit.d din Codul Muncii (modificat prin Legea 49/2010) se aplica si in cazul persoanelor cu CIM pe perioada nedeterminata care cumuleaza pensia cu salariul?
Multumesc
Va multumesc tare mult pentru raspunsuri.
Insa varianta cu desfiintarea postului a fost analizata si respinsa cu multa vreme in urma. In CCM-ul nostru sunt prevazute mai multe masuri de protectie in caz de desfacere a CIM pentru motive neimputabile salariatului...(si mai costisitoare pt societate).
Eu insa as privi mai strict sensul art.56 din Codul Muncii (acesta enumera doar cauzele de incetare a CIM), iar salariatului in cauza i-as analiza situatia din prisma actualului CIM, dar si a conditiilor de varsta standard (el fiind pensionat inca din 2002, inainte de atingerea varstei standard, prin reducerea acesteia, iar varsta standard a atins-o deja in 2005)
Oare ce ar spune instanta in caz de contestatie la decizia de incetare a CIM in temeiul lui 56 lit.d?
Cred ca ar da castig de cauza salariatului. Si pe buna dreptate. Dvs stiati de multi ani ca baiatu este pensionar. Nu-i puteti aplica un articol care se refera la proaspatul viitor pensionar (inca salariat) unui pensionar cu state vechi (inteleg ca de vreo 8 ani).
1. Cea mai buna solutie este cea de desfiintare a locului de munca dar angajatorii se complica intotdeauna si vor o solutie de forta care ii poate costa.
2. Daca el este incapatanat si nu vrea sa cedeze locul unuia mai tanar care are nevoie de bani, mult mai mult decat el, puteti si dvs. sa recurgeti la alte metode: concedierea disciplinara (dati-i mereu niste sanctiuni si apoi desfacerea CIM), concedierea pentru necorespundere profesionala (calitatea slaba a prestatiei in ultimul timp).
3. Dar va complicati si vati mai avea si necazuri cu salariatul respectiv.
4. Procedati tot la desfiintarea locului de munca, este mai sigur si mai usor.
5. Cand mai angajati pensionari sa o faceti numai pe perioada determinata.
In cazul in care salariatul a solicitat intocmirea dosarului si pensionarea, incepand cu data de 1 aprilie, ptr. invaliditate de gradul II ( exista decizia asupra capacitatii de munca; la 31 martie 2010 ii inceteaza si prelungirea concediului medical si concediul medical) conform noilor modificari ale lg. nr.19/2000 si Codului muncii ii inceteaza de drept CIM-ul la 1 aprile 2010.
In cazul in care peste 6 luni, la revizuire, pensionarul isi recupereaza capacitatea de munca sau este trecut in grdul III de invaliditate unitatea este obligata sa reangajeze aceasta persoana ? Daca aveti si un temei legal .....
Cu multumiri .