avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Posibilitatea diminuarii platii la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Posibilitatea diminuarii platii la intretinere

De curand , impreuna cu alti vecini, am tras o conducta separata de apa potabila, astfel incat apa rece n-o mai platim la asociatie, ci direct la Compania de apa. De asemenea nici de apa calda nu beneficiem de la furnizorul comun, pt ca avem montate centrale de apartament. Gazul, deci, il platim tot separat.
In conditiile in care mai avem doar 2-3 servicii la asociatie (gunoi, lumina pe casa scarii, femeia de serviciu), putem cere ca sa ni se reduca cheltuielile administrative macar cu 50%? asa mi s-ar parea normal. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: adriannnn , utilizator 15:23, 12 Aprilie 2010
Cheltuielile administrative nu pot fi constituite decat din facturile pentru plata utilitatilor asociatiei si pentru plata salariilor si indemnizatiilor.
Daca dv. si alti vecini aveti incheiate contracte individuale cu furnizorii de utilitati, le veti prezenta administratorului pentru a nu va mai incasa sume de bani pentru utuilitatile furnizate asociatiei daca nu beneficiati de ele.
Trebuie sa faceti cerere la asociatie in acest sens si sa depuneti contractele aferente pentru dovedirea celor pretinse. Puteti solicita si un control din partea asociatiei la fiecare dintre dv. in apartament pentru a se constata personal ca sunteti independenti de sistemul centralizat al blocului in ceea ce priveste furnizarea apei calde, reci si gazului, astfel incat sa fiti obligati numai la plata serviciilor de care beneficiati efectiv: gunoi, energie electrica spatii comune, femeie de serviciu, salarii indemnizatii). ;)
Cred ca va referiti la plata 50% din salariul administratorului. Banuiesc ca la asociatie nu platiti nici apa, nici gaz.
Dv. vi s-ar putea diminua din cota aferenta salariului administratorului pentru si numai pentru partea care inseamna in salariul lui plata efectiva a facturilor la apa rece si gaz, pentru ca in rest el plateste pentru Dv. si restul facturilor, imparte cheltuielile pe liste, se ocupa de administrarea proprietatii comune in care si Dv. aveti o cota-parte indiviza pe care nu puteti s-o extrageti.
Dar salariul administratorului nu este format din capitole, astfel incat sa se stie cat este particica care vi s-ar putea scadea din cota de intretinere.

Dar puteti negocia cu conducerea asociatiei. Aspectul acesta nu este acoperit in legea 230/2007.
Cheltuielile aferente salariilor administratorului si, eventual, presedintelui si cenzorilor, nu pot fi diminuate doar pentru motivul ca o parte din utilitati nu sunt suportate decat de unii dintre proprietari.
Legea nr. 230/2007 prevede:
Art. 47. - Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt urmatoarele:
a) cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de alta natura.
Art. 48. - (1) Stabilirea si repartizarea sumei care priveste proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar din cadrul condominiului se fac proportional cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna.
(2) Cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari pentru plata unor servicii de utilitati publice sau de alta natura, legate de proprietatile individuale din condominiu si care nu se factureaza individual pe fiecare dintre acestea, se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, in conformitate cu prevederile contractului incheiat cu furnizorul respectivului serviciu.
Norma din 2007 pentru aplicarea acestei legi prevede:
Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.
.....................................
Art. 39. -(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece şi canalizare; apă caldă menajeră; energia termică, combustibilul şi apa rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.
(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcţie de indexul contoarelor individuale sau în funcţie de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile.
........................................
Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.
Art. 44. -(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
(2) Dacă facturarea serviciilor publice de utilităţi este individuală, pentru consumurile de pe spaţiile comune furnizorii vor încheia contracte de furnizare cu asociaţia de proprietari, în condiţiile stabilite de comun acord.
Art. 45. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafaţele utile ale tuturor apartamentelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este înscrisă în acordul de asociere. Modificările asupra cotei-părţi indivize se consemnează în acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.
;)
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
Corina Capotã, Avocat
adriannnn a scris:

In conditiile in care mai avem doar 2-3 servicii la asociatie (gunoi, lumina pe casa scarii, femeia de serviciu), putem cere ca sa ni se reduca cheltuielile administrative macar cu 50%? asa mi s-ar parea normal. Multumesc anticipat.

Nu este normal sa se reduca o parte din cheltuielile administrative asa cum s-a argumentat pe baza legislatiei mai sus.
As spune chiar ca prin separarea conductelor de apa administratorul poate avea mai mult de munca si nu mai putin decat inainte. Apoi cheltuielile salariale se repartizeaza pe suprafata indiferent de utilitatile pe care le aveti sau nu.
Reparatiile se suporta tot pe suprafata. Cand se cumpara materiale de curatenie se cumpara si pentru partea de proprietate comuna a dv iar administratorul face aceleasi drumuri la magazine, la depozite, etc.
Cand se infunda o conducta de canalizare apelati la administrator, ca doar nu ati separat si canalizarea, subsolul, terasa, liftul. La evidenta contabila, liste de plata, cenzorat se munceste si pentru dv. , se afiseaza pentru toti, etc.

Alte discuții în legătură

Condominiu bloc proprietate personala ContSters429712 ContSters429712 Buna ziua ! Imi spune-ti va rog ce se întâmplă in momentul in care plec din apartament pentru o perioada nedeterminata. Care sunt obligațile mele de plata ... (vezi toată discuția)
Ce este cota-parte la intretinerea de la bloc? elisia elisia Va rog f mult sa.mi spuneti ce inseamna cota-parte,rubrica care se afla pe lista unde sunt cotele de plata a intretinerii?Cand am intrebat pe administratorul ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere apartament nelocuit alina_25 alina_25 O familie pleaca la lucru in alta parte timpde 4-5 luni lasand apartament nelocuit ce anume trebuie sa plateasca ca intretinere si ce nu avand in ... (vezi toată discuția)