avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Stabilirea corecta si legala a cotei indivize
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Stabilirea corecta si legala a cotei indivize

Va rugam sa ne ajutati in stabilirea corecta si legala a cotei indivize pentru fiecare apartament, avand in vedere faptul ca la parterul blocului nostru, agentii economici existenti sunt proprietarii acestor spatii sau chiriasii unor proprietari care le-au cumparat. Mentionam faptul ca nu avem nimic in comun cu acesti agenti economici, in afara de faptul ca prin subsolul aferent blocului, trec conductele corespunzatoare de apa si canalizare. Avem intrari separate, toata aparatura de masurare a utilitatilor este deasemeni separata ( apometre, gazometru, contoare, etc.).
Solicitam ajutorul dumnevoastra pentru ca blocul nostru are mai multe scari, dar numai una, scara noastra, a devenit asociatie de proprietari. In aceste conditii cota indiviza initiala, care de altfel exista si in contractele de cumparare ale apartamentelor - care a fost calculata in functie de suprafata totala initiala, s-a modificat, s-a redus, la cea a unei singure scari –
Va multumim.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:00, 3 Martie 2011
Daca nu aveti nimic comun de impartit cu magazinele de la parter, atunci socotiti cota-parte indiviza referitor la scara dv. si fara acei agenti economici.
Se aduna suprafetele utile (fara balcoane si logii) de la toate apartamentele si rezulta SU totala.
Pentru fiecare apartament cota-parte indiviza = SU a apart / SU totala

O intrebare totusi:
- acele spatii au fost dedicate pentru a fi magazine din constructie? Sau au fost apartamente si apoi transformate in spatii comerciale? Fac parte din asociatia de proprietari?
In conformitate cu prevederile legale, exista impartirea in doua categorii pentru platile efectuate catre asociatie:
1. Cheltuieli care se repartizeaza pe numar de persoane care locuiesc efectiv: salubritate, utilitati (apa calda, apa rece, gaze, daca nu exista contoare separate pentru acestea), energia electrica consumata de becurile de pe scara si de lift.
2. Cheltuieli care se repartizeaza pe cota parte indiviza si care se platesc indiferent daca se locuieste sau nu in apartament (indiferent daca locuiesc zero persoane sau 10 persoane in apartament suma este aceeasi) pentru: salarii, reparatii la partea comuna, contract de service pentru ascensor si interfon, caldura (daca nu este masurata cu ajutorul repartitoarelor), consumul de utilitati pentru partile comune, materiale pentru curatenie, becuri, chitantiere, etc.



CPI se foloseste pt toti proprietarii ce locuiesc sub acelasi acoperis deci si pt proprietarii unde sunt magazinele specificate, pt reparatiile la acoperisuri si subsoluri chiar daca nu au acces prin scara!
Corect!
Spatiile comerciale de la parterul si mezaninul blocului, chiar daca au intrare separat au mai multe spatii si suprafete comune cu blocul, cu apartamentele locuite. Acel spatiu comercial este sub acelasi acoperis, aceeasi terasa, cum s-a spus mai sus.
Are un subsol pe unde-i intra conductele de apa si trece canalizarea lui chiar daca ar fi separate de instalatiile de apa si canalizare ale proprietarilor de apartamente.
Au fatada comuna, peretii exteriori...
Asa ca trebuie sa participe la cheltuielile asociatiei conform suprafetei utile a acestora.
Dar proprietarii pot avea pe casa scarii un lift, un interfon, instalatii electrice pe care proprietarii spatiilor comerciale nu le folosesc si nu sunt proprietari ai acestor instalatii. De aceea este bine sa nu calculati cotele indivize si sa repartizati cheltuielile pe suparafat utila a fiecaruia.
Reparatia liftului, de exemplu o impartiti numai la apartamentele locuite (pe suparafat utila), iar hidroizolatia terasei o repartizati atat pe apartamente cat si pe spatiile comerciale conform suprafetei utile a fiecaruia. La fel salariul administratorului (pe apartamente + spatii com) pe cand salariul femeii de serviciu numai pe apartamente (suprafata utila a apartmentelor)
Revin si intreb:
- acest calcul de cota-parte indiviza va trebuie pentru acordul de asociere sau pentru calcule?
Este important raspunsul ca si raspunsurile la intrebarile anterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul cota parte indiviza la bloc cu unități comerciale ... M_P M_P Cum se calculează Cota parte indiviza la un bloc care are unități comerciale la parter. Blocul are 3 scări iar unitățile comerciale sunt la parter. Se ia ... (vezi toată discuția)
Scutire plata intretinere lift ursulina ursulina Bună seara! Ca administrator la o as. de proprietari am o problemă care mi s-a pus în faţă abia acum, după 4 ani de activitate. Blocul nostru are o ... (vezi toată discuția)
Spatiu comercial la parterul blocului sarah sarah am un spatiu comercial la parterul unui bloc cu 10 etaje cu intrare separata ,iar asociatia ma obliga sa platesc toate cotele de intretinere inclusiv interfon ... (vezi toată discuția)