avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... suspendare permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

suspendare permis

am dus permisul la politie in vederea suspendarii,si mi-au dat inca 30 de zile pentru ca am depasit termenul de 15 zile de la data procesului desi in ziua in care am luat certificatul de grefa am predat permisul,se mai poate face ceva
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:51, 9 Aprilie 2010
Nu conteaza data la care ati luat certificatul de grefa de la instanta, ci data la care hotararea prin care vi s-a respins contestatia la PV de contraventie a ramas definiva si irevocabila, data de la care curgea termenul de 15 zile in care trebuia sa depuneti permisul de conducere in vederea aplicarii sanctiunii.
Daca nu ati respectat acest termen, in mod corect vi s-a prelungit aceasta sanctiune, conform dispozitiilor art. 118 din Codul rutier:
Art. 118. - (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
(2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.
(3) Dovada inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere.
(4) In termen de 15 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva PV de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (4), in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.
;)
dar nu am primit comunicarea cu privire la solutia data de instanta,iar la punctul 5 spune in mod nejustificat
~ Conținut șters la cerere ~
Presupun ca ati facut contestatie la PV de contraventie si, la instanta de fond, contestatia vi s-a respins. De aici exista doua variante:
1. Ati declarat recurs dupa ce vi s-a comunicat hotararea. S-a solutionat si recursul si vi s-a respins aceasta cale de atac. De la momentul pronuntarii deciziei instantei de recurs, hotararea a ramas definitiva si irevocabila, astfel ca nu mai conteaza cand vi se va comunica decizia data in recurs in ceea ce priveste curgerea termenului de 15 zile in care trebuia sa depuneti permisul la politie pentru aplicarea sanctiunii suspendarii.
Daca s-a solutionat doar fondul, nu vi s-a comunicat hotararea pronuntata la fond inca, hotararea nu este irevocabila decat dupa curgerea termenului de 15 zile pentru declararea caii de atac a recursului de la data comunicarii hotararii instantei de fond.
2. Daca vi s-a comunicat sentinta pronuntata de instanta de fond si, in cele 15 zile cand puteati declara recurs, nu ati facut-o, la expirarea acestui termen, sentinta a ramas definitiva si irevocabila prin nerecurare, astfel ca dupa expirarea acestui termen de 15 zile, erati obligat a obtine hotararea investita cu formula definitiva si irevocabila ca, in alte 15 zile sa mergeti cu hotararea investita si cu permisul "in dinti" la politie pentru a se aplica sanctiunea si a face dovada indeplinirii conditiei prev. de art. 118 alin. 4 din O.U.G. nr. 195/2002.
Cred ca, de data aceasta, v-am lamurit. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs sau contestatie in anulare? stefan_dumitru_m stefan_dumitru_m am fost rugat de un prieten sa-l ajut cu o problema..si as avea nevoie de un sfat:D. lucrurile stau cam asa: fiind sanctionat pentru trecere la nivel de cale ... (vezi toată discuția)
Predare permis de conducere Dan897 Dan897 Am pierdut un proces in care am cerut anularea unui PV intocmit de Politia Rutiera. Prin urmare, trebuie sa predau permisul de conducere (care mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Prescriptie suspendare permis romi_codrean romi_codrean salut as vrea sa aflu pareri in urmatoarea speta cu care se confrunta un coleg in mai 2007 a fost surpris in timp ce circula in localitate cu 104 km/h adica ... (vezi toată discuția)