avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Predare permis de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Predare permis de conducere

Am pierdut un proces in care am cerut anularea unui PV intocmit de Politia Rutiera. Prin urmare, trebuie sa predau permisul de conducere (care mi-a fost suspendat la intocmirea pv-ului).
Sentinta urma sa fie data pe data de 09, a fost publicata pe site-ul portal.just in data de 10, iar pana in acest moment nu am primit nici o hotarare/sentinta acasa pentru a lua la cunostinta.
Intrebarea este: permisul de conducere il predau in 15 zile de la data cand trebuia data sentinta (09) sau la 15 zile dupa primirea acasa a Hotararii judecatoresti?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 14:51, 23 Aprilie 2014
oug195
Art.118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin.(1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere. –
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Faceti cerere ptr obtinerea certificatului de grefa iar cu acesta predati permisul la politie.
Este posibil la hotararea sa va fie comunicata dupa termenul de 15 zile de la pronuntare si atunci veti ajunge in postura sa beneficiati de bonusul de 30 de zile de la alin. (5).
1.Vad ca faceti referire in mesajul dvs. la o sentinta, ceea ce inseamna ca vorbim de hotarare a judecatoriei.
Avand in vedere ca hotararea instantei de fond este atacabila cu apel in 30 de zile de la comunicare ( deci nu este definitiva ), opinia mea este ca permisul de conducere se preda impreuna cu hotararea legalizata in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a hotararii, asta in situatia in care nu veti formula apel.
2.In situatia in care veti formula apel impotriva hotararii instantei de fond , apelul suspenda executarea hotararii instantei de fond, potrivit disp.art 468 al.5 c.proc.civ.
Daca ulterior instanta de apel va respinge apelul, atunci aveti la dispozitie 15 zile de la pronuntarea instantei de apel ( data la care hotararea ramane definitiva), sa predati permisul de conducere la serviciul de politie rutiera, impreuna cu un certificat de grefa care sa ateste solutia pronuntata.
Dupa declararea apelului, se poate solicita instantei un certificat de grefa in acest sens, certificat pe care sa-l depuneti pentru orice eventualitate la serviciul de politie rutiera.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdere proces de suspendare permis auto romeo_ovidiu@yahoo.com romeo_ovidiu@yahoo.com Buna ziua, As dori ce sa stiu ce ar trebui sa fac in urmatoarea situatie pentru a nu imi fii prelungita suspendarea cu inca 30 zile. Mi-a fost suspendat ... (vezi toată discuția)
Termen de predare a permisului de conducere david mihaela david mihaela Buna seara! Pe data de 09.06.2015 am pierdut procesul in care am contestat procesul verbal. Am fost la politie si mi s-a spus ca-mi trebuie decizia si sa dau ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis faleza faleza am dus permisul la politie in vederea suspendarii,si mi-au dat inca 30 de zile pentru ca am depasit termenul de 15 zile de la data procesului desi in ziua in ... (vezi toată discuția)