avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... actiune civila in procesul penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

actiune civila in procesul penal

buna ziua,


intr-un proces de vatamare corporala, la primul termen, dupa constituirea ca parte civila, instanta m-a intrebat daca mai am de depus probe in calitate de parte civila, chiar depuse la dosar.

crezand ca se refera la alte probe decat cele deja depuse la dosar (inscrisuri) am spus ca nu. in incheiere a consemnat ca partea civila nu solicita probe.

1) in aceasta ipoteza, instanta, legata de principiul disponibilitatii, va analiza latura civila din perspectiva probelor administrate pe latura penala?
2) inscrisurile depuse exclusiv pe latura civila vor fi luate in considerare in solutionarea laturii civile, in conditiile spetei?

va multumesc pentru raspunsuri...
Cel mai recent răspuns: uttzza , utilizator 16:37, 6 Martie 2011
Pe latura civila trebuie sa faceti dovada daunelor materiale si/sau materiale suferite ca urmare a savarsirii infractiunii de catre inculpat. Daca nu veti face dovada daunelor materiale/morale nu vi se vor acorda.
1) in aceasta ipoteza, instanta, legata de principiul disponibilitatii, va analiza latura civila din perspectiva probelor administrate pe latura penala?
2) inscrisurile depuse exclusiv pe latura civila vor fi luate in considerare in solutionarea laturii civile, in conditiile spetei?

1. Nu, eventual cu privire la acordarea daunelor morale daca ati administrat probe prin care ati dovedit traumele la care ati fost supus.
2. Da. ;)
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
Corina Capotã, Avocat
Scuzati-ma ca intervin ,dar as vrea sa intreb cum poate dovedi ca a fost prejudiciat moral? trebuie sa aduca acte medicale?(eventual sa demonstreze ca a avut de suferit din punct de vedere psihic?)
In general daunele morale,de cele mai multe ori , generate de suferinta nu sunt cuantificabile ,pentru ca suferinta nu este cuantificabila.

Pentru a va lamuri cititi decizia nr.1387/14.02.2002 pronuntate de Sectia Penala a ICCJ
Daca ar avea acte medicale in aces sens nu ar mai fi intrat in latura morala ci penala.
Din nou apreciez raspunsul lui r.gabi corect.Instanta apreciaza in functie de gravitatea faptei care este un cuantum..estimativ, dar dupa mine niciodata indestulator,pentru daune morale.
Va rog daca se poate sa ma ajutati cu ceva informatii;

Actiunii civile din cadrul procesului penal i se aplica dispozitiile referitoare la procesul civil sau procesul penal?
Si aici ma refer la : citare, mijloace de proba, etc.
Si care este temeiul legal, sau ma rog ...daca sunt opinii separate in acest sens,.

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale si materiale adiadrian72 adiadrian72 acum o luna de zile tatal meu a avut un accident de masina din care a rezultat fractura de bazin,fractura de coaste multiple,si multe alte lovituri la cap.pe ... (vezi toată discuția)
Despagubiri morale si materiale denisse83 denisse83 referitor la daunele:-/ morale si materiale (daca ma poate ajuta si pe mine cineva) ma intereseaza cand se pot cere si cum? pe ce criterii?trebuie sa aduci ... (vezi toată discuția)
Daune vatamare corporala CMirela CMirela Buna ziua, In urma unui accident rutier (eram pe trecerea de pietoni) m-am ales cu o ruptura partiala de menisc (pentru care am facut o meniscectomie) si o ... (vezi toată discuția)