avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa pe teren
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa pe teren

Conform art. 256 din noul cod fiscal, pentru terenurile proprietate publica sau privata a statului si care au fost concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, se stabileste taxa pe teren; aceasta taxa nu este propriu-zis impozitul pe teren dar este asimilata acestuia, daca impozitul se achita de proprietar, taxa se achita de concesionari, de locatari, de titularii dreptului de administrare sau de folosinta etc. adica de utilizator, chiar daca nu este proprietar. Eu locuiesc intr-o casa nationalizata si cumparata prin Legea 12 dar in ceea ce priveste terenul din jurul casei, nu am nici un act incheiat cu statul, nici de inchiriere, nici de drept de folosinta etc. Am aflat recent ca unii vecini, aflati in aceeasi situatie, au contracte de inchiriere dar eu nu simt nevoia sa platesc chirie statului si nu cred ca pot fi obligata sa-l iau cu chirie. Cum se demonstreaza dreptul de folosinta fiindca pana in prezent am folosit tacit acest teren ? Sunt obligata in acest caz la plata taxei pe teren, mai ales ca nu am primit nici o decizie impunere ? Nu as vrea sa constat peste ani ca sunt datoare la bugetul statului si sa mi se impuna retroactiv aceasta taxa.
Cel mai recent răspuns: innocent , utilizator 20:44, 9 Aprilie 2010
Nu vi se poate percepe impozit pe teren daca nu aveti un act de proprietate al acestuia. ;)
Din pacate mai nou se poate, vedeti art. 256 din Codul Fiscal actualizat la zi , sectiunea Taxe si impozite locale; ce-i drept gaselnita legiuitorilor este ca nu se cheama impozit ci taxa pe teren; taxa este impozabila numai celor care au luat cu chirie sau in concesiune un teren de la Stat si sunt parte a unui contract de inchiriere/concesiune; intrebarea mea era insa alta : cum se procedeaza cu cei care au in folosinta terenul fara a avea un act semnat cu Statul care oficializeaza dreptul de folosinta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe si impozite iulianatescu iulianatescu Buna ziua, noi suntem o asociatie de crescatori animale si am concesionat pas une de la primarie .trebuie sa platim si impozit pe terenul concesionat sau numai ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladiri si terenuri herminaida herminaida Subiect: impozit pe cladiri si terenuri este vorba de o societate comerciala pe actiuni cu capital majoritar de stat. societatea este obligata sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Impozit teren parohie mirunadinu mirunadinu Am contract de arenda cu Parohia comunei de mai multi ani. Recent curtea de conturi a facut un control la Primarie si a cerut ca eu ARENDASUL, PERSOANA ... (vezi toată discuția)