avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art.193 C.p.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art.193 C.p.

citat la tribunal find parte vatamata ce specifica art.193 C.p.? Si daca este obligatoriu sa ma prezint?

Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:53, 11 Aprilie 2010
Nu sunt in tara si eu am depus doar o reclamatie la politie si vad ca au inaintat-o acuma sunt citata la tribunal.Si nu pot sa vin.
Am facut plangere impotriva unui politist la sectia de unde apartine.Atata am depus acolo la sectie.Si ei au inaintat mai departe.De aceia am intrebat daca este obligatoriu sa ma prezint.Eu sunt plecata din tara.
Codul de procedura penala nu prevede obligativitatea partii vatamate de a se prezenta la proces.
Dimpotriva, art. 76 Cod proc. pen. prevede obligativitatea organului de urmarire penala sau instantei de judecata sa cheme, spre a fi ascultata persoana care a suferit o vatamare prin infractiune.

Nu trebuie sa va sustineti nici o cauza. Obligatia de a sustine vreo cauza este a procurorului si a inculpatului ( propria lui cauza).

Nu sunteti obligata sa participati.
Propun consultantilor care sustin aceasta obligativitate sa indice articolele din Cod care prevad acest lucru.
Art. 291 C.p.p. "Judecata poate avea loc numai daca partile sunt legal citate si procedura este indeplinita.
Neprezentarea partilor citate nu impiedica judecarea cauzei. [...]"
Art. 314 C.p.p. "Judecata nu poate avea loc decat in prezenta inculpatului cand acesta se afla in stare de detinere.
Aducerea inculpatului arestat la judecata este obligatorie."
Deci prezenta dvs la judecarea cauzei este facultativa!
Daca manifestati totusi interes in rezolvarea cauzei puteti angaja un avocat care sa va reprezinte interesele in fata instantei si sa va tina la curent cu evolutia procesului.

Av. Claudiu Sorin Feteanu
doberv a scris:

aurelianx a scris:

Nu este obligatoriu sa va prezentati, dar de ce ati mai formulat plangere daca nu o sustineti?

pai pentru ca judecatorul sa ia o decizie trebuie neaparat sa asculte partea
vatamata si eventuali martori.
mai mult daca dosarul a ajuns in instanta inseamna ca s-a facut plangere si doar impacarea partilor inlatura raspunderea penala. asa cred eu.
daca ,katyy nu a facut plangere este posibil sa fie facuta de o alta persoana care ii cunostea datele dar tot va trebui sa mearga macar o data la instanta

Bineinteles ca partea vatamata nu poate fi obligata sa se prezinte. Nu exista un text de lege in acest sens.
Pe de alta parte, potrivit formularii, inteleg ca inclinati spre a nu va prezenta, deja nu va mai intereseaza. Puteti sta linistita nu se va lua nicio masura impotriva dvs.

Alte discuții în legătură

Parte vatamata in cauza penala privind un agent sef de politie, art 250 alin 3 emyladam emyladam buna ziua.. in aprlie anul acesta am fost oprit in trafic si am fost agresat (strans de gat) de un agent sef de politie de la rutiera.. am depus plangere ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la calitatea de parte vatamata margaretat margaretat Buna ziua. Am facut reclamatie politie pt furul unei sume mari de bani. Infractorul a fost prins. Am semnat si declaratia de constituire ca p vatamata si am ... (vezi toată discuția)
Pot fi constransi? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Stiu ca infractiunile de santaj si amenintare se probeaza cu martori.Daca atunci cand s-au intamplat acele lucruri,au existat martori,eu ii numesc,dar ei ... (vezi toată discuția)