avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imprumutul garantat cu ipoteca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imprumutul garantat cu ipoteca

Nu m-am confruntat inca cu acest gen de contracte. Ma intereseaza cele incheiate intre doua persoane fizice, ptr. o suma de bani (semnificativa), suma de bani ptr. care imprumutatorul doreste un sechestru sau o ipoteca.
Partile nu doresc autentificarea contractului la notar. Daca inscrisul care constata valoare imprumutata este unul sub semnatura privata, cum procedeaza partile pentru constituirea unei ipoteci sau luarea unui sechestru pe imobilul cu care s-a garantat acest imprumut?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 13:23, 11 Aprilie 2010
Va referiti la o actiune ulterioara instituirii unui sechestru, promovata de catre imprumutator, daca imprumutatul nu-i restituie suma imprumutata (cand spuneti despre titlul executoriu) ?
Pentru a obtine o masura asiguratorie este nevoie sa am un titlu executoriu?

Titlul executoriu il intereseaza pe imprumutator doar daca imprumutatul nu isi achita datoria la scadenta.
Pai dvs. de ce intrebati de sechestru? nu ca sa preintampinati o eventuala micsorare a patrimoniului debitorului pt a evita executarea silita?

Da, si pentru asta.
Ma gandesc ..tot citind si pe acest formu ...ca dupa ce imprumutatorul da cu imprumut o anumita suma de bani, pot aparea si alti creditori ai celui imprumutat, si de aceea s-a gandit la masura sechestru asigurator.
Am inteles, aveti dreptate. De aceea incerc sa va conving sa faceti actul la notar. Va citez mai jos din Codul de procedura civila, Sechestrul asigurator:
art. 591
"Creditorul care nu are titlu executoriu, dar a carui creanta este constatata prin act scris si este exigibila, poate solicita infiintarea unui sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale debitorului, daca dovedeste ca a intentat actiune. El poate fi obligat la plata unei cautiuni in cuantumul fixat de catre instanta."

Folosind rationamentul per a contrario, interpretand textul de lege, concluzionam ca daca exista titlu executoriu, nu mai trebuie dovedit ca s-a intentat actiune ( nu mai e nevoie) si nici nu poate fi obligat creditorul la plata unei cautiuni.

Deci, cu act sub semnatura privata, trebuie sa intentati actiune si sa platiti cautiune. Cred ca m-am facut inteleasa acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut neachitat nanmarius nanmarius Buna ziua! In urma cu 3 luni am imprumutat o persoana cu suma de 10000 de euro pe care trebuia sa ii restituie pana la data de 1 Mai. Avand anumite dubii ca ... (vezi toată discuția)
Executare silita pe un bun imobil care a fost instrainat anterior unei terte persoane prin inscris sub semnatura privata Giulia71 Giulia71 Buna seara!Va solicit si eu ajutorul intr-o problema .Acum 1 an i-am imprumutat o suma de bani unei cunostinte ,imprumutul nu l-am facut la notariat ci l-am ... (vezi toată discuția)
Chitanta sub semnatura privata ella24 ella24 Buna ziua. Am imprumutat de la o persoana o suma de bani(mai precis 35.000 ron) si am semnat o chitanta sub semnatura privata in care ma oblig ca pana la ... (vezi toată discuția)