avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... "Prizonieri" in propriile case !!! ???? Asta ma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"Prizonieri" in propriile case !!! ???? Asta ma asteapta si pe mine ??

Scriu pe forum pentru ca nu am liniste, de cand am aflat tragedia unor vecini, simt nevoia sa o strig in gura mare, sa caut solutii, dar.... nu le gasesc.
M-am mutat de cateva luni, intr-un bloc de locuinte in centrul orasului ( a se citi in buricul targului) , un bloc dat in folosinta in 1989; primele doua nivele (parter si mezanin) - spatii comerciale. Mentionez ca, pentru a urca la parterul blocului, pasesti 10 trepte.
Apartamentele de locuit , sunt practic amplasate pe 3 nivele , incepand cu nvelul 3 al constructiei ( etajul 2 , al unui bloc obisnuit) .
Intre cele doua scari ale blocului exista din constructie, un spatiu patrat - am zis eu, ca este luminator.. Nu... nu este. De fapt este locul , unde trebuia sa fie casa liftului... la care a renuntat constructorul din cine stie ce motive.
Toate bune si frumoase, insa acum am aflat ca, vecinii mei cand s-au mutat aici, erau inca " tineri si ferice" , zburdau pe scari, cu plasele de cumparaturi.
Trecut-au anii si iata ca :
- Unul dintre vecini, care locuieste doar cu sotia, fiul fiind plecat din tara - are grave afectiuni cardiorespiratorii, este pe aparatul de oxigen la domiciliu ( 20 ore din 24 ) - nu a mai iesit din apartament de 5 ani. !!!!! Nici macar pe bancuta de la intrarea in scara blocului ! Nici macar 30 minute , cat poate sa stea fara a fi conectat la aparat. Daca ar fi lift......
Are doar 55 ani si spune ca va putea iesi din casa, doar intre cele 4 scanduri. #-o
M-a rugat sa-i filmez cu telefonul mobil, noile semafoare , palatul administrativ, fantanile arteziene , edificate in ultimii 4 ani.
Il doare mult ca nu poate sa mearga, aici in oras , la mormantul parintilor sai , sa puna o lumanare ... Trist .... foarte trist.
Daca ar fi lift, l-as urca in masina , in 20 minute l-as plimba, sa vada unde s-a deschis supermarketul si restul schimbarilor din ultimii ani. Este orasul sau natal si nu il mai vede, decat de la fereastra.
- O alta vecina, are diabet, nu mai poate merge din cauza durerilor de picioare. Sotul si fiul ei, o urca pe brate, daca iese la scara blocului, la aer.
- O alta , este operata nu poate sa care nimic atatea nivele, alt vecin este operat de coxartroza ... suna la interfon sa il ajute cineva sa urce pana la nivelul 5.
Sunt doar 12 apartamente pe scara. Nimeni nu poate suporta financiar, instalarea unui lift...
Ce variante ar mai putea fi???
Cand ma gandesc ca peste niste ani, nimeni nu stie ce il asteapta, parca ma trec fiorii.
Oare cati oameni sunt in situatia vecinului meu - prizonier in propria sa casa de 5 ani?
Nu am avut pana acum, un prilej sa ma gandesc profund la astfel de situatii. Sunt cat se poate de impresionata..
Constructorii nu s-au gandit la faptul ca imobilul este pentru o folosinta indelungata, oamenii imbatranesc, se imbolnavesc si nu pot urca pana la nivelul 5-6 fara nimic in mana, darmite cu bagaje ?
Traim in Romania!!! #-o





Ultima modificare: Duminică, 11 Aprilie 2010
ContSters122901, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters122901 , utilizator 19:52, 12 Aprilie 2010
pozeaza interiorul cladirii asa cum ai prezentat situatia, si da-l pe un post de televiziune ,astfel nimeni nu se sesizeaza .mult succes!
As face demersuri, dar nu stiu pana in prezent carei institutii ma pot adresa, macar sa ne sprijine financiar , fiind vorba de un proiect, autorizatii de construire si tot ce implica. Este ... peste puterea oricarei familii obisnuite. Primaria cunoaste situatia, dar.... nici macar nu au raspuns adreselor facute de asociatia blocului.
Televiziunile ar da la stiri orice material, din asta fac audienta, dar cam atat. nimeni nu se implica...nu se sesizeaza nimeni doar dupa un moment al stirilor . nici macar dupa o dezbatere televizata.
" Din ce in ce mai multi oameni au inceput sa-l regrete pe Ceausescu" Poate cind vom iesi din criza sa va asculte cineva.:worthy: pina atunci administratorul si presedintele blocului trebuie sa mearga in scara la toate forurile competente.:luck:
Daca blocul se afla in buricul targului si are si spatii comerciale la parter si mezanin, oferiti ca spatiu publicitar fatada blocului. Din banii platiti de proprietarii panourilor publicitare puteti aduna in timp suma necesara pentru instalarea liftului.
La noi in cartier, in blocul situat la intersectia a doua mari bulevarde, un administrator eficient a reusit sa gaseasca astfel de oferte si din banii primiti de asociatia de proprietari a instalat un lift ultramodern si a renovat casa scarii.
Mi se pare putin ciudat ca dupa atatia ani subzista mentalitatea "statul sa ne dea". Blocul este proprietate privata, asa ca in primul rand proprietarii si asociatia in care sunt constituiti trebuie sa incerce sa gaseasca solutii proprii, nu sa astepte de la altii. Asa cum bine s-a spus mai sus, exista suficiente exemple in care s-au montat lifturi noi in blocuri vechi, din banii castigati de asociatie din chirii si alte servicii, asa ca solutii cred eu ca sunt.

Alte discuții în legătură

Lift steiner_ahnrcs steiner_ahnrcs Suntem un ONG. Asociatia Handicapatilor Neuromotor Resita(www.ahncs.eu) Sediul nostru este propritatea Asociatiei intrr-un bloc cu 10 nivele. Intrarea in ... (vezi toată discuția)
Calcul cota parte indiviza la bloc cu unități comerciale ... M_P M_P Cum se calculează Cota parte indiviza la un bloc care are unități comerciale la parter. Blocul are 3 scări iar unitățile comerciale sunt la parter. Se ia ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu ascensorul bellefille bellefille Buna seara. Proprietarii apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie de la parterul imobilelor sunt obligati la plata cheltuielilor de intretinere si ... (vezi toată discuția)