avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silitã de cãtre Corpul executorilor bancari
Discuție deschisă în Executare silită

executare silitã de cãtre Corpul executorilor bancari

Am primit o notificare cesiune de creanţă de la Corpul Executorilor Bancari al unei banci, prin care am fost informaţi că, în baza Contractului de credit ptr. nevoi personale şi a Declaraţiei debitoarei de cesiune a drepturilor salariale, suntem obligaţi în calitate de terţ poprit sa reţinem şi sa virăm lunar1/3 din veniturile salariale cuvenite debitorului salariat al instituţiei noastre până la recuperarea debitului datorat de acesta.Întrebarea mea este următoarea: Instituţia de stat al carei salariat este debitoarea este obligată sa efectueze poprirea asupra veniturilor salariale numai în baza acestei notificari a Corpului executorilor bancari sau trebuie sa le solicităm sa se adreseze mai intai instanţei de executare astfel cum prevede OU.nr.42/2009 pentru modificarea codului de proc. civ., respectiv aplicarea prevederilor art.373 indice 1 din C. proc. civ.?
Ultima modificare: Marți, 13 Aprilie 2010
iolanda15, utilizator
Cel mai recent răspuns: godot , utilizator 02:33, 11 Decembrie 2010
dupa noile norme in viguoare nici un contract de credit nu se pune i exec fara incuvintarea instantei.Deci cred in mod cert ca exec bancar are incuv , in caz contrar daca dvs refuzati retinerea salariala nu-i ramane exec. decat sa solicite validarea popririi
cermak gruianu a scris:

@lazu Poprirea este reglementata de disp. art.452-461 C.proc.civ.
Ar fi interesant sa cunoastem si argumentele juridice ale afirmatiei dvs.:"Depinde si de ce este stipulat in contract, daca ati fost de acord cu poprirea fara alte formalitati"...


Corect, s-au lansat foarte multe "opinii", mai mult personale decat juridice, fara a se trece si prin Codul de procedura civila, care rezerva un capitol cat se poate de clar infiintarii popririi: cine, cum, asupra ce se infiinteaza, etc.

pe scurt, orice contract de credit bancar e titlu executoriu (nu e necesara pronuntarea vreunei hotarari, care, in sine, este un alt tip de titlu executoriu), in baza lui banca poate cere prin executor judecatoresc (nu si executor bancar) infiintarea popririi, care se face prin adresa (fara incuviintarea vreunei instante), etc. - art. 452-461 C.proc. civ.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
E interesant ce dezinformari promovati aici.. Niciunul nu stie cu ce se mananca dar toti isi dau cu parerea...
1. Ctr. de credit e titlu executoriu.
2. In baza lui banca solicita executarea silita a debitorului, aceasta solicitarea adresandu-se unui organ de executare ( executor judecatoresc sau executor bancar - ambii pot executa silit contracte de credit)
3. Poprirea se infiinteaza de catre executor ( oricare ar fi el - judecatoresc sau bancar) numai dupa ce obtine incheierea de incuviintare a executarii silite de la instanta.
4. Poprirea se infiinteaza fara somatie, trebuie doar ca debitorul sa fie instiintat despre masura luata.

Daca vorbiti de adrese trimise de orice neica nimeni angajatorului, e treaba lui daca da curs sau nu solicitarii.
Poprirea se face doar de executorul judecatoresc sau bancar si numai cu incuviintarea instante. Subliniez.... numai cu incuviintarea instantei
Aprilie 76 are dreptate in ceea ce priveste opiniile juridice.
Este vorba de un titlu executoriu,fara doar si poate.
Asa e legea.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Aprilie 76 are dreptate in ceea ce priveste opiniile juridice.


pana la un punct...
"Poprirea se face doar de executorul judecatoresc sau bancar si numai cu incuviintarea instante. Subliniez.... numai cu incuviintarea instantei"

si inca ceva: nu au fost numai "dezinformari", s-au indicat de 2 ori locurile unde trebuie cautate raspunsurile pentru a nu se mai merge pe presupuneri. Presupuneri care, de altfel, sunt oricum permise, pentru ca e un forum de discutii nu o relatie avocat-client :rolleyes:

Alte discuții în legătură

Contractul de credit-titlu de creanta larisarazvan larisarazvan Buna ziua intrebare: in cazul unui titlu executoriu reprezentand un contract de credit, tertul poprit poate indisponibiliza sume de bani doar pe baza cererii ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza la executare? Dahrma Dahrma Din cate stiu,ca sa se poata pune poprire pe contul tau,executorul bancar trebuie sa ceara o hotarare judecatoreasca prin care se incuviinteaza executarea ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu girant jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Vreau sa va intreb daca un executor judecatoresc poate cere societatii unde lucreaza salariatul infiintarea popririi pe 1/3 din veniturile sale ... (vezi toată discuția)