avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Buna seara,
Am o necalritate ceea ce priveste somaj, am 12 luni lucrate la o firma, vrea sa imi desfaca contractul cu Lit. I, zice acest adm, care nu stie ca acum numai exista acest art. pe motiv ca nu am fost a 3 zi de pasti la serv (el mentionand ca pe data de 0306.04 liber), mi-a zis pe data 07.04, sa imi iau bagajelul si sa parasesc incinta, intreband clar, ce vreau demisie sau incetare contr. cu acest art. I. Mentionez, ca vreau somja, am dreptul, demisia nu vreau sa o scriu ptr ca eu nu am vrut sa plec, i-am explicat motivele, imi spune ca el somaj, nu imi da ptr ca vrea sa ma dea afara cu abateri disciplinare. Insist, zic sa faca concediere cu reducerea personalului, sa pot lua somaj, suna la contabila, care ii zice ca nu poate sa ma angajeze pe o perioada de 12 luni, ( de fapt sunt 6 luni, fiind foarte iritat de rasp, ca el vrea sa aduca om in loc), gasesc o alta solutie restructurarea postului, la care rasp primit ca ce fac eu restructurai cu firma lui ca are credite la banci.Cum ma indrumati sa procedez, sa pot lua somaj, si sa nu fie afectat el, fiind dat ca vrea sa aduca om in loc.
Mentionez ca am un concediu fara plata timp de 2 sapt, luna ianuarie 2010, mai aveam concediu de odihna dar nu a vrut sa semnese, ptr ca nu are bani sa plateasca, poate fi considerat acest concediu fara plata o abatere disciplinara, ca dupa cum am inteles , pe asta sustine concedierea cu lit. I.
De asemeni, mentionez ca in aceste zile de cand mi-a zis sa plec nu am fost la munca, dar nu am primit nici un preaviz, nimic....poate fi o masura impotriva mea?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:10, 14 Aprilie 2010
opinia mea este ca ala oricum iti cauta nod in papura.. si faptul ca ti-a zis ca ziua era libera dar dupa aia sa razgandit, o avea legatura cu cele 2 saptamani de concediu fara plata pe care le ai luat in ianuarie... nu poti pleca cu demisie ca nu iti da somaj, nu poti pleca cu abateri disciplinare ca nu iti da somaj.. tot ce ramane de facut este o sesizare la ITM.. sau mai bine cauta-ti alt loc de munca... situatia nu iti este imputabila
1. Angajatorul nu este obligat sa va concedieze astfel incat sa beneficiati de somaj.

2. Interdictia angajarii dupa ce se face o concediere, este valabila numai in situatia concedierilor colective, nu si in cazul celor individuale.

3. CFP nu poate fi considerat abatere disciplinara, intrucat acesta s-a efectuat cu aordul dvs si aprobarea angajatorului.

4. Împiedicarea salariatului de a munci poate atrage răspunderea patrimonială a angajatorului.
multumesc de raspunsuri.
Daca de exemplu angajator concediaza cu "reducerea personalului", contabila zice ca nu mai poate angaja, 6 luni, acest lucru neconvenindu-i.
Problema cu restructurarea postului, este ok? Ce masuri ar trebui sa i-a el ca angajator?
Ce fel de sesizare sa facem la itm?
in ce articol este trecuta interdictia angajarii dupa care se face o concediere este valab in cazul concediierilor colective?
buna,
se poate lua somaj, cu art.61. lit d - nu mai corespunde postului? ce acte trebuiesc intocmite de angajator, ptr somaj, preavizul este obligatoriu, si cu ce data trebuie eliberat daca mi-a zis sa plec pe data de 07.04?
Cu ce ma afecteaza aceasta concediere in viitor?
de la data previzului sunt necesare 30 zile calendaristice ptr depunerea somajului?

multumesc!

1. Daca va concediaza cu art.61, lit.c) din Codul muncii puteti beneficia de indemnizatie de somaj. Dar atentie la procedura, conform art.62-64.
2. Contabila nu stie ce spune, nu cunoaste bine legea. De unde a auzit ea ca nu mai poate angaja 6 luni?
3. Va poate concedia individual, cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si apoi poate reinfiinta postul imediat si angaja alta persoana.
4. Pentru a nu avea intrerupere trebuie sa depuneti dosarul pentru somaj in 30 de zile de la data concedierii. Daca depuneti dosarul mai tarziu (dar nu mai mult de 12 luni de la concediere) veti primi indemnizatia de somaj de la data depunerii actelor.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Aprilie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Cum pot beneficia de indemnizatie de somaj? kosty_bancila kosty_bancila Am si eu o intrebare sunt angajat la o firma de paza de un an de zile si pana acum eram 3 angajati in acel loc acum patronul a hotarat sa ramana doar 2 din ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim cu art.61,lit.a ionelabejenaru ionelabejenaru Buna ziua,din nou,cum v-am mai scris,astazi am primit acasa o notificare,prin care sunt invitata la fostul loc de munca ptr.a mi se desface cim-ul cu ... (vezi toată discuția)
Pot sa plec de la firma si sa beneficiez de somaj? miriam1 miriam1 as vrea sa stiu daca se poate sa plec de la firma unde am lucrat prin somaj ,desi sfa mi-a zis ca nu se poate ,pt ca vrea sa angajeze personal (vezi toată discuția)