avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort - drepturile copiilor majori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort - drepturile copiilor majori

Buna ziua. Am o problema, sper ca ma poate ajuta cineva. Parintii mei sunt in divort, eu am 23 ani, sora mea 19 inca este la liceu si fratele meu 11. M-am casatorit in anul 2009 si am un baietel de 3 luni. Mama mea a mostenit de la bunica terenul si casa. Este unica mostenitoare. In timpul casatoriei a ridicat alaturi,tot pe terenul ei o casa cu etaj. Sotul meu si-a vandut masina si banii de pe masina impreuna cu banii de la nunta si un imprumut facut de mine, aproximativ 500 milioane vechi am investit in casa ridicata de parintii mei(la etaj). Mama mi-a promis ca-mi va face acte de proprietate pe etaj,nu mi-a facut si acum e in divort. Intrebarea mea e: Ce drepturi am eu? Tata urmareste sa ma scoata afara din casa impreuna cu sotul si baiatul meu de 3 luni ca sa locuiasca el la etaj pentru ca in casa veche nu are conditiile pe care le-am realizat noi. La partaj, banii investiti de mine si sotul meu in casa se considera bun comun realizat in timpul casatoriei de parintii mei? Precizez ca aceasta casa a fost ridicata cu bani imprumutati de mama mea si de mine la banci,toate imprumuturile sunt pe numele meu si al mamei mele pentru ca salarul tatalui meu e prea mic si nu i se acorda credit; mama mea are salarul de 3 ori cat tata.Imprumuturile sunt platite aproximativ 50% .
Cel mai recent răspuns: IoanaPM , utilizator 21:46, 15 Aprilie 2010
Dvs. aveti un drept de creanta asupra constructiei la care ati participat cu bani la ridicarea ei si totodata puteti avea un drept de retentie (retinere,folosinta) asupra acestei constructii pana cand vi se restituie sumele de bani ce reprezinta investitia efectuata de dvs. la casa.
Pentru a putea reusi intr-un astfel de proces va trebuie neaparat un avocat.
Pentru a demonstra cheltuielile efectuate va trebuiesc probe: inscrisuri din care sa rezulta ca dvs. ati imprumutat bani de la banci (contractele de credit); actul de vanzare-cumparare al autoturismului instrainat , facturi si chitante din care sa rezulte materialele cumparate pentru constructii: ciment, var, caramida, fier-beton si altele.... proba testimoniala, cu 2 martori care sa evidentieze faptul ca banii rezultati din imprumuturi si din vanzarea autoturismului au fost cheltuiti pe cumpararea materialelor de constructii, pe mana de lucru pentru a edifica constructia.

Mama dvs. va putea solicita scoaterea de la masa partajabila a acestei constructii pe care ati construit-o dvs. impreuna cu sotul...sau poate sa arate instantei ca aceasta constructie a fost facuta si din banii dansei...iar sotul avea un salariu f. mic si nu poate dovedi ca pitea sa suporte cheltuielile cu o constructie de o asa valoare.

Multumesc frumos de raspuns!
Mai bine intrati in procesul de partaj, e mai sigur!
Dovediti cum spune colegul, dar in acelasi proces ar fi indicat!
Inca nu au ajuns la partaj, au fost chemati cu cate un martor si minorul sa fie interogat. Voi vedea cum decurg lucrurile... contractele de imprumut la banci pe numele meu am, ca martori o am pe bunica mea si nu stiu daca pe mama o pot folosi ca martor... problema este ca nu am pastrat facturile si chitantele.
Trebuie sa va gasiti un alt martor. Bunica dvs. cat si mama dvs. poate fi primita ca martor numai cu acordul celeilalte parti.
Va trebuies neaparat chitante si facturi cu materialele de constructii. Incercati sa le reconstituiti cumva. Mergeti la societatile de la care ati luat materiale de constructii si solicitatile copii certificate.

Alte discuții în legătură

Evacuare silita angelaflorescu angelaflorescu Buna ziua, Problema mea este urmatoarea: Sunt in divort cu sotul meu, mai exact am facut cerere de divort la notariat si acum suntem in acea perioada de 30 ... (vezi toată discuția)
Proces tatal impotriva fiului dyana.mihaela dyana.mihaela o rugaminte am si eu,sa ma lamuriti si pe mine. am mare nelamurire,parinti mei,au locuit la bunicul,acolo,daramat o magazie,si au ridicat 3 camere si un ... (vezi toată discuția)
Va rog mai raspundeti-mi la inca o nelamurire danutza20 danutza20 am primit de curand o citatie in care tatal meu cere partajul si specifica in citatie la un moment dat (prin avocatul sau) dupa ce specifica ce bunuri au fost ... (vezi toată discuția)