avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Dreptul de a fi scos din Consiliul de Administratie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Dreptul de a fi scos din Consiliul de Administratie

Buna seara,

Societate pe actiuni cotata la BVB cu doi actionari majoritari 47% cu 47% si restul din aprox. 500 de actionari cu 0.000..%
Din partea fiecarui actionar cu 47 % : un Administrator iar Directorul General fiind ales Presedintele CA. Deciziile se iau cu majoritatea voturilor.

In convocator pe Ordinea de zi figureaza un punct cu alegerea unui nou consiliu de administratie (CA) dupa incheierea vechiului mandat al actualului CA.

In Adunare Generala a Actionarilor se voteaza pentru un nou CA Este posibil ca majoritatea sa voteze scoaterea din CA a unui din actionari cu 47%?
Daca raspunsul este afirmativ atunci ce poate face legal actionarul care nu mai are un reprezentant in Consiliul de Administratie?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 13:55, 15 Aprilie 2010
Alineatul citat de dvs nu se regaseste la art. 117, ci la art. 117 ind. 1.


Art. 117 reglementeaza convocarea adunarilor generale de catre CA.

Art. 117
(1) Adunarea generala este convocata de consiliul de administratie, respectiv de directorat, ori de cate ori este necesar.
(2) Termenul de intrunire nu poate fi mai mic de 30 de zile de la publicarea convocarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
(3) Convocarea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, si in unul dintre ziarele de larga raspandire din localitatea in care se afla sediul societatii sau din cea mai apropiata localitate.
(4) Daca toate actiunile societatii sunt nominative, convocarea poate fi facuta si numai prin scrisoare recomandata sau, daca actul constitutiv permite, prin scrisoare transmisa pe cale electronica, avand incorporata, atasata sau logic asociata semnatura electronica extinsa, expediata cu cel putin 30 de zile inainte de data tinerii adunarii, la adresa actionarului, inscrisa in registrul actionarilor. Schimbarea adresei nu poate fi opusa societatii, daca nu i-a fost comunicata in scris de actionar.
(5) Modurile de convocare prevazute la alin. (4) nu pot fi folosite daca sunt interzise prin actul constitutiv al societatii sau prin dispozitii legale.
(6) Convocarea va cuprinde locul si data tinerii adunarii, precum si ordinea de zi, cu mentionarea explicita a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor adunarii. In cazul in care pe ordinea de zi figureaza numirea administratorilor sau a membrilor consiliului de supraveghere, in convocare se va mentiona ca lista cuprinzand informatii cu privire la numele, localitatea de domiciliu si calificarea profesionala ale persoanelor propuse pentru functia de administrator se afla la dispozitia actionarilor, putand fi consultata si completata de acestia.
(7) Cand pe ordinea de zi figureaza propuneri pentru modificarea actului constitutiv, convocarea va trebui sa cuprinda textul integral al propunerilor.
(8) Pentru societatile listate se aplica dispozitiile relevante din legislatia specifica pietei de capital.


In schimb, art. 117 ind. 1 reglementeaza conditiile si procedura pe baza carora actionarii pot solicita introducerea, in proiectul ordinii de zi a unei AGA deja convocata, a unuia sau a mai multor puncte noi.

Art. 117 ind. 1
(1) Au dreptul de a cere introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi unul sau mai multi actionari reprezentand, individual sau impreuna, cel putin 5% din capitalul social.
(2) Cererile se inainteaza consiliului de administratie, respectiv directoratului, in cel mult 15 zile de la publicarea convocarii, in vederea publicarii si aducerii acestora la cunostinta celorlalti actionari. In cazul in care pe ordinea de zi figureaza numirea administratorilor, respectiv a membrilor consiliului de supraveghere, si actionarii doresc sa formuleze propuneri de candidaturi, in cerere vor fi incluse informatii cu privire la numele, localitatea de domiciliu si calificarea profesionala ale persoanelor propuse pentru functiile respective.
(3) Ordinea de zi completata cu punctele propuse de actionari, ulterior convocarii, trebuie publicata cu indeplinirea cerintelor prevazute de lege si/sau de actul constitutiv pentru convocarea adunarii generale, cu cel putin 10 zile inaintea adunarii generale, la data mentionata in convocatorul initial.


Prin urmare, daca actionarii nu au respectat procedura descrisa in acest articol, ordinea de zi va ramane neschimbata.
Drept urmare, noul CA va fi ales pe baza propunerilor facute conform art. 117 alin. 6.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Introducerea de noi puncte pe ordinea de zi trebuie motivata? nicoleta_85 nicoleta_85 doresc introducerea de noi puncte pe ordinea de zi la o AGA detin 15 din capital....insa administratorul imi spune ca nu poate introduce punctele pe care ... (vezi toată discuția)
Adunarea generala a asociatilor mariamem mariamem Sunt asociata la o firma pe actiuni, iar in 2006 si 2007 cand s-a semnat situatia financiara la sfarsitul anului, nu am fost chemata la adunare , iar in locul ... (vezi toată discuția)
Transformare sa in srl ciolpi ciolpi ce valoare au actiunile mele daca o societate SA se transforma in SRL? (vezi toată discuția)