avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Situatie juridica bilet la ordin girat
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Situatie juridica bilet la ordin girat

In cazul in care un bilet la ordin a fost girat la alta societate iar noua societate beneficiara a primit refuz de plata cui apartine dreptul de a investi biletul la ordin cu formula executorie? firmei care la girat sau firmei care este beneficiara titlului in urma girului?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: A. Ionut , Consilier juridic 11:17, 15 Aprilie 2010
Dreptul de a investi BO revine firmei care este beneficiara titlului (giratarul).

Potrivit art. 41 si urm. din Legea 58/1934, dreptul la plata il are posesorul legitim al biletului la ordin. Acesta poate fi beneficiarul indicat de tragator sau giratarul conf art. 18 din Lege.
Potrivit art 16 din legea 58/1934 prin gir se transmit toate drepturile care izvorasc din biletul la ordin, inclusiv dreptul la suma de bani mentionata in cuprinsul biletului la ordin.

In aceste conditii, girantul nu mai este indreptatit sa solicite executarea silita a BO intrucât nu mai are calitatea de beneficiar. Singura persoana indreptatita sa porneasca executarea cambiala este posesorul legitim al BO, respectiv giratarul.
va multumesc...am inclinat spre aceiasi solutie dar nu eram sigur nemaintalnind o astfel de situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cat timp se poate cere anularea unui gir asupra unui bilet la ordin? glo glo in cat timp se poate cere anularea unui gir asupra unui bilet la ordin? in cat timp se prescrie dreptul la actiune. (vezi toată discuția)
Opozitie la executare bo Irina S. Irina S. Pot invoca in cadrul opozitiei la executare faptul ca sumele din BO si pentru care s-a inceput executarea silita au fost achitate? (vezi toată discuția)
Biletul la ordin mare nedumeriri winnie20 winnie20 Am mare nevoie de ajutorul vostru. Mama mea are o speta foarte grea, zicem noi, de rezolvat iar practica judiciara este destul de subtirica in domeniu. Cazul ... (vezi toată discuția)