avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... aplicarea unei pedepse prea aspre=discriminare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

aplicarea unei pedepse prea aspre=discriminare

Exista vreun articol in codul penal sau o lege din constitutie care se "sustina" sau sa ajute in dovedirea prin comparatie cu alte pedepse aplicate ca o sentinta este prea aspra?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:44, 16 Aprilie 2010
Nu.
Reanalizarea pedepsei apicate se face de instantele de control judiciar.
Dar conform definitiei discriminarii ="tratarea in acelasi mod a doua cauze diferite" nu se poate considera ca sentintele sunt aspre si neconforme cu definitia discriminarii?
In cadrul prevederilor art. 72 C. pen., aveti criteriile generale de individualizare a pedepselor, si anume :

La stabilirea si aplicarea pedepselor se tine seama de dispozitiile partii generale a acestui cod, de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, de gradul de pericol social al faptei savarsite, de persoana infractorului si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
Cand pentru infractiunea savarsita legea prevede pedepse alternative, se tine seama de dispozitiile alineatului precedent atat pentru alegerea uneia dintre pedepsele alternative, cat si pentru proportionalizarea acesteia.
La stabilirea si aplicarea pedepselor pentru persoana juridica se tine seama de dispozitiile partii generale a prezentului cod, de limitele de pedeapsa fixate in partea speciala pentru persoana fizica, de gravitatea faptei savarsite si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.

Nu este si nu poate fi vorba in mod efectiv de o discriminare, ci doar de o gresita individualizare a pedepsei.Nu stiu daca in cazul dvs. a fost sau nu vorba de asa ceva.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infractiune continuata pici80 pici80 cum se calculeaza sporul in cazurile de concurs de infractiuni???? sau depinde numai de judecator? (vezi toată discuția)
Complicitate la fals in declaratii dragutz dragutz salut ! am o intrebare? la falsul in declaratii art.292 CP se admite complicitatea ? (vezi toată discuția)
Instigare???complicitate?? dia2120 dia2120 ce este mai grav :instigarea sau complicitatea ???? cum se poate dovedi instigarea??? e de ajuns declaratia (mincinoasa) a faptuitorului???:sorry: (vezi toată discuția)