avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale actiune in constatare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

actiune in constatare

Lucrez intr-o institutie publica ,institutie ce a incheiat acum aprox.7 un contract de societate,prin care devenea actionar la noua societate creata pri aducerea unui aport in natura,aport (2 cladiri)care insa nu a fost adus niciodata efectiv.Dupa ramanerea def.si irevoc.a unei hot.judec.prin care se stipula faptul ca o institutie publica nu poate participa cu bunuri proprietate publica la constituirea unei S.A.,s-a ajuns in situatia in care desi avem o hot judec,nu se stie clar care bunuri sunt ale noastre si care sunt ale societatii.Am promovat o actiune in constatare (prin care ceream si o expertiza)in instanta,insa judecatoarea,dupa 3 termene,mi-a spus ca nu intelege actiunea si crede ca e gresita si m-a intrebat de ce nu facem chestia asta printr-o hotarare extraordinara a societatii(varianta care ar fi intr-adevar mai simpla dar nu imi este f.familiara).
Ma puteti ajuta cu un sfat?
Cel mai recent răspuns: olivia stoicescu , utilizator 08:43, 26 Februarie 2007
Nu inteleg speta... ce anume nu se intelege care bun e al cui?
Daca hot inst spune ca nu se poate contribui (si consider ca e corect) inseamna ca soc SA nu s-a infiintat cu acel aport in nat al institutiei publ, deci toate bunurile sunt ale instit publice, asa cum era si inainte, nu?

Neclar si confuz totul, nici nu sunt sigura ca am prins firul... cum s-a respins act in constat?

Adu explicatii suplim.
ok,ai dreptate,e o speta mai ciudata.Deci,in momentul constituirii SA-ului respectiv s-a hotarat ca institutia public sa aduca in "termenul cel mai scurt"acel aport in natura,aport care ulterior nu a fost predat.Cu toate astea,din cauza ca deja se constituise SA-ul,societatea a aparut ca actionara,situatie care a ramas pana azi.In cursul anilor care au urmat,in spatiile(ca de ele e vorba)ce apartineau noii societati(SA-ul)s-au facut investitii,unele s-au dat spre inchiriere etc.Au urmat procesele,incheiate cu o hot.judec.care spune ca institutia publica nu avea voie sa participe cu un aport in natura la constituirea SA-ului.Si atunci s-a pus problema:ok,asa e,dar care spatii mai sunt acum ale institutiei,din moment ce s-au facut investitii,s-au extins etc spatiile SA-ului.Asta e problema cea mare,ca nu se poate stabili cu exactitate care ale cui sunt(nici acte nu prea exista-au fost vremuri in care nu se faceau atatea hartii) si daca situatia asta se rezolva prin instanta(actiune in constatare )sau prin adunarea actionarilor(care nu prea sunt de acord ca noi sa ne luam spatiile inapoi).
Nu stiu daca ati inteles ceva acuma,pt.ca recunosc ca e o speta cam ciudata.
Cred ca nici judecatoarea nu prea stie ce sa faca. Neaducerea aportului poate avea ca si consecinta excluderea asociatului in cauza si in consecinta reducerea cap soc ....dar si obligatia asociatului la despagubiri pricinuite societatii datorita nevarsarii aportului. Practic, si avand in vedere cei 7 ani....habar n-am cum iesiti din aceasta situatie. Cred ca judecatoarea vede o AGA care sa semene mai degraba cu un fel de tranzactie: eu ies din acesta soc. si astea sunt ale mele pentru ca nu ti le-m dat niciodata...(asa cum rezulta si din hot. judecatoreasca) pentru aceste adugiri..extinderi, platesc atat....ceva de genul...
Daca nu a fost adus ca si aport la cap soc inseamna ca proprietatile au ramas in proprietatea instit publice.
SA-ul poate sa ia masuri impotriva acesteia in functie si de ce scrie in actele constitutive ale SA; citeste sa vezi ce se intampla daca nu se aduce aportul soc intr-o anumita perioada (trebuie sa fie o perioada limita). Unele acte prevad ca se va aduce contravaloarea in bani a imobilelor, altele merg pana la dizolvarea soc. E foarte important ce prevad actele constitutive si ce modificari s-au adus ulterior.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Timbrare actiune in constatare titirca titirca Am avut o actiune in constatare la sectia civila a judecatoriei,cu privire la constatarea dreptului unei institutii publice asupra unei cladiri care apartine ... (vezi toată discuția)
Iesire asociat minoritar din sa Cosima Cosima Un asociat (15%) dinntr-un SA doreste sa iasa din aceasta si sa isi retraga terenul cu care a venit in aport! Cum se procedeaza? (vezi toată discuția)
Reducere capital social brendyca brendyca Lucrez pt. o firma care doreste sa vanda un activ o cladire din panouri metalice.Capitalul social e format si din numerar +aport in natura ..exact aceasta ... (vezi toată discuția)