avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... greseala calcul indemnizatie?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

greseala calcul indemnizatie?

Buna dimineata! As vrea sa intreb ceva, o sa incerc sa rezum: sotul a iesit dintr-un AF pt concediul de crestere a copilului. A primit adeverinte de venit impozabil de la finante in valoare de x lei pe 2008 si y lei pe 2009. Copilul s-a nascut pe 2 februarie 2009. Adeverintele sunt din 12 martie 2009 (aici vreau sa spun ca pe 2009 probabil s-a luat in considerare venitul inclusiv pe februarie). Pe baza acestor adeverinte s-a calculat indemnizatia lunara pt cresterea copilului, nu pe baza fisei fiscale care sa arate lunar cat a castigat. Acum , eu am calculat 11/12 din venitul impozitat pe 2008 si 1/2 din venitul impozitat din 2009 si mi-a dat mai mult cu 200 lei pe luna decat primim noi defapt. As vrea sa stiu daca modul meu de calcul e corect (am luat adica in considerare exact veniturile din anul premergator nasterii copilului). Unde ma pot adresa daca mi se pare ca au facut o greseala de calcul? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ck , utilizator 12:07, 20 Iunie 2010
Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul.
[ link extern ] >
OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilulului, la art. 9 prevede:
,,(1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie, stimulent sau alocatie de stat pentru copii, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun, dupa caz, la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe raza careia/caruia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
(2) Pana la data de 10 a fiecarei luni, primariile au obligatia de a transmite pe baza de borderou cererile inregistrate in luna anterioara, insotite de documentele justificative, la directiile judetene de munca, solidaritate sociala si familie, respectiv la directia de munca, solidaritate sociala si familie a municipiului Bucuresti, denumite in continuare directii teritoriale.
(3) Cererile prevazute la alin. (1) se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la directia teritoriala, prin decizie de admitere sau, dupa caz, de respingere, emisa de directorul executiv.
(4) Decizia prevazuta la alin. (3) se comunica solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii.
(5) Contestatiile formulate impotriva deciziei prevazute la alin. (3) se solutioneaza potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004,,.
Deci, se poate face contestatie la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale care a luat locul fostelor Directii judetene de Solidaritate Sociala si Familie.
H.G.nr. 1.025 din 9 august 2006 prevede modul de stabilire a bazei de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, care se determină ca sumă totală a veniturilor realizate în ultimele 12 luni anterior datei naşterii copilului şi împărţită la 12.
Cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se calculează prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.
Pentru luna în care s-a născut copilul se ia în calcul venitul realizat în luna anterioară celei în care s-a născut copilul.
Multumesc frumos pt raspuns, a fost intr-adevar o greseala si vom primi inapoi (cine stie cand?!) trei milioane lei/ luna pentru un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde se depun adeverintele 85% indemnizatie copil Luminita Plesca Luminita Plesca Important pt mamici -pt cele care nu au aflat inca: Cererile pentru recalcularea indemnizaţiei creştere şi îngrijire copil, în conformitate cu ... (vezi toată discuția)
Probleme dosar indemnizatie crestere copil Kalynda Kalynda Buna ziua! Saptamana trecuta am realizat ca intr-adevar traiul in Romania este un adevarat chin, si ca faptul se datoreaza institutiilor statului care o daun ... (vezi toată discuția)
Baza calcul indemnizatie crestere copil DOAR_NOI DOAR_NOI As dori va rog raspuns la urmatoarea situatie: - in ultimile 12 luni anterior datei nasterii copilului am realizat urmatoarele venituri : dintr-un C.M. cu ... (vezi toată discuția)