avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa fara acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa fara acte

Cum pot obtine concesionarea unei case construite pe terenul bisericii dar care casa nu are nici un act?....
Cel mai recent răspuns: Emil Lasconi , Consilier juridic 10:19, 22 Aprilie 2010
Terenul nu a facut obiectul reconstituirii dreptului de proprietate conform legii fondului funciar 18/1991?
Aflati regimul juridic al terenului de la primarie.Practic ati construit pe terenul proprietatea altei persoane.
Daca proprietarul este Primaria, atunci incercati sa formulati fie o cerere in baza legii nr.18/1991, fie o cerere de concesiune...
Nu cred ca un eventual proces v-ar avantaja.Incercati solutionarea pe cale amiabila a litigiului.
In alta ordine de idei, daca Parohia nu are titlu de proprietate, pe teren si constructie, nu are nici calitate procesuala activa/pasiva, in nici un fel de litigiu.Familia fostului preot a fost in mod abuziv data afara din casa...
Aflati regimul juridic al terenului, este foarte important.
la primarie nu figureaza nimic, nu exista rol. terenul nu a facut obiectul legii invocate, pt ca nu a fost revendicat, in satul meu nefiind CAP, casa nu are autorizatie de constructie, s-a construit tacit, pe terenul din vechime, al bisericii. casa nu figureaza nici in lista de inventar....
Din pacate nu puteti sa faceti nimic. Neexistand un act de construire, un fost proprietar de drept sau unul de fapt asupra constructiei...dvs. nu aveti decat sa va bucurati de posesia acesteia si atat. Cert este ca in mod legal nu va poate da nimeni afara din casa intrucat nu ar face dovada calitatii procesuale active sau calitatii de proprietar. Dvs. aveti o calitate..aceea de posesor...chiar daca posesia dvs. este precara ...totusi este o posesie. Nu va poate deposeda decat eventual proprietarul terenului...dar daca spuneti ca nici asupra terenului de sub constructie nu exista proprietar atunci nu are cine sa va dea afara.
Sa faceti acte pe o astfel de constructie este f. greu. Poate nu imposibil. Romanul mereu gaseste cate ceva...
Din pacate asa vad eu situatia.
Atata timp cat nu exista un proprietar al terenului atestat prin documente ati putea sa invocati, in numele parohiei, daca are personalitate juridica, uzucapiunea (prescriptia achizitiva de 30 ani). Uzucapiunea presupune dobandirea proprietatii sau a altui drept real prin posedarea neintrerupta a bunului in timpul stabilit de lege. Prin uzucapiune se poate dobandi orice bun imobil aflat in circuitul civil.
Pentru redactarea si fundamentarea cererii luati legatura cu un avocat specializat in drept imobiliar.

Alte discuții în legătură

Interpretare articol lege mariana.pirosca mariana.pirosca Buna ziua, Se poate va rog o parere/ interpretare la art. 23(2) din Regulamentului Cimitirelor din Biserica Ortodoxa Romana 2020 ? (vezi toată discuția)
Chitanta plata act de concesiune ion04 ion04 Bună seara, Vă rog să-mi spuneţi dacă chitanţa cu care se achită tariful pentru concesionarea locului de veci într-un cimitir parohial este cu regim ... (vezi toată discuția)
Locuri de veci - in conditiile date sunt cumparate sau concesionate? carmen bodeanu carmen bodeanu In anul 1994,parintii mei \\"cumpara\\"de la o parohie 2 locuri de veci;actul incheiat este o adeverinta cu stampila parohiei in care se spune:\\"se adevereste ... (vezi toată discuția)