avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa fara acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa fara acte

Cum pot obtine concesionarea unei case construite pe terenul bisericii dar care casa nu are nici un act?....
Cel mai recent răspuns: Emil Lasconi , Consilier juridic 10:19, 22 Aprilie 2010
Proprietar (sau mai bine zis, proprietara) a terenului, este Biserica (BOR). Acte, dupa cum am spus, nu sunt. Batranii,adica stramosii unor locuitori ai satului meu,au donat pentru biserica, fiecare, cate o bucata de pamant. Astfel,a rezultat terenul bisericii. Casa a fost construita fara nici un act, asa, "ca pentru Biserica"... Biserica este proprietara in baza unor cutume, nu legi civile,in cazul de fata neexistand nici un act de donatie....
In mod normal, ar trebui ca (,) Consiliul parohial sa fie proprietarul terenului si al bisericii dimpreuna cu casa. Episcopia ar trebui sa-siexercite drepturile cultice, nu de proprietate. Dar dupa cum stiti, avem Patriarh nou, dornic de multe fapte , in interesul celor putini, intelegeti Dvs; nu mi se acorda nici un ajutor juridic, iar daca va spun ca juristul episcopiei mele, cand a auzit ca doresc concesionare, s-a panicat si mi-a spus ca este imposibila "instrainarea averii BOR"...
Incerc sa fac ceva....
desi tare mi-e teama ca nu voi putea...

Lamurie:
Atata timp cat nu exista un proprietar de drept, dvs, chiar daca ati indeplini conditiile prescriptiei achizitive (uzucapiunea) sau alt mod de dobandire a proprietatii, nu puteti formula o actiune in contradictoriu cu o parte care nu are calitate procesuala de a sta in proces.
Actiunea moare din fasa, respectiv vi se va invoca excceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei (paratului) indiferent pe cine ati chema in judecata in situatia in care acea parte nu are calitate de proprietar. Nu va puteti judeca cu morile de vant.... deci lipsa calitatii duce la respingerea oricarei actiuni.....

In plus, formuland, orice fel de actiune, veti fi obligat, potrivit legii taxelor de timbru, sa timbrati la valoarea imobilului, bani pe care nu ii mai puteti recupera.
Deci mare atentie!
referitor la taxa de timbru...
eu necerand ceva ce ar fi al meu pe veci, mi se mai poate cere taxa de timbru? Daca stau in casa cu pricina, prin concesiune sau alta forma juridica, un nr de ani, ca si "stapan" al casei, intretinandu-o, reparandu-o si toate cele, iar la termenul prescris, casa revenind proprietarului, mai pot plati taxa de timbru?
Da, orice fel de cerere cu caracter patrimonial tebuie timbrata la valoarea acesteia....
Mai bine stati acolo linistit, nu faceti cins stie ce investitii si cand va veni timpul va veti muta..., cu parere de rau..., nu prea exista solutii la problema dvs.
Nu exista situatii fara iesire daca vrei sa rezolvi o problema . Singura chestiune care se pune este daca dvs. considerati ca merita sa va implicati atat de mult pentru acea casa si acel teren.
Cheltuielile pentru obtinerea unor documente asupra terenului si casei le poate suporta parohia nu dvs personal. In fond toate o sa ramana parohiei in cele din urma.
Codul civil a prevazut cine este proprietarul bunurilor fara stapan


ART. 477
Toate averile vacante si fara stapani, precum si ale persoanelor care mor fara mostenitori, sau ale caror mosteniri sunt lepadate, sunt ale domeniului public. (Cod civil 538, 646, 648, 652, 680, 696)
ART. 646
Bunurile fara stapan sunt ale statului. (Cod civil 477,680)

Textul codului civil coroborat cu prevederile legii 239/2007, privind reglementarea regimului juridic al unor bunuri imobile aflate in folosinta unitatilor de cult, ar putea reprezenta o solutie pentru dvs.
O sa va trimit textul legii prin mesaj privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare articol lege mariana.pirosca mariana.pirosca Buna ziua, Se poate va rog o parere/ interpretare la art. 23(2) din Regulamentului Cimitirelor din Biserica Ortodoxa Romana 2020 ? (vezi toată discuția)
Chitanta plata act de concesiune ion04 ion04 Bună seara, Vă rog să-mi spuneţi dacă chitanţa cu care se achită tariful pentru concesionarea locului de veci într-un cimitir parohial este cu regim ... (vezi toată discuția)
Locuri de veci - in conditiile date sunt cumparate sau concesionate? carmen bodeanu carmen bodeanu In anul 1994,parintii mei \\"cumpara\\"de la o parohie 2 locuri de veci;actul incheiat este o adeverinta cu stampila parohiei in care se spune:\\"se adevereste ... (vezi toată discuția)