avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Are voie banca sa-mi retraga sume din cont si sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Are voie banca sa-mi retraga sume din cont si sa livreze catre amenzi?

Buna,

Am si eu o intrebare, problema. Saptaman trecuta doream sa-mi verific contul online direct de acasa .. insa cand am intrat in cont am observat cu stupoare un mesaj .. respecitv: "Blocare suma poprita ref 0000388353" (pentru suma 300 RON). Am pus imediat mana pe telefon si am sunat la un numar al bancii respective (BT - Banca Transilvania) si am intrebat ce se intampla, mi-au raspuns scurt .. suma a fost poprita deoarece aveam ceva datorie catre o insitutie sau o firma .. respectiv D.I.T.L Cluj, m-am informat pe internet si am vazut ca apartine de Taxe si Impozite Locale.

Am fost la primarie pentru a verifica suma respectiva pentru ce a fost retinua si am fost informat ca, suma respectiva a fost retinuta pentru cateva amenzi la mijlocul in transport acum 3-5 ani. Asta ar fi povestea mea, insa problema este alta.

1. Sunt singurul titular al contului
2. Nu am fost citat/anuntat telefonic sau prin posta de nicio activitate de acest gen.

Intrebarea este urmatoarea: Banca are dreptul de a oferi informatii sau sume din contul meu personal oricarei institutii sau persoane care solicita acest lucru? Este perfect legal ce a facut banca mentionata mai sus?

Daca as incerca sa actionez in instanta banca, as avea castig de cauza?

Va multumesc pentru ajutor, daca este nevoie de raspunsuri va stau la dispozitie.

Cu respect,
Radu
Cel mai recent răspuns: AlinaMaria 23 , utilizator 23:48, 19 Aprilie 2010
Suma care a fost poprita trebuia sa va fie comunicata anterior cu titlu executoriu care a ajuns la banca. Daca nu datorati suma respectiva puteti formula contestatie la executare precum si daca nu a fost emisa somatie sau executarea nu s-a facut conform legii
Puteti formula contestatie la executare si sa invocati interventia prescriptiei extinctive pt creanta datorata (peste 3 ani).
Banca doar va pus o poprire pe cont pe o anumita suma de bani, dar asta nu inseamna ca v-a retras banii. In momentul in care va ve-ti plati datoriile catre Directia de taxe si impozite sau dupa caz dovada ca nu aveti aceste datorii, implicit contestatiile, Finantele o sa va elibereze o adresa de ridicare a popririi pe care o sa o depuneti la BT.
In caz contrar va vor supune executarii silite, data de catre instanta, prin intermediul organelor abilitate in asemenea cazuri.
Pentru orice eventualitate...daca stiti ca amenzile va apartin, contestatiile nu vor face nimic altceva decat sa amane termenul de plata...dar aveti grija de penalitati si taxe de judecata:stunned: Oare merita?
Pt d-ul jurist_nedin
Puteti formula contestatie la executare si sa invocati interventia prescriptiei extinctive pt creanta datorata (peste 3 ani).


Termenul de prescriptie extinctiva pentru creante datorate la bugetul local, pt. ca aici se incadreaza, s-a marit de la 3 ani la 5 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorie prescrisa mihaela_2289 mihaela_2289 Buna ziua. Prietenul meu are o problema destul de mare acum, i-a venit ordin de executare silita pt neplata datoriei catre o banca. El a incheiat contractul cu ... (vezi toată discuția)
Plata in timpul executarii silite este o recunoastere de datorie? roroxana roroxana Buna! Daca in timpul exacutarii silite efectuez plata pentru a mi se debloca un cont care a fost poprit, inseamana ca am recunoscut ca aveam datoria ... (vezi toată discuția)
Executare silita dupa 5 ani de cand nu s-a mai platit rata...si porprire pe contul de alocatii al copiilor DanaGeanina DanaGeanina Buna ziua, V-as fi recunoascatoare daca mi-ati putea explica de ce abia dupa 5 ani de cand nu am mai platit rata la o IFN m-am trezit ca ma anunta de la ... (vezi toată discuția)