avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... legea 49 din 2010
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

legea 49 din 2010

Buna ziua,
In MOF 195/29 martie 2010 a aparut Legea 49, care modifica, atat Legea Pensiilor, cat si Codul Muncii. Astfel, CIM inceteaza la data indeplinirii cumulative a varstei standard de pensionare si a stagiului minim de cotizare. Intrebarea mea este daca acest lucru se intampla si in cazul pensiei limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare. Daca se aplica aceasta prevedere si acestui caz, atunci CIM ar trebui sa inceteze la data solicitarii depunerii dosarului de catre salariat? Ca sa fiu mai precisa: Un salariat a lucrat in grupa I de munca 20 de ani, de ex. Daca solicita depunerea dosarului de pensie limita de varsta cu 1 mai ( el indeplinind conditiile, in cf. cu Anexa 3 din Legea 19 ), angajatorul ii desface CIM cu data de 1 mai?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:19, 22 Aprilie 2010
mmarianne a scris:
Cei de la Casa de Pensii se pare ca fac o distinctie intre varsta standard si varsta redusa.

Sunt precizari cu caracter intern, care pot fi puse de catre casele teritoriale de pensii la dispozitia angajatorilor. Ce inseamna "se pare"? Cei de la pensii nu au cum sa faca aceasta distinctie, cu exceptia cazului in care n-au citit inca precizarile CNPAS.
Am discutat cu functionari de la Casa de Pensii Cluj si mi-au spus ca nu este vorba in acest caz de varsta standard de pensionare . Iata ce mi-au raspuns si pe site-ul lor:
Raspuns:
Legea nr.49/1992, mentioneaza faptul ca inceteaza contractul individual de munca existent de drept la data indeplinirii cumulative a condiþiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, asadar nu se specifica ca este vorba despre varsta "redusa" conform legii.

Doamna, cu voia dvs. imi permit sa nu discut raspunsurile pe care le-ati primit pe alte site-uri. Ce stiu, am scris mai sus. Precizarile CNPAS au nr. 218 si au fost emise in 15.04.2010.

Va rog sa nu intelegeti ca sunt de parere ca un act intern are vreo forta in raport cu prevederile legale. Adresa CNPAS este doar o interpretare a Legii nr. 49/2010 si, din punctul meu de vedere, este o interpretare corecta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii ONELIN ONELIN Care credeti ca este rationamentul pentru care legiuitorul a modificat prin legea nr.49/2010, litera d) a art.56 din Codul Muncii? Cum inceteaza CIM in cazul ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta alexandru andra alexandru andra Un angajat ar tb sa iasa la pensie ptr limita de varsta in ian 2012...cand i se depune dosarul la Casa de Pensii......in Lg 263 spune..ca la data indeplinirii ... (vezi toată discuția)
Modificari prin legea 49 din 2010 geoanca31 geoanca31 1)cum inceteaza CIM al unui salariat pensionat pt. invaliditate, respectiv pensie anticipata?cu ce art. din codul muncii? (vezi toată discuția)