avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... ordinea creantelor
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

ordinea creantelor

Am unSRL aflat in insolventa faza definitivarii tabelului definitiv al creantelor.In situatia, foarte probabila ,cand nu se aproba nici un plan de reorganizare, as vrea sa stiu doua lucruri:
1.Se mai calculeaza dobanzi si penalitati la creditul garantat pe care l-am avut la data deschiderii procedurii si la care nu am platit nimic si nici nu am avut cu banca nici o discutie pe aceasta tema?
2.Care este ordinea platirii creantelor in situatia in care nu am avut datorii catre buget(la deschiderea procedurii insolventei) iar acum am pe langa creditul garantat ,datorii chirografare vechi si noi,datorii la buget(TVA si taxa forfetara)?
Cel mai recent răspuns: ContSters102066 , utilizator 20:05, 25 Aprilie 2010
Buna ziua !
1.Dobanzile si penalitatile se calculeaza in baza contractului de credit in functie de termenii si clauzele din acesta.
2. Ordinea distribuirii sumelor este cea prevazuta de art.563 si 564 c.p.c.
"Art. 564
Daca exista creditori care, asupra bunului vandut, au drepturi de gaj, ipoteca sau alte drepturi de preferinta conservate, in conditiile prevazute de lege, la distribuirea sumei rezultate din vanzarea bunului, creantele lor vor fi platite inaintea creantelor prevazute la Art. 563 alin. 1 lit. b).
Art. 563
In cazul in care executarea silita a fost pornita de mai multi creditori sau cand, pana la eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare, au depus si alti creditori titlurile lor, executorul judecatoresc procedeaza la distribuirea sumei potrivit urmatoarei ordini de preferinta, daca legea nu prevede altfel:
a) creantele reprezentand cheltuieli de judecata, pentru masuri asiguratorii sau de executare silita, pentru conservarea bunurilor al caror pret se distribuie, precum si orice alte cheltuieli facute in interesul comun al creditorilor;
b) creantele reprezentand salarii si alte datorii asimilate acestora, pensiile, sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, ajutoarele pentru intretinerea si ingrijirea copiilor, pentru maternitate, pentru incapacitate temporara de munca, prevenirea imbolnavirilor, refacerea sau intarirea sanatatii, ajutoarele de deces, acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si creantele reprezentand obligatia de reparare a pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii;
c) creantele rezultand din obligatia de intretinere, alocatii pentru copii sau obligatia de plata a altor sume periodice destinate asigurarii mijloacelor de existenta;
d) creantele bugetare provenite din impozite, taxe, contributii si din alte sume stabilite potrivit legii, datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor locale si bugetelor fondurilor speciale;
e) creantele rezultand din imprumuturi acordate de stat;
f) creantele reprezentand despagubiri pentru repararea pagubelor pricinuite proprietatii publice prin fapte ilicite;
g) creantele rezultand din imprumuturi bancare, din livrari de produse, prestari de servicii sau executari de lucrari, precum si din chirii sau arenzi;
h) creantele reprezentand amenzi cuvenite bugetului de stat sau bugetelor locale;
i) alte creante.
In cazul creantelor care au aceeasi ordine de preferinta, daca legea nu prevede altfel, suma realizata se repartizeaza intre creditori proportional cu creanta fiecaruia."
Cu stima !

Va anunt d-le zaharia ca exista legea 85/2006 privind procedura insolventei , care este o lege speciala !!!
1. se calculeaza dobanzi la creditul garantat
2 ordinea platii creantelor este prevazuta la art 123 din L 85/2006
- cheltuieli de procedura
- creditori garantati
-bugetari
- creditori chirografari
in completare la ceea ce a spus d-nul adrian stoica in cazul in care sunt creante garantate, se face aplicabilitatea art.121 din legea 85/2006, adica din suma obtinuta in urma vanzarii bunurilor garantate se achita initial chelt procedurii si din ceea ce ramane se achita creditorii garantati
Nu am precizat ca imobilul care este garantie la credit nu este proprietatea societatii.In aceasta situatie ,ce cheltuieli se platesc ,considerand ca societatea intra in lichidare si isi achita creditul din banii societatii?
Daca se pronunta deschiderea falimentului, societatea e reprezentata legal de lichidator care daca are ce vinde vinde si acopera cheltuielile procedurii si apoi daca mai ramane ceva se achita in ordinea prevazuta la art 121 si art 123 din legea 85/2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinea de plata a creantelor lorelai_w lorelai_w Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care este ordinea de plata a creantelor. Unde se situeaza creantele salariale. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Ordine distribuire irbo irbo buna ziua. as avea si eu urmatoare speta mai ciudata cred si as vrea niste opinii. sunt creditor gajist. firma debitoare este in insolventa. acum aflu ca ... (vezi toată discuția)
Somatie imobiliara CORINA_BC CORINA_BC Am cumparat un apartament prin credit cu ipoteca in 2008, intre timp, creditul a ajuns la o firma de recuperare, si apoi prin hotarare judecatoreasca mi s-a ... (vezi toată discuția)