avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... ordine distribuire
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

ordine distribuire

buna ziua. as avea si eu urmatoare speta mai ciudata cred si as vrea niste opinii. sunt creditor gajist. firma debitoare este in insolventa. acum aflu ca inaintea deschiderii procedurii societatea debitoare a vandut o parte din bunurile gajate fara sa ne anunte si fara sa ne vireze banii incasati pe bunuri. intrebarea mea ar fi daca am prioritate la incasare pt acele sume? cand bunurile gajate sunt vandute in perioada procedurii este clar ca banii obtinuri se vireaza creditorului garantat, dar in acest caz ce se intampla? ms
Cel mai recent răspuns: irbo , utilizator 16:22, 12 Ianuarie 2012
Conform Codului de procedura civila
ART. 563
(1) In cazul in care executarea silita a fost pornita de mai mulţi creditori sau când, pana la eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare, au depus si alţi creditori titlurile lor, executorul judecătoresc procedează la distribuirea sumei potrivit următoarei ordini de preferinţa, daca legea nu prevede altfel:
a) creanţele reprezentând cheltuieli de judecata, pentru masuri asiguratorii sau de executare silita, pentru conservarea bunurilor al căror preţ se distribuie, precum si orice alte cheltuieli făcute in interesul comun al creditorilor;
b) creantele reprezentand salarii si alte datorii asimilate acestora, pensiile, sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, ajutoarele pentru intretinerea si ingrijirea copiilor, pentru maternitate, pentru incapacitate temporara de munca, prevenirea imbolnavirilor, refacerea sau intarirea sanatatii, ajutoarele de deces, acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si creantele reprezentand obligatia de reparare a pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii;
c) creantele rezultand din obligatia de intretinere, alocatii pentru copii sau obligatia de plata a altor sume periodice destinate asigurarii mijloacelor de existenta;
d) creantele bugetare provenite din impozite, taxe, contributii si din alte sume stabilite potrivit legii, datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor locale si bugetelor fondurilor speciale;
e) creantele rezultand din imprumuturi acordate de stat;
f) creantele reprezentand despagubiri pentru repararea pagubelor pricinuite proprietatii publice prin fapte ilicite;
g) creantele rezultand din imprumuturi bancare, din livrari de produse, prestari de servicii sau executari de lucrari, precum si din chirii sau arenzi;
h) creantele reprezentand amenzi cuvenite bugetului de stat sau bugetelor locale;
i) alte creante.
(2) In cazul creantelor care au aceeasi ordine de preferinta, daca legea nu prevede altfel, suma realizata se repartizeaza intre creditori proportional cu creanta fiecaruia.
pentru "exuser" legea 85/2006 este o lege speciala si prin urmare prevederile CPC citate nu se aplica in aceasta speta !!

intrebarea mea ar fi daca am prioritate la incasare pt acele sume?

din pacate daca bunul garantat nu se mai afla in patrimoniul debitoarei , creanta dvs va fi considerata chirografara - prioritate art 123 pct 7
adrian multumesc de asta ma temeam si eu. ce variante as avea sa imi recuperez suma pot cere atragerea raspunderii administratorilor pentru faptul ca au vandut niste bunuri gajate iar banii nu au fost dati creditorului gajist?
si daca tot am vazut ca esti lichidator te-as ruga sa ma mai ajuti cu o informatie. eu sunt inscrisa ca si creditor garantat. lichidatorul nu era obligat sa verifice existenta bunurilor in momentul in care mi-a admis cererea de inscriere la masa credala ca si garantat?
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2012
irbo, utilizator

pot cere atragerea raspunderii administratorilor pentru faptul ca au vandut niste bunuri gajate iar banii nu au fost dati creditorului gajist?

evident , daca nu o face lichidatorul

eu sunt inscrisa ca si creditor garantat. lichidatorul nu era obligat sa verifice existenta bunurilor in momentul in care mi-a admis cererea de inscriere la masa credala ca si garantat?

dpdv practic inscrierea dvs in tabel cu o creanta garantata nu influenteaza distribuirea fondurilor avand in vedere prevederile art 121 alin 2 - in traducere participati la orice distribuire ca si creditor chirografar !!

"(3) Un creditor cu creanţă garantată este îndreptăţit să participe la orice distribuire de sumă făcută înaintea vânzării bunului supus garanţiei lui. Sumele primite din acest fel de distribuiri vor fi scăzute din cele pe care creditorul ar fi îndreptăţit să le primească ulterior din preţul obţinut prin vânzarea bunului supus garanţiei sale, dacă aceasta este necesară pentru a împiedica un astfel de creditor să primească mai mult decât ar fi primit dacă bunul supus garanţiei sale ar fi fost vândut anterior distribuirii."
insa lichidatorul nu are nicio culpa prin faptul ca a admis o creanta garanta fara sa verifice existenta garantiilor?

Alte discuții în legătură

Ordinea creantelor marss marss Am unSRL aflat in insolventa faza definitivarii tabelului definitiv al creantelor.In situatia, foarte probabila ,cand nu se aproba nici un plan de ... (vezi toată discuția)
Adjudecatar- recuperare sume cu titlu de creanta Ramona Geambasu Ramona Geambasu Buna ziua, As dori sa ma asigur ca din articolul de mai jos,executorul judecatoresc este obligat la final,dupa incheierea actului de adjudecare dupa ... (vezi toată discuția)
Fff urgent. executare irbo irbo buna ziua. as avea nevoie de putin ajutor. speta este urmatoarea: eu sunt creditor privilegiat (contract de gaj asupra unor bunuri inscris si la AEGRM). un ... (vezi toată discuția)