avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor vechime

trebuie sau nu inscris in contractul individual de munca si daca nu cum se evidentiaza acesta. care este sporul de vechime la o vechime de 29 ani si 7 luni.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:20, 26 Noiembrie 2009
Art.41 CCMN, 25% si se inscrie in carnetul de munca
~ Conținut șters la cerere ~
multumesc.
ceea ce nu imi era/este clar : daca exista obligativitatea inscrierii sporului de vechime in contractul individual de munca (respectiv mentionarea EXPLICITA a sporuluide vechime, in cazul meu de 25%) sau este "subinteles". am un salariu brut (1819) si un salariu net (1300) sa inteleg ca acesta suma (1300) include IMPLICIT si sporul de vechime ?!?
va multumesc din nou !
zi buna!
MihaelaStancu a scris:

multumesc.
ceea ce nu imi era/este clar : daca exista obligativitatea inscrierii sporului de vechime in contractul individual de munca (respectiv mentionarea EXPLICITA a sporuluide vechime, in cazul meu de 25%) sau este "subinteles". am un salariu brut (1819) si un salariu net (1300) sa inteleg ca acesta suma (1300) include IMPLICIT si sporul de vechime ?!?
va multumesc din nou !
zi buna!


Nu ati fost explicita nici dvs.ca sa primiti un raspuns care sa va lamureasca.
Sunt societati unde se acorda unele sporuri: vachime, fidelitate si nu se limiteaza la acestea, iar in alte firme, aceste sporuri sunt incluse in salariul de baza. Legea spune ca sporurile vor fi incluse in salariul de baza:

Rdau din CCMUNN:
Art. 41. - (1) Părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la locul de muncă, astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu.
(2) Sporurile se acordă numai la locurile de muncă unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de bază.
(3) Sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului contract sunt:
a) pentru condiţii deosebite de muncă, grele, periculoase sau penibile, 10% din salariul de bază;
b) pentru condiţii nocive de muncă, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzător cu ore libere plătite se acordă un spor de 100% din salariul de bază;
d) pentru vechime în muncă, minimum 5% pentru 3 ani vechime şi maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de bază;
e) pentru lucrul în timpul nopţii, 25% din salariul de bază;
f) pentru exercitarea şi a unei alte funcţii se poate acorda un spor de până la 50% din salariul de bază al funcţiei înlocuite; cazurile în care se aplică această prevedere şi cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de muncă la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unităţi.
(4) Sporurile prevăzute la alin. 3, lit. a) şi b), nu se includ în salariul de bază şi nu se mai acordă după normalizarea condiţiilor de muncă în conformitate cu dispoziţiile art. 25 din prezentul contract.
(5) Prin contractul colectiv de muncă la nivel de ramură, grupuri de unităţi şi unităţi pot fi negociate şi alte categorii de sporuri (spor de izolare, spor pentru folosirea unei limbi străine, dacă aceasta nu este cuprinsă în obligaţiile postului etc.).

Aceste sporuri se adauga la salariul min.pe economie / unitate, pentru nuvelul de studii respectiv, cerut de post.
Salariul nim.inseamna:
Art. 40. - (1) Se stabilesc următorii coeficienţi minimi de ierarhizare, pentru următoarele categorii de salariaţi:
a) muncitori:
1. necalificaţi = 1,
2. calificaţi = 1,2;
b) personal administrativ încadrat în funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
1. liceală = 1,2,
2. postliceală = 1,25;
c) personal de specialitate încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
1. şcoala de maiştri = 1,3,
2. studii superioare de scurtă durată = 1,5;
d) personal încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare = 2.
(2) Coeficienţii de salarizare de la alin. 1 se aplică la salariul minim negociat pe unitate.
(3) Salarizarea personalului încadrat conform alin. 1 se va stabili ţinând cont şi de standardele ocupaţionale corespunzătoare ocupaţiei respective.
(4) Salariul de bază minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, în medie, este de 600 lei la aceasta data.
Deoarece CCMN 2007-2010 prevede ca:
"(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in
salariul de baza.
(3) Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract sunt:
d) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza;"
eu zic sa verificati ce prevederi sunt trecute in contractul colectiv de munca al societatii dvs.

Alte discuții în legătură

Sporul de vechime ContSters74221 ContSters74221 exista obligativitatea platii unui spor de vechime la societatile private? daca da ,cat este in procente? (vezi toată discuția)
Despre sporuri crystofor crystofor as dori sa stiu cum se calculeaza soprurile la salariul de incadrare si baza legala prin care sunt stabilite minimurile % si impartirea soprurilor si la ce se ... (vezi toată discuția)
Plata sporului de vechime este obligatoriu pentru toti angajatorii? loredana1973 loredana1973 Buna ziua,am nevoie de ajutor pentru negocierea salariului! Societatea unde lucrez,m-a angajat cu salariul de debutant pentru studii superioare.La ... (vezi toată discuția)