avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sporul de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sporul de vechime

In cazul in care eu sunt angajat pe post cu studii superioare, acum cu marirea salariului minim mi-a facut salariul de 1200 conform ccmn.
In cazul asta eu trebuie sa mai primesc peste salariul brut de 1200 lei si sporul de vechime de 15% (conform vechimii mele in munca)???
La nivel de societate sporurile sunt bagate in salariu, OK, dar pot fii bagate sporurile si in salariul minim pe economie???!!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:25, 22 Ianuarie 2009
Sporurile se acordă numai la locurile de muncă unde acestea nu sunt cuprinse în salariul de bază.
Includerea unor sporuri în salariul de bază, care să reprezinte retribuţia pentru munca prestată şi condiţiile de la locul de muncă, trebuie sa se faca astfel încât salariul de bază să aibă pondere majoritară în salariu.
Salariul minim pe economie (in speta 1200 lei) nu cuprinde si sporurul de vechime.
Salut,
Am si eu o intrebare referitor la o problema asemanatoare:
Sunt angajat la o firma si nu exista sporuri.Avem salariul de baza,trecut in cartea de munca,dar nu imi apare vechimea in munca pe fluturas.Avem contract colectiv de munca pe unitate (banuiesc ca nu mai isi face evectele cel la nivel national) , deci e posibil si legal sa nu ne acorde vechimea daca nu e scris in CCM pe unitate?

PS: care e vechimea de la care se incepe indemnizatia? 5 ani?
Se pun si 6 luni de armata + studiile superioare?
CCM la nivel de unitate nu poate sa contina dispozitii contrare CCM unic la nivel national, deci nu poate sa acorde mai putin cat s-a stabilit prin CCM la nivel national.
Transele de vechime si procentul sporului de vechime aferent fiecarei transe se stabilesc prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate sau prin Regulamentul Intern. In practica, procentul sporului de vechime variaza in funcţie de urmatoarele transe de vechime:
5% - intre 3 - 5 ani vechime in munca
10% - intre 5 - 10 ani vechime in munca
15% - intre 10- 15 ani vechime in munca
20% - intre 15- 20 ani vechime in munca 20%
25% - peste 20 ani vechime in munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca geo123 geo123 Sunt angajata la o firma cu 5 angajati pe un post de studii superioare ( am studii superioare), cu un salariu de 1300 lei. In CCMN 2007-2010 art.41(d) se ... (vezi toată discuția)
Plata sporului de vechime este obligatoriu pentru toti angajatorii? loredana1973 loredana1973 Buna ziua,am nevoie de ajutor pentru negocierea salariului! Societatea unde lucrez,m-a angajat cu salariul de debutant pentru studii superioare.La ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime trebuie acordat conform legii BG BG Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca sporul de vechime trebuie acordat obligatoriu conform legii! Care este actul nomativ care stipuleaza acest lucru si ... (vezi toată discuția)