avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia

Buna ziua.Am iesit la pensie la cerere iar acum trei ani am implinit varsta de pensionare de 60 de ani.Mai era nevoie sa merg sa anunt pentru calcularea pensiei de limita de varsta?Daca da ce trebuie sa fac?Mai recuperez diferenta ,in cazul in care exista?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:14, 20 Aprilie 2010
Trebuia sa faceti cerere pentru pensie de limita de varsta cand ati amplinit varsta necesara pentru aceasta.
De recuperat nu mai recuperati decat de la data anregistrari cereri pentru pensionare limita varsta.
Nu stiu de ce categorie de pensie beneficiati dar toate pensiile se acorda la cerere. Ca sa treceti la pensie pentru limita de varsta era necesar sa solicitati in scris acest lucru, conform modificarilor aduse Legii nr. 19/2000 prin Legea nr. 250/2007, modificari pe care le postez mai jos.

4. La articolul 49, alineatul (4) se modifica şi va avea urmatorul cuprins:
"(4) La data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, în conformitate cu prevederile art. 42, pensia anticipata devine pensie pentru limita de varsta şi se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de varsta facandu-se la cerere."


5. Articolul 52 se modifica şi va avea urmatorul cuprins:
"Art. 52.
La data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, în conformitate cu prevederile art. 42, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta şi se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 50 alin. (2) şi prin adaugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de varsta facandu- se la cerere."

Deci, daca n-ati facut cerere si indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, aceasta categorie de pensie va va fi acordata de la data depunerii cererii la casa teritoriala de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata partial PUSCA RODICA PUSCA RODICA Am depus actele pentru pensia anticipata partial in luna Ianuarie 2008 si am primit decizia de pens. anticipata in luna aprilie 2008 . Am lucrat fara ... (vezi toată discuția)
Anii de fac ultate ca vechime in munca in caz de pensionare anticipata Catalina14 Catalina14 In caz ca ma pensionez anticipat , beneficiez de calcularea anilor de facultate ca vechime la calcularea pensiei ? In caz ca nu , dupa ce implinesc varsta se ... (vezi toată discuția)
Cand poate beneficia de pensie anticipata partiala un beneficiar de pensie de invaliditate? BG BG Exista posibilitatea ca o doamna care implineste anul viitor 50 ani, care a lucrat 20 ani si alti 10 ani a fost pensionata gradul II, poate iesi la ... (vezi toată discuția)