avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Firma in insolventa - se anuleaza contractele ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Firma in insolventa - se anuleaza contractele incheiate pe o perioada de cu 3 ani in urma?

Este adevarat ca daca o firma intra in insolventa, se pot anula toate contractele incheiate de aceasta pe o perioada de 3 ani in urma?
Adica daca o firma X a cumparat de la Y o casa, si X intra in insolventa, este posibil ca Y sa fie pus in posesia casei si sa returneze banii lui X?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 17:32, 23 Aprilie 2010
Legea insolventei prevede urmatoarele:
Art. 80
(1)Administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul poate introduce la judecătorul-sindic acţiuni pentru anularea constituirilor ori a transferurilor de drepturi patrimoniale către terţi şi pentru restituirea de către aceştia a bunurilor transmise şi a valorii altor prestaţii executate, realizate de debitor prin următoarele acte:
a)acte de transfer cu titlu gratuit, efectuate în cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii; sunt exceptate sponsorizările în scop umanitar;
b)operaţiuni comerciale în care prestaţia debitorului depăşeşte vădit pe cea primită, efectuate în cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii;
c)acte încheiate în cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii, cu intenţia tuturor părţilor implicate în acestea de a sustrage bunuri de la urmărirea de către creditori sau de a le leza în orice alt fel drepturile;
d)acte de transfer de proprietate către un creditor pentru stingerea unei datorii anterioare sau în folosul acestuia, efectuate în cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii, dacă suma pe care creditorul ar putea să o obţină în caz de faliment al debitorului este mai mică decât valoarea actului de transfer;
e)constituirea ori perfectarea unei garanţii reale pentru o creanţă care era chirografară, în cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii;
f)plăţile anticipate ale datoriilor, efectuate în cele 120 de zile anterioare deschiderii procedurii, dacă scadenţa lor fusese stabilită pentru o dată ulterioară deschiderii procedurii;
g)actele de transfer sau asumarea de obligaţii efectuate de debitor într-o perioadă de 2 ani anteriori datei deschiderii procedurii, cu intenţia de a ascunde/întârzia starea de insolvenţă ori de a frauda o persoană fizică sau juridică faţă de care era la data efectuării transferului unor operaţiuni cu instrumente financiare derivate, inclusiv ducerea la îndeplinire a unui acord de compensare bilaterală (netting), realizate în baza unui contract financiar calificat, ori a devenit ulterior debitor, în sensul prezentei legi.
De asemenea alin.2 prevede operaţiunile care încheiate fiind în cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii cu persoane aflate în raporturi juridice cu debitorul, vor putea fi anulate dacă sunt în dauna creditorilor.
Adica daca o firma X a cumparat de la Y o casa, si X intra in insolventa, este posibil ca Y sa fie pus in posesia casei si sa returneze banii lui X?

In nici un caz !!
am si eu o intrebare, daca firma mea a intrat in insolventa si in 2008 am vandut niste masini se pot anula acum contractele de vanzare-cumparare si lichidatorul sa ridice masinile de la cumparatori?
Se poate daca sunt indeplinite conditiile din L 85/2006 enuntate mai sus de g77

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare auto de pe societate catre persoana fizica CRISTIAN CIRMACIU CRISTIAN CIRMACIU Buna seara. Am urmatoarea speta. O societatea a intrat in faliment si lichidatorul a solicitat anularea unui transfer de drepturi patrimoniale, conform unei ... (vezi toată discuția)
Apartament cumparat de la o persoana juridica romana - voi avea probleme? andy33 andy33 Buna ziua! Intentionez sa cumpar un apartament de la o persoana juridica romana (asociatii sunt arabi). Un avocat mi-a spus ca daca aceasta societate ... (vezi toată discuția)
Apartament de la o firma in lichidare dancuta dancuta Buna ziua, Am cumparat in sept 2010 un apartament de la o firma pt care i s/a cerut intrarea in insolventa in iulie 2010 si s/a aprobat de instanta in oct ... (vezi toată discuția)